MM-kilpailut 2011

WQC 2011

 

Kulttuuri

 

1. Tohtori Tulpin anatomian luento (1632), Yövartio (1642), Nicolaes Bruyninghin muotokuva (1652) ja Kangaskauppiaiden kilta (1662) ovat kaikki saman taiteilijan maalauksia, kenen?

 

REMBRANDT Harmenszoon VAN RIJN

 

 

2. Missä maanosassa on selvä enemmistö (n. 70 %) maailman 25 korkeimmasta pilvenpiirtäjästä?

 

AASIA

 

 

3. Kreikkalaisessa mytologiassa hän oli pimeyden ja varjojen jumala. Hän oli Khaos –jumalan poika ja nai sisarensa Nyksin, jonka kanssa sai ihastuttavia lapsia kuten van­huuden jumala Geras, koston jumala Nemesis, unen jumala Hypnos ja kuoleman jumala Thanatos. Mikä oli nimeltään jumala, jonka mukaan Etelämantereen rannikon tuntumassa olevalla Rossin saarella oleva maailman eteläisin aktiivinen tulivuori on saanut nimensä?

EREBOS (tulivuori on suomeksi Mount EREBUS)

4. Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa muuttamalla veden viiniksi häissä, joita vietettiin  galilealaisessa kaupungissa - missä?

 

KAANA

 

 

5. Jos Turkin lipun pohjaväri muutetaan vihreäksi ja symbolit keltaisiksi  sekä käännetään niitä 90 astetta vastapäivään, minkä läntisen Afrikan islamilaisen tasavallan lippu näin saadaan?

MAURITANIA

6. Missä päin maailmaa (tarkka vastaus) olisit voinut välttää ”kuolemanrangaistuksen” ”kapun” häpäisemisestä menemällä ”Pu’uhonuaan” ja saamalla synninpäästön ”kahuna pulelta”?

HAVAIJI (Polynesiaa ei hyväksytä)

7. Miten kuuluu arabiankielinen kahden sanan fraasi, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”Jumala on suurin” ja joka sanotaan muslimin pakollisen rukouksen jokaisessa vaiheessa, mutta käytetään myös puheessa tarkoittamaan hyväksyntää tai suosionosoitusta? Lisäksi  se on kirjoitettu Irakin, Iranin ja Afganistanin lippuihin.

ALLAHU AKBAR tai ALLAH AKBAR

8. Elenchus on latinaa ja tarkoittaa kumoamisperustetta; ristiintutkiskelua, testausta, tutkimalla kumoamista ja sitä käytetään teknisenä filosofisena terminä kuvaamaan huomattavaan kreikkalaiseen filosofiin liitettyä tekniikkaa. Kenen filosofin metodeihin elenchus kuului?

SOKRATES

9. Varhaisimmassa kielenkäytössä tämä termi tarkoitti mitä tahansa laajaa katettua julkista rakennusta antiikin Roomassa. Roomalais- ja kreikkalaiskatolisissa kirkoissa se on kanoninen arvo, jolla kunnioitetaan kirkkorakennuksia, jotka ovat ansioituneet joko ikänsä vuoksi tai kansainvälisinä jumalanpalveluskeskuksina kuten Pietarinkirkko Roomassa tai Pyhän Markuksen katedraali Venetsiassa. Mikä rakennustaiteen termi?

BASILIKA

10. Nolattuaan itsensä Olympos-vuoren juhlassa Haades halusi unohtaa kaiken tapahtuneen. Minkä nimisestä joesta hänen piti siksi juoda? Joen nimi on myös jumalattaren nimi.

LETHE (ei hyväksytä: Ameles Potamos, Unohduksen / Armahduksen virta tms.)

11. Se syntyi 1000-luvulla Egyptissä alun perin salaisena ismailiittilahkona. Sen jäsenet eivät tee pyhiinvaellusta Mekkaan. Käännynnäisiä ei hyväksytä ja pyhiin kirjoituksiin kuuluu Rasa’il al-hikmah (Viisauden kirja), 6-osainen teos, jonka kokosi kirjan­oppinut Abd-Allah Al-Tanukhi 1400-luvulla. He pitävät Jetroa, Mooseksen appea pääprofeetta­naan. Heitä on Syyriassa 600.000, Libanonissa 300.000 ja Israelissa 100.000 (ainoina arabeina he käyvät Israelin armeijan). He kutsuvat itseään mowahhideiksi (yksijumaliset). Millä laajemmin levinneellä nimellä (joka juontaa epäilyttävästä persialaisesta mystikosta) tämä uskonnollinen yhteisö tunnetaan?

(DRUUSIT (nimestä Mohammed bin Ismail al-Darazi

12. Natsien keskitysleireillä juutalaiset oli merkitty keltaisilla kolmioilla. Minkä ”ovelta ovelle -lähetystä” harjoittavan uskonnollisen yhteisön jäsenet joutuivat käyttämään purppuranpunaisia kolmioita?

JEHOVAN TODISTAJAT

13. Mikä numero? Kiinassa, Koreassa ja Japanissa sitä pidetään epäonnen lukuna, koska se ääntyy kyseisissä kielissä melkein kuin sana ”kuolema”. Siksi se ohitetaan monissa tapauksissa, rakennuksissa ei aina ole tätä kerrosta eikä sillä alkavia puhelinnumeroita haluta. Joissakin Hong Kongin korkeatasoisissa asuinkerrostaloissa numeroa ei käytetä lainkaan kerrosnumeroinnissa – mistä seuraa, että 50 kerroksen talossa onkin vain 35 kerrosta!

NELJÄ (4)

14. Mikä nimi on annettu filosofiassa skepsismin äärimmäiselle muodolle, jonka mu­kaan oma itse (eli oma mieli, järki tai psyyke) on ainoa realiteetti tai asia, jonka olemassa­olo on varmaa? 

 

SOLIPSISMI

 

 

 

15. Kenen toisen taiteilijan kanssa Christo oli naimisissa ja loi yhdessä taidetta yli neljä vuosikymmentä? Christo työskentelee nyt yksin uusien projektien parissa - kuten Over the River (Joen yli, Colorado) ja The Mastaba (Arabiemiraatit)

JEANNE-CLAUDE (b. Jeanne-Claude Denat de Guillebon)

16. Egyptiläinen jumala Seth tappoi kiivastuksissaan veljensä Osiriksen, kun tämä oli siittänyt pojan Sethin vaimolle Nefthysille. Mikä erityisesti hautajaisiin liitetty jumala Osiriksen vaimon äpäräpoika oli nimeltään?

 

ANUBIS hyväksytään myös Anpu, Anup tai Wip

17. Emiiri Abou Ibrahim Ahmad rakennutti Kairouanin suuren moskeijan vanhemman Uqban moskeijan paikalle vuonna 863. Se on Pohjois-Afrikan vanhin ja maineikkain moskeija, mutta missä maassa se on?

TUNISIA

18. Kuka Pariisissa 1875 syntynyt ranskalainen monumentaalisten teosten kuvanveistäjä on erityisesti tunnettu Rio de Janeiron maamerkiksi muodostuneesta Kristus Parantaja -patsaastaan?

Paul LANDOWSKI

19. Mikä sanskriitista peräisin oleva nimi, joka tarkoittaa ”läpikulkua”, on annettu hindulaisuuden ja buddhalaisuuden syntymän, elämän, kuoleman ja jälleensyntymisen kiertokululle?

SAMSARA

20. Kenen 500-luvulla eläneen walesilaisen bardin eli runonlaulajan mukaan yhdysval­talaisen arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin Wisconsinin koti ja ateljee sai nimensä? Saman nimen sai Wrightin Arizonan  talvikoti, joka toimii nykyisin suuren arkkitehdin säätiön kampuksena.

TALIESIN (Taliesin tarkoittaa ‘kirkas otsa)

21. Minkä modernin pohjoisamerikkalaisen legendan taruolennon nimi juontuu espanjan sanoista ”imeä” ja ”vuohi” - koska oletettiin elävän vuohen verellä?

 

CHUPACABRA

 

 

22. Kuka arkkitehti suunnitteli Beijingin lentokentän kolmannen terminaalin - jota on väitetty maailman suurimmaksi rakennukseksi ja joka valmistui ajoissa vuoden 2008 olympialaisiin? 

Sir Norman FOSTER

23. Tämä venäläinen (1844-1930) syntyi nykyisessä Ukrainassa ja kuoli Suomen alueella, joka on sittemmin luovutettu Venäjälle. Kuka realistinen maalari muistetaan parhaiten historiallisista kuvistaan (ks. kuva) ja aikansa johtavien venäläisten muotokuvista?

Ilya Yefimovich REPIN, Илья́ Ефи́мович Ре́пин

 

 

24. Mikä on nimeltään berliiniläinen museo (oikeastaan siinä on kolme museota, Klassisen antiikin kokoelma, Lähi-idän museo ja Islamilaisen taiteen museo), joka sijaitsee Museosaarella kaupungin keskustassa ja on erityisen kuuluisa alkuperäisessä koossaan rekonstruoiduista rakennuksista, kuten Babylonin Ishtar portti (kuvassa)?

PERGAMON-Museo

25. Kenen omakuva? (ks. kuva) Kyseinen amerikkalainen hyväksyttiin impressionistien jäseneksi Edgar Degasin hyvänä ystävänä.

 

Mary Stevenson CASSATT

 

 

26. Kuka spontaanin kuvan mestarina tunnettu valokuvaaja nappasi tämän kuuluisan kuvan VJ (Voitto Japanista) -päivänä 1945?

 

Alfred EISENSTAEDT

 

 

27. Kuka tšekkitaiteilija (1860-1939) oli ensimmäisten Gestapon pidättämien joukossa, kun Saksa miehitti maan? Hänen teoksensa ovat tunnetuimpia maailmassa.

 

Alfons MUCHA

 

 

28. Kenen brittiläisen taiteilijan veistos ”Single Form” on YK:n rakennuksen edessä New Yorkissa? Hän kuoli St. Ivesin ateljeensa tulipalossa 1975.

 

Barbara HEPWORTH

 

 

29. The Mazar-e-Quaid (Kansallinen Mausoleumi) on  pyhä rakennus Karachissa. Vaikka se onkin useiden tärkeiden arvohenkilöiden leposija, se tunnetaan pääasiallisesti yhden henkilön hautana - kenen?

 

Muhammad Ali JINNAH (Pakistanin perustaja)

 

 

30. Mistä kuninkaallisesta palatsista on peräisin sirpaleista uudelleen koottu ”härkätaistelijafresko” (katso kuvaa), jossa nuori mies hyppää hyökkäävän härän yli?

 

 

KNOSSOS tai Knossos Palatsi, MINOLAINEN Palatsi, tai  LabyrintTI

 

 

 

Luonnontieteet

1. Minkä lintuheimon suurin laji on Patagona gigas? Tämä lintu on vain n.20 cm (8 tuumaa) pitkä ja sen massa on vain 20g (2/3 unssia).

 

KOLIBRI

 

 

2. Minkä yksikön alkuperäinen määritelmä oli 10 miljoonasosa maapallon navan ja päiväntasaajan välisestä etäisyydestä?

 

METRI

 

 

3. Libyan raakaöljy on laadultaan yksi maailman parhaista. Tähän on syynä se, että Libyan raakaöljy on suurimmaksi osaksi light- ja sweet-tyyppistä öljyä. Light-tyyppisellä öljyllä on alhainen suhteellinen tiheys ja sweet-tyyppisessä oljyssä määritelmän mukaan tietyn alkuaineen osuus on alle  0,5%. Mikä on tämä alkuaine?

RIKKI (S)

4. Missä lämpötilassa Celsius- ja Fahrenheit- asteikot kohtaavat? Toisin sanoen: on olemassa yksi sellainen lämpötila x, joka on sama sekä Celsius- että Fahrenheit- asteikolla.

-40

5. Kaksi eläinsukua Sorex ja Blarina olivat ensimmäiset maanisäkässuvut, jotka lepakoiden lisäksi käyttivät kaikuluotausta. Mihineläinheimoon ne kuuluvat?  Toisin kuin lepakot, ne käyttävät kaikuluotausta ainoastaan elinpiirinsä tutkimiseen.

PÄÄSTÄINEN myös NOKKAHIIRI ja TANREKKI

6. Minkä niminen on yksi viimeaikojen merkittävimmistä taloustieteen koulukunnista? Sen monetaarisen taloustieteen koulu yhdistetään etenkin 1970-luvulla erääseen USA:n yliopiston taloustieteen laitokseen. Se saanut myös nimensä siitä. Kyseisen koulukunnan edustajana tunnetaan professori Milton Friedman?

CHIGACOn (pojat)

7. Mikä termi esiintyy sekä matematiikassa että taiteessa? Se voidaan määrittää  siten, että mitan a+b suhde mittaan a on sama kuin mitan a suhde mittaan b. Tarkka lukuarvo saadaan jakamalla lukujen 1 ja neliöjuuri 5 summa luvulla 2. Vastaava irrationaalinen likiarvo on 1,618034... Tätä arvoa pidetään esteettisti kauniina taiteessa ja arkkitehtuurissa. Kyseistä arvoa käytetään myös Fibonaccin lukujen approksimaationa. 

FII (φ), KULTAINEN LEIKKAUS (JUMALAINEN JAKO, KULTAISEN LEIKKAUKSEN SUHDE / LUKU)

8. Minkä nisäkäslajin poikaset hyppäävät ilmaan 1 metrin kun niitä uhataan? Laji on siitä erikoinen, että naaras synnyttää aina identtiset neloset.

 

(Yhdeksänvyö) VYÖTIÄINEN

 

9. Minkä alan 1. naisnobelisti on vuonna 2009 palkinnon saanut professori Elinor Ostrom Indianan yliopistosta? Hän jakoi vuoden 2009 palkinnon toisen amerikkalaisen professorin Oliver Williamsonin kanssa

TALOUSTIEDE

10. Scrabblen pelaajillekin tutun geologian teknisen termin otti käyttöön Clarence Dutton. Termiä käytetään kuvaamaan laavatyyppiä, jonka viskositeetti ja muodonmuutosnopeus on suuri. Se muodostaa sirpaloitunutta, karkeaa joskus terävää tai lohkareista pintaa. Mikä on tämä sana, joka havaijin kielellä tarkoittaa “kivinen ja karkea laava”?

A'A tai AA

11. Yksi eniten tutkituista vaihtoehdoista tuottaa hallittua termonukleaarista fuusioenergiaa on käyttää magneettikenttää vangitsemaan plasma toruksen (kuten donitsin) muotoon. Neuvostoliittolaiset fyysikot Igor Tamm ja Andrei Saharov esittivät 1950-luvulla idean tämän tyypin reaktoreista. Mitä nimitystä tästä reaktorityypistä käytetään?

TOKAMAK

12. Kuka italialainen taloustieteilijä ja sosiologi on parhaiten tunnettu  nimeään kantavasta periaatteesta, missä 80% seurauksista aiheutuu 20% syistä. Hän huomasi esimerkiksi, että 20% Italian väestöstä omistaa 80% kaikesta omaisuudesta. Tätä periaatetta kutsutaan joskus “harvojen vaikuttavien laiksi” tai yksinkertaisesti 80-20 säännöksi.

(Vilfredo) PARETO (Pareton periaate, yleisemmin Pareto-jakauma)

13. Tästä virustyypistä pahamaineisin esimerkki on AIDSin aiheuttava HIV. Mitä yleisnimitystä käytetään viruksista, joiden geneettinen informaatio on varastoitu RNA:han (DNA:n sijaan) ja jotka kopioivat informaation isäntäsolun DNA:han? Tämä suunta on päinvastainen verrattuna useimpiin geneettisiin replikaatioihin.

RETROVIRUS

14. Liimaa, jota kutsutaan myös ”lintuliimaksi”, saadaan mistelin marjoista ja käytetään sitruunapuun oksilla lintujen kiinniottamiseen on saanut nimensä mistelin latinankielisestä nimestä. Se määritellään fluidin (yleensä neste tai kaasu) muodonmuutosvastuksena tai läheisten osasten liikkuvuutena suhteessa toisiinsa. Se myös ilmaisee virtausvastuksen. Mikä termi?  

VISKOSITEETTI (Viskoosi=linnunliima)

15. Minkä alkuaineen kanssa hiilellä on paljon yhteisiä ominaisuuksia? Tämä alkuaine sijaitsee jaksollisessa järjestelmässä välittömästi hiilen alapuolella . Tieteiskirjallisuudessa kuvitellaan tähän perustuvia elämänmuotoja.

 

PII (Si), hyväksytään myös SILICON (mutta EI silikoni)

 

 

16. Mitä erikoisnimitystä käytetään kukkivien kasvien siementen sisältämistä ravintosolukoista, joiden tehtävänä on ravita kehittyvää alkiota? Se on ihmisravinnon tärkeä lähde, koska se on perusosana leipäjauhoissa. Myös oluen tuotannon tärkeimmässä raaka-aineessa ohrassa on näitä. Siitä koostuu maissin ja kookospähkinän syötävä osa.

ENDOSPERM(I)

17. Tässä ilmiössä korkeaenergisten hiukkasten kuljettua läpinäkyvän pinnan läpi (kuten vesi) ne alkavat hohtaa. Ilmiö on valolle vastaava kuten äänivalli äänelle. Tämä johtuu siis siitä, että hiukkaset kulkevat nopeammin kuin valo vedessä. Mitä nimeä käytetään tässä esiintyvästä hohdosta tai säteilystä?

CHERENKOVin (säteily)

18. Mitä yhteisnimitystä käytetään 15 lantanidien ryhmän alkuaineista sekä yttriumista ja scandiumista?

 

 

(Harvinaiset) MAAMETALLIT

 

 

19. Mitä kansanomaista nimeä käytetään yhdisteestä, jonka molekyylikaava on  D2O tai HDO?

 

 

RASKAS VESI (D=Deuterium eli raskas vety)

 

 

20. Mikä köynnöskasvi on alkuperältään eteläisestä Japanista ja kaakkois-Kiinasta? Se tunnetaan uskomattomasta kasvunopeudestaan, mikä voi olla peräti 30 cm päivässä. USA:n eteläosissa on tälle kasville myös ihanteellinen ilmasto, ja siellä siitä on tullut rikkakasvi, joka peittää muun kasvillisuuden. Tästä syystä se onkin saanut lempinimen ”Köynnös, joka tuhosi etelän”. Sen nimi on johdettu japanin kielestä.

KUDZU

21. Ilmiö on saanut nimensä 1800-luvun skotlantilaisen luonnontieteilijän mukaan. Tämän ilmiön oli aiemmin kuvaillut Lucretius v. 60 eaa. Mitä nimeäfysiikassa käytetään mikroskooppisten partikkelien jatkuvasta satunnaisesta liikkeestä nesteissä ja kaasuissa? Ilmiö on selvimmin nähtävissä hiukkasten kaasuun muodostamassa savussa.

BROWNin (liike)

22. Viime aikoihin asti on ajateltu jokaisen elollisen muodon sisältävän 6:tta oleellisen tärkeää alkuainetta: hiiltä, vetyä, happea, typpeä, rikkiä ja fosforia. Viime vuoden lopulla Kalifornian Mono Lakesta löydettiin bakteeri, jonka väitetään kykenevän korvaamaan fosforin solurakenteissaan toisella alkuaineella. Mikä on tämä alkuaine, joka tosin tunnetaan paremmin myrkyllisistä ominaisuuksistaan?

ARSEENI (As)

23. Minkä niminen on elektronin antihiukkaspari? Niitä irtoaa mm radioaktiivisessa hajoamisessa ja niitä käytetään lääketieteellisissä kuvantamismenetelmissä.

POSITRONI

24. Pieni kallioiden ympäröimä tuliperäinen saari Geirfuglasker on ihmiselle vaikeapääsyinen paikka. Saari tunnetaan Pinguinus impennis -lajin viimeisenä turvallisena asuinpaikkana. Islantilaiset kutsuivat tätä lajia nimellä “geirfugl”.Suuri tulivuorenpurkaus autioitti tämän ihmisille vaikeapääsyisen turvapaikan vuonna 1830, jolloin lintujen oli siirryttävä läheiselle Eldeyn saarelle.Ihminen pääsi Eldeyn saarelle ja lintu metsästettiin sukupuuttoon. Mikä lintu?

ISORUOKKI (myös SIIVETÖNRUOKKI ja JÄTTILÄISRUOKKI)

25. Eräs kummallisimmista elävistä linnuista on fasaanin kokoinen trooppinen lintu, jolla on pitkä kaula ja pieni pää. Se elää soilla, jokisissa metsissä sekä Amazonin mangrovessa ja Orinocon suistossa Etelä-Amerikassa. Sillä on siivissään kaksi suurta kynttä. Tämä piirre on syynä siihen miksi jotkut luonnontieteilijät ovat yhdistäneet lajin Archaeopteryx fossiiliin dinosaurusten ajalta. Sen ruoansulatusjärjestelmä muistuttaa lehmän märehtimistä. Mikä arvoituksellinen lintu?

HOATSIN (myös haisukäki, haisulintu tai töyhtökana)

26. Tämän kissan kaltaisen eläinsuvun Viverra nimi on sama kuin vahamaisen aineen, mitä käytetään parfyymiteollisuuden kiinnitysaineena. Kallis kahvilaatu kopi luwak valmistetaan tämän eläimen suoliston läpi kulkeneista kahvipavuista. Tämän eläimen uskotaan levittävän SARS-tautia. Mikä eläin?

SIVETTI

27. DNA-analyysit ovat osoittaneet, että tämä koirarotu on yksi vanhimmista roduista suoraan alenevassa polvessa ensimmäiseen koiraan. Mikäon tämä rotu, jota pidetään Japanin kansallisaarteena?

AKITA (Inu)

 

 

28. Minkä suuren kasvisuvun kansainvälinen kasvitieteellinen kongressi jakoi  kahtia vuonna 2005? Nykyisin suvun nimeä saavat käyttää ainostaan suvun australialaiset lajit. Tämä aiheutti sen, että Afrikan savannien symbolipuu sai uudeksi  nimekseen Senegalia tai Vachellia

AKAASIA

29. Tämä rauskujen suku elää trooppisissa rannikkovesistöissä, vaikka osa lajeista esiintyy myös makeassa vedessä. Nämä kalat eivät ole mitenkään erikoisesti aggressiivisia ja useimmiten jopa välttelevät kontaktia ihmiseen. Kuitenkin vuonna 2006 juuri tämän suvun kala aiheutti “Krokotiilimetsästäjä” Steve Irwinin kuoleman. Mikä rauskusuku?

KEIHÄSRAUSKU

 

30. Kuka kanadalais-yhdysvaltalainen kokeellinen psykologi, kognitiotieteilijä ja  kielitieteilijä on myös kirjoittanut useita tieteen popularisointikirjoja kuten   The Language Instinct (1994), How the Mind Works (1997), The Blank Slate (2002) ja The Stuff of Thought (2007)? Hän väittää, että kieli on ”vaisto” tai biologisen sopeutuman muokkaama luonnollinen valinta.

(Steven) PINKER

 

Maailma

 

 

1. Millä elokuvien ystävien tuntemalla nimellä tunnetaan maailmalla suuri Pohjois-Afrikan kaupunki, joka paikallisesti tunnetaan nimellä ad-Dār al-Bayḍā?

CASABLANCA

2. Minkä kokonaisen maanosan puhelinnumeroiden ulkomaantunnus on 672?

ANTARCTICA / ETELÄMANNER

(+672 on myös eräiden Australian ulkoterritorioiden ja Norfolk Islandin tunnus)

3. Missä autiomaassa, joka on maailman viidenneksi suurin, kamelien nähdään usein hankkivan nestettä syömällä lunta, joka on siellä ainoa helposti saatavissa oleva veden muoto?

GOBIn autiomaa

4. Mikä kaksi sanaa käsittävä alkusoinnullinen ilmaisu on tullut merkitsemään Italian pääministerin  Silvio Berlusconin isännöimiksi väitettyjä orgioita?

BUNGA BUNGA

 

 

5. Minkä suuren kahvintuottajamaan lipussa on suuri keltainen tähti punaisella pohjalla?

VIETNAM

 

 

6. Millä englanninkielisellä nimellä Google kutsuu nettisivullaan olevia erityisiä logoja, joilla se juhlistaa lomapäiviä, vuosipäiviä ja kuuluisien taiteilijoiden ja tiedemiesten merkkipäiviä?

DOODLES

7. Minkä edelleen Aasiassa laajalti käytetyn ajoneuvon nimi tulee japanin sanasta, joka sananmukaisesti tarkoittaa "ihmisen voimin kulkeva vaunu"?

RIKSA (hyväksytään jin·rik·sha, jin·rick·sha jin·riki·sha tms.)

8. Minkä kadun eteläpuoliseksi alueeksi kutsutaan Manhattanin SoHoksi nimettyä kaupunginosaa?

HOUSTON Street

 

 

9. Tämä Auringon lähinaapuritähti on 26:n valovuoden etäisyydellä siitä. MikäLyyran tähdistön kirkas tähti tulee 12000:n vuoden jälkeen korvaamaan Pohjantähden Pohjoisnapaa lähimpänä olevana tähtenä?

VEGA

10. Mikä Antoine de la Mothe Cadillacin perustama kaupunki on saanut nimensä ranskankielen 'salmea' tarkoittavasta sanasta? Sen lipusta näkyy sen ranskalainen perintö. Kaupungilla on kolme kansainvälistä rajanylityspaikkaa, joista Ambassador Bridge on Pohjois-Amerikan vilkkain kaupallisen liikenteen ylityspaikka.

DETROIT

11. Millä nimellä kutsutaan ympyrän muotoista aluetta, joka ympäröi Aurinkokuntaa jopa kolmen valovuoden etäisyydelle ja jonka uskotaan olevan useimpien pitkäjaksoisten pyrstötähtien synnyinpaikka?

OORTin pilvi

12. Mikä Raamatussa nimellä 'Kinneretinmeri' kutsuttu syvällä hautavajoamalaaksossa sijaitseva järvi, jonka pinta-ala on 166 km2, on Israelin suurin makeavetinen järvi?

GENESATERINJÄRVI / GALILEANJÄRVI / GALILEANMERI / TIBERIAANMERI

13. Vaikka Lofootit on napapiirin yläpuolella, siellä on suhteessa leveysasteeseen maailman lämpimin ilmasto. Se on pohjoisimpia paikkoja, joissa keskimääräinen lämpötila on koko vuoden jäätymispisteen yläpuolella. Missä maassa se on?

NORJA

14. Uudentyyppistä pooloa pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Hevosten sijaan pelaajat käyttivät Dean Kamenin vuonna 2001 keksimää ajopeliä, joka ei taida olla 100% turvallinen, koska sitä valmistavan yhtiön omistaja James Heselden sai surmansa siihen liittyvässä onnettomuudessa. Mikä laite?

SEGWAY

15. Mikä "Aarreosavaltion" lempinimellä tunnettu osavaltio on alueeltaan Yhdysvaltain neljänneksi suurin Alaskan, Teksasin ja Kalifornian jälkeen?

MONTANA

 

 

16. Siellä on kahden merkittävän liikeyrityksen pääkonttori – toinen on maailman suurin tekohampaiden valmistaja ja toinen yksi maailman suurimmista sähkötyökalujen valmistajista. Minkä Euroopan maan suurin kunta sekä alueeltaan että väestöltään on Schaan?

LIECHTENSTEIN

17. Missä maassa on Neumin kaupunki, joka sijaitsee kyseisen maan ainoalla pienellä (< 25km) Adrianmeren rannikkokaistaleella?

BOSNIA-HERTSEGOVINA (hyväksytään BOSNIA tai HERTSEGOVINA)

 

18.MissäVenäjän itäosassa sijaitsevassa niemimaassa, joka sijaitsee lännessä olevan Ohotanmeren ja idässä olevan Tyynenmeren ja Beringinmeren välissä, on 127 tulivuorta, joiden kuuluu Kljutševskaja Sopka, Euraasian korkein toimiva tulivuori?

KAMTŠATKAn niemimaa

19. Bir Tawil on siinä mielessä epätavallinen, että se on Etelämantereen lisäksi ainoa maapala maailmassa, jota kukaan ei halua. Mitkä kaksi Afrikan muslimivaltiota väittävän sen kuuluvan sille toiselle valtiolle?

EGYPTI ja SUDAN

20. Missä Italian kaupungissa on maailman vanhin edelleen toimiva yliopisto?

BOLOGNA

 

 

21. Minkä vuoristosolan, jota aikoinaan käytti Aleksanteri Suuri ja jota pidetään tärkeimpänä Pakistanin ja Afganistanin välisenä kauppareittinä, korkein kohta on Landi Kotal?

KHYBERSOLA / KHAIBARSOLA

22. Missä maassa on vuodesta 2011 lähtien Lähi-Idän suurin juutalaisväestö Israelia lukuunottamatta?

IRAN

 

 

23. Kun katsotaan Johannesburgin kaupungin keskustasta, missä kahdeksasta pää- tai väli-ilmansuunnasta sijaitsee Soweton kaupunginosa?

LOUNAS (Soweto = SOuth WEst TOwnship)

 

24. Vuonna 1999 viisi henkilöä nimettiin Vuoden aasialaiseksi. Tieteen ja tekniikan alueella nimetty oli Charles K. Kao, joka sai myös Nobelin palkinnon fysiikassa vuonna  2009. Minkä viestinnässä käytetyn tuotteen kehittelyn ja käytön uranuurtaja hän on?

VALOKUITU

25. Millä nimellä kutsutaan tähtitieteessä kahdesti vuodessa sattuvaa tapahtumaa, jolloin Aurinko saavuttaa eteläisimmän tai pohjoisimman asemansa ja sen näennäinen liikesuunta vaihtuu?

KESÄ- tai TALVIPÄIVÄNSEISAUS (ei siis päiväntasaus)

 

26. Koska useilla Gliese 581 –tähteä kiertävillä planeetoilla uskotaan olevan täsmälleen oikeat maapalloa muistuttavat olot, niitä on alettu kutsua lempinimellä. Tämä lempinimi on sama kuin alun perin Robert Southeyn keksimällä satuhahmolla, siis mikä?

KULTAKUTRI (hyväksyttäneen myös englanninkielinen termi GOLDILOCKS)

27. Tijucan metsä on maailman suurin kaupunkimetsä ja ainoa suurkaupunkialueen sisällä sijaitseva sademetsä. Minkä suurkaupungin sisällä se sijaitsee?

RIO DE JANEIRO

28. Yksi maailman uusimmista kielistä, tai oikeammin englannin vaihtoehtoinen aakkosto on alunperin hakkerien salakielenään käyttämää symbolikirjoitusta. Viime vuosina se on saanut jalansijaa myös tavallisilla nettisivuilla ja peliyhteisöissä. Tässä kielessä kukin kirjain korvataan merkkiyhdistelmällä, joka näyttää tai kuulostaa samanlaiselta kuin alkuperäinen kirjain. Kuvassa on joitain esimerkkejä. Mikä on tämän 'kielen' nimi?

LEET tai ELEET tai ELITE tai LEETSPEAK  tai L33T tai 1337SPEAK

29. Kuka alunperin suunnitteli tässä kuvassa nähdyn nettisivun osoitteessa http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html elokuussa 1991?

Tim BERNERS-LEE (kaikkien aikojen ensimmäinen nettisivu)

30. Se lensi ensimmäisen kerran vuonna 1955 ja on edelleen tuotannossa. Minkälentokoneyhtiön '172 Skyhawk' on monilukuisin kaikista moottorilentokoneista, koska niitä on rakennettu enemmän kuin mitään muuta lentokonetta historiassa?

CESSNA

Media

 

 

1. Mikä oli sen vuonna 2004 valmistuneen elokuvan nimi, jonka pääosassa oli Gael Garcia Bernal ja joka kertoi nuoren Che Guevaran matkasta Etelä-Amerikan poikki vuonna 1952?

 

DIARIOS DE MOTOCICLETA / MOOTTORIPYÖRÄPÄIVÄKIRJA

2. Ollessaan vankilassa Genovassa kirjailija Rustichello da Pisa tapasi kuuluisan miehen, jonka kertomia tarinoita Rustichello sitten käytti pohjana teokseensa ‘Il Milione’ (‘____ _____ matkat’) josta tuli välitön menestys. Eli kenen kuuluisan aikalaisensa sijasta teoksen ‘Il Milione’ kirjoittikin Rustichello?

Marco POLO

3. Millä nimellä kutsutaan runoa, jossa on 17 tavua järjestettynä kolmeen riviin, joista ensimmäisessä on 5, toisessa 7 ja kolmannessa 5 tavua, ja joka on ollut hyvin suosittu Japanissa 1600-luvulta lähtien?

HAIKU (hyväksytään myös vanhempi nimi HOKKO)

4. Kuka on ainoa parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon saanut nainen?

 

 

Kathryn BIGELOW (elokuvasta 'The Hurt Locker' vuonna 2010)

5. Vuonna 1975 sukellusveneen torjunta-aluksella Storozhevoy (СторожевойStoroževoj) tapahtunut kapina antoi sysäyksen 1984 julkaistulle romaanille, josta ensin tehtiin videopeli vuonna 1987 ja sitten elokuva vuonna 1990. Mikä oli tämä elokuva, jolle myönnettiin  vuonna 1991 parhaiden äänitehosteiden Oscar-palkinto?

PUNAISEN LOKAKUUN METSÄSTYS

6. Tarina seuraa zulupastoria matkalla Johannesburgiin etsimään sisartaan Gertrudea ja pitkään kadoksissa ollutta veljeään Absalomia. Hän saa selville, että Gertrude on prostituoitu ja Absalomista on tullut rikollinen, joka elää hökkelikylässä raskaana olevan tyttöystävänsä kanssa.Absalom on mukana ryöstössä, joka päättyy valkoisen rasismia vastustavan aktivistin kuolemaan. Hänet vangitaan, tuomitaan ja hirtetään, jolloin hänen isänsä ei enää pysty jatkamaan papin työtään. Mikä Alan Patonin vuonna 1948 kirjoittama romaani on filmattu kahdesti ja lisäksi Kurt Weil ja Maxwell Anderson on tehneet siitä musikaalin?

ITKE, RAKASTETTU MAA (musikaali nimi on 'Lost in the Stars')

7. Mikä kirjallinen hahmo, jonka nimi on myös sen kirjan nimi jossa hän esiintyy, saa opetusta Panglossilta ja rakastuu kauniiseen Kunigundeen, mutta joutuu sen takia pakenemaan paroni von Thunder-ten-tronckhin linnasta Westfalenissa?

CANDIDE

8. Mikä vuonna 2010 valmistunut dokumenttityylinen elokuva, jonka englanninkielinen nimi usein nähdään myös museoissa, kertoo katutaiteeseen innostuneesta Thierry Guettasta, ranskalaisesta maahanmuuttajasta Los Angelesissa?

EXIT THROUGH THE GIFT SHOP

9. Minkä salaisen järjestön päämaja on osoitteessa Kalmanhanaukio 12, Lontoo?

 

FEENIKSIN KILTA (Harry Potterissa)

 

10. Tämän elokuvan yksi kohtaus on saanut aikaan lukemattomia parodioita joissa näyttelijä Bruno Ganz esiintyy muutetuin tekstein. Niissä hänen raivoamisensa syy on kameran puuttuminen iPod Touchista, Second Lifen huono menestys, kykenemättömyys löytää Wally, Oasiksen hajoaminen tai Brett Favren siirto Minnesota Vikingsiin. Minkä elokuvan kohtaukseen kaikki nämä parodiat perustuvat?

PERIKATO/  Der UNTERGANG (alkuperäinen raivoaminen johtuu siitä, että Adolf Hitler tajuaa hävinneensä sodan)

11. Mikä on tämän useimmiten kultaista sirppiä pitelevän kylän tietäjän nimi? Hän valmistaa taikajuomaa, joka antaa Asterix-nimiselle päähenkilölle yliluonnolliset voimat. Tämä päähenkilön nimeä kantava piirrossarja on käännetty yli sadalle kielelle?

AKVAVITIX (alkukielellä PANORAMIX, englanniksi GETAFIX)

12. Hän kirjoitti käsikirjoituksen itse ja pystyi käyttämään ainoastaan USD 1.2 miljoonaa elokuvan tekemiseen. Mikä Kultaisen palmun voittanut Steven Soderberghin esikoiselokuva julkaistiin vuonna 1989?

SEKSIÄ, VALHEITA JA VIDEONAUHAA

13. Vuonna 1993 tehdyssä elokuvassa Tom Cruise näyttelee nuorta asianajajaa, joka tietämättään palkataan järjestäytyneelle rikollisuudelle työskentelevään firmaan. Kenen kirjoittajan 47 viikkoa New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla olleeseen teokseen se perustuu?

John GRISHAM

14. Portugalinkielen tärkein kirjallisuuspalkinto on saanut nimensä tärkeimmän portugalilaisen runoilijan mukaan, joka tunnetaan parhaiten eeppisestä työstään nimeltä Os Lusíadas (Lusiadit). Siis kenen?

Luís de CAMÕES

15. Wikipedian kaltaiset yhteistyössä tehtävät webbisivustot ovat saaneet nimekseen wiki. Minkä kielen nopeaa merkitsevästä sanasta se tulee?

 

HAVAIJI

 

 

16. Kuka australialainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan parhaiten elokuvakolmikostaan The Red Curtain Trilogy (’Strictly Ballroom’, ’Romeo ja Julia’ ja ’Moulin Rouge!’) on myös saanut tililleen vuonna 1999 Britannian listojen ykkössinglen nimeltään "Everybody's Free (To Wear Sunscreen)"?

Baz LUHRMANN

17. Mikä jättiläismäinen romaani, joka ensimmäisen kerran ilmestyi vuosien 1930 ja 1943 välisenä aikana, tapahtuu kuvitteellisessa Kakanian maassa vuonna 1913, ja on ilmiselvästi saanut innoituksensa Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiasta?

 

MIES VAILLA OMINAISUUKSIA (Saksan parhaaksi 1900-luvun kirjaksi äänestetty Robert Musilin teos)

18. Minkä Keira Knightleyn ja Parminder Nagran tähdittämän Gurinder Chadhan vuonna 2002 valmistuneen elokuvan leikattu versio oli 26 joulukuuta 2010 ensimmäinen Pohjois-Korean televisiossa koskaan näytetty länsimaalainen elokuva?

PAREMPI KUIN BECKHAM / BEND IT LIKE BECKHAM

19. Tämä Len Deightonin romaaniin perustuva brittiläinen vakoojaelokuva vuodelta 1965 oli tarkoitettu vähemmän loisteliaaksi vaihtoehdoksi James Bond -elokuville. Sille tehtiin heti kaksi jatko-osaa, ’Hautajaiset Berliinissä’ (1966) ja ’Miljardin dollarin aivot’ (1967). Vuosikymmeniä myöhemmin Michael Caine palasi näyttelemään Harry Palmeria elokuvissa ’Tappavaa menoa Pekingissä’ (1995) ja ’Pietarin keskiyö’ (1996). Mikä on tämä elokuva?

SALAISEN AGENTIN KANSIO / The IPCRESS FILE

20. Millä lempinimellä Sonja Aleksandrovna kutsuu enoaan Ivan Petrovitš Voinitskia venäläisen kirjalijan Anton Tšehovin näytelmässä vuodelta 1897?

 

VANJA-eno (Djadja VANJA)

 

 

21. Minkä kauhuelokuvasarjan useimmat osat alkavat selittämällä miksi Jason ei olekaan kuollut, ja päättyvät hänen kuolemaansa, niinku ihan oikeesti tällä kertaa?

PERJANTAI 13. PÄIVÄ

22. Kellä syyrialaisella runoilijalla ja esseistillä, jonka usein huhutaan kilpailevan Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, on kirjailijanimenään hahmo Kreikan mytologiasta?

ADONIS (Adunis, oikealta nimeltään Ali Ahmad SA’ID Asbar)

23. Mikä nigerialaisen kirjailijan Chinua Acheben englanninkielinen romaani, joka mahdollisesti on Afrikan kuuluisimpia englanninkielisiä teoksia, on saanut nimensä Yeatsin runosta? Se julkaistiin vuonna 1958, melkein 30 vuotta ennen hänen toista mestariteostaan Anthills of the Savannah?

THINGS FALL APART

24. Minkä termin kehitti kirjailija William Gibson vuonna 1981 elektronisesta verkostosta kertovassa novellissaan?

 

KYBERAVARUUS / CYBERSPACE

 

25. Huhtikuussa 2010 alaotsikolla ‘Money Never sleeps’ valmistunut Oliver Stonen elokuva on jatko-osa, joka tapahtuu 23 vuotta minkänimisen Oscarin voittaneen elokuvan jälkeen?

WALL STREET (- rahan ja vallan katu)

26. Yksi muistettavimpia kohtauksia Brian de Palman elokuvassa ‘Lahjomattomat’ on ammuskelu Chicagon rautatieaseman portaikossa, jota pitkin lastenvaunut samalla rullaavat. Tämä kohtaus kunnioittaa venäläistä elokuvaa ‘Panssarilaiva Potemkin’, joka vuoden 1958 maailmannäyttelyssä nimettiin kaikkien aikojen suurimmaksi elokuvaksi. Kuka oli tämän vuonna 1925 valmistuneen mykkäelokuvan arvoituksellinen ohjaaja?

Sergei EISENSTEIN

27. Vaikka James M. Cainin vuonna 1934 julkaisema romaani ‘Postimies soittaa aina kahdesti’ on USA:ssa filmattu kahdesti (1946 ja 1981), eurooppalaiset elokuvantekijät tajusivat sen mahdollisuudet nopeammin. Ensimmäisenä valmistui vuonna 1939 ranskalainen elokuva ‘Le Dernier Tournant‘ (Viimeinen käänne) ja sitten vuonna 1943, Luchino Visconti teki sen perusteella minkä klassisen italialaisen elokuvan?

RIIVAAJAT / OSSESSIONE

28. Mikä sekä Samuel Coleridgeen että Kublai-kaaniin liittyvä nimi oli myös Charles Foster Kanen maatilan  nimi klassisessa elokuvassa ‘Kansalainen Kane’, kuten se oli myös Olivia Newton-Johnin ja Gene Kellyn tähdittämän elokuva nimi vuodelta 1980?

XANADU

29. Viimeksi Kultaisen palmun Cannesissa voitti elokuva, jolla on näpsäkkä nimi ‘Setä Boonmee joka muistaa aiemmat elämänsä’. Mistä Aasian maasta sen ohjaaja Apichatpong Weerasethakul on kotoisin?

THAIMAA

30. Tämän Mike Mignolan piirrossarjan nimihahmon toivat maapallolle natsien okkultistit, mutta hän päätyikin työskentelemään kansainväliseen natseja vastustavaan järjestöön. Tämän demonin oikea nimi on Anung Un Rama, mutta millä nimellä hänet täällä tunnetaan?

HELLBOY

 

Urheilu

 

 

1. Kuka mies teki uinnin MM-kisoissa Roomassa vuonna 2009 edelleen voimassaolevat maailmanennätykset 100 m ja 200 m pitkien ratojen (50 m) perhosuinnissa? Hänellä on myös 400 m sekauinnin maailmanennätys, jonka hän teki Pekingin olympiakisoissa vuonna 2008?

Michael PHELPS

2. Kenestä tuli 26 helmikuuta 2011 kansainvälisen Rubgy Union -lajin kaikkien aikojen eniten pisteitä saavuttanut urheilija?

 

Jonny WILKINSON

 

 

3. Tämä saksalainen pelasi ensimmäisen jalkapallomaaottelunsa vasta maaliskuussa 2010, mutta viime vuoden MM-kisoissa hänestä tuli kisojen eniten maaleja tehnyt jalkapalloilija yhdessä Espanjan David Villan, Uruguayan Diego Furlanin ja Hollannin Wesley Sneijderin kanssa. Kuka jalkapalloilija?

Thomas MÜLLER

4. Mikä on alueeltaan pienin maa, joka on koskaan voittanut jääkiekossa olympiakultaa (Naganossa 1998)?

 

TŠEKIN TASAVALTA / TŠEKKI

 

5. Kenelle tai mille linnut ovat vihaisia älypuhelinpelissä Angry Birds?

 

 

SIAT

 

 

6. Mikä muu saavutus kaikkien neljän Grand Slam –turnauksen lisäksi tennispelaajan on saavutettava saadakseen Golden Slamin (Kultaisen Grand Slamin)? Vain kolme kaksinpelin pelaajaa on tähän saavutukseen uransa aikana päässyt: Steffi Graf, Andre Agassi ja Rafael Nadal.

OLYMPIAKULTAMITALI / OLYMPIAVOITTO

7. Kuka hyppäsi Meksiko Cityn olympiakisoissa pituushypyssä 8,9 metriä rikkoen entisen ennätyksen valtaisalla 55 cm:llä ja asettaen uuden ennätyksen, joka kesti aina vuoteen 1991?

Bob BEAMON

8. Millä shakkipelin muunnoksella on japanilainen nimi, joka voidaan kääntää "kenraalipeliksi" tai "kenraalin lautapeliksi"?

 

SHOGI

 

 

9. Mistä maasta tuli vuonna 1996 manner-Euroopan kaikkein pohjoisin maa, josta Tour de Francen voittaja on koskaan tullut?

 

TANSKA (Bjarne Riis)

 

 

10. Vuoden 2010 Formula 1 –kausi oli viime vuosien jännittävin. Vasta aivan viimeisessä kilpailussa Saksan Sebastian Vettel onnistui saavuttamaan mestaruuden melkein toivottomasta lähtöasemasta. Tuo viimeinen kilpailu käytiin Yas Marinan radalla. Missä Aasian kaupungissa se sijaitsee?

ABU DHABI

11. Sillä on amerikkalaisen jalkapallon mestaruusliigan vanhin nimi, lempinimi ja se on myös pysynyt alkuperäisessä kaupungissaan. Se on myös selkeästi pienin Pohjois-Amerikan kaupunki, jossa on oma NFL-joukkue. Mikä on kaupungin nimi ja kyseisen joukkueen nimi?

GREEN BAY PACKERS

12. Jeet Kune Do (eli Pysäyttävän nyrkin tie) on erään kamppailulajien legendan perustama kamppailulajien yhdistelmä ja elämänfilosofia. Siis kenen?

 

Bruce LEE

 

 

13. Kenestä tuli varhain tänä vuonna ensimmäinen aasialainen tennispelaaja, joka pelasi Grand Slam –turnauksen kaksinpelin loppuottelussa?

 

LI Na

 

 

14. Tätä harrastusta kutsuttiin ensiksi nimellä "timbromania". Millä nimellä se nykyisin tunnetaan?

 

FILATELIA / POSTIMERKKEILY

 

15. Vuonna 1999 tämä hevonen äänestettiin 1900-luvun toiseksi parhaaksi yhdysvaltalaiseksi kilpahevoseksi legendaarisen Man o’ Warin jälkeen. Vuonna 1973 siitä tuli ensimmäinen US Triple Crown –voittaja 25:een vuoteen, ja se teki edelleen voimassa olevat ennätykset Kentucky Derby ja Belmont Stakes -kilpailussa. Mikä on tämän hevosen nimi?

SECRETARIAT

16. Hanz Lorenzen (Itävalta) ja Sepp Reindle (Saksa) kehittivät tämän urheilulajin vuonna 1946 auttamaan näkövammaisia toisen maailmansodan veteraaneja. Lajin ensimmäiset MM-kisat pidettiin Itävallassa vuonna 1978 ja siitä tuli pysyvä laji paralympialaisiin Arnhemissa vuonna 1980. Siinä pelataan kolmemiehisillä joukkueilla ja koetetaan heittää kulkusilla varustettu pallo vastustajan maaliin. Mikä on tämän näkövammaisille urheilijoille suunnitellun lajin nimi?

MAALIPALLO

17. Kenestä italialaisesta, joka pelasi aiemmin Benetton Trevison joukkueessa, tuli vuonna 2006 kaikkien aikojen ensimmäinen eurooppalainen, joka varattiin ensimmäisellä kierroksella NBA-liigaan, kun Toronto Raptors varasi hänet?

Andrea BARGNANI

18. Mistä urheilulajista, jota kutsutaan "jäällä pelattavaksi shakiksi", Wall Street innostui vuoden 2010 olympiakisoissa?

 

CURLING

 

 

19. Missä olympialajissa painonnoston lisäksi on kevyt painoluokka, vaikka se ei olekaan kamppailulaji? Miehille suurin sallittu paino on 72.5 kg, naisille 59 kg.

SOUTU

 

 

20. Hän on ainoa pelaaja, joka on saavuttanut 400 juoksua sisävuorossa test match -kriketissä (pelissä Englantia vastaan vuonna 2004). Hänen lempinimensä on 'Trinidadin prinssi', ja hänen tunnustetaan olevan yksi kaikkien aikojen parhaita lyöjiä. Mikä on tämän aikoinaan Länsi-Intian joukkueessa pelanneen kriketinpelaajan nimi?

Brian LARA

21. Hänen omalla kielellään hänen nimensä voidaan useimmiten liittää Venus-planeettaan. Tällä itävaltalaisella mäkihyppääjällä on jo 3 olympiakultaa ja tänä vuonna hän voitti legendaarisen Keski-Euroopan mäkiviikon, jossa Uudenvuodenpäivänä hypätään kuuluisassa Oberstdorfin mäessä. Kuka?

Thomas MORGENSTERN

22. Dakar-ralli on päättynyt Buenos Airesiin kolmena vuonna peräkkäin, mutta Dakar-rallin järjestelytoiminta on ilmoittanut, että vuonna 2012 rallin päätepiste on mikä Etelä-Amerikan kaupunki?

 

LIMA

 

23. Vuoden 2010 FIFAn seurojen maailmancup oli historian ensimmäinen, jossa loppuotteluun pääsi joukkue Euroopan tai Etelä-Amerikan ulkopuolelta, kun afrikkalainen TP Mazembe voitti välierissä Etelä-Amerikan Brasilian Internacionalin. Loppuottelun se hävisi Inter Milanille. Mistä maasta TP Mazembe on kotoisin?

 

KONGON DEMOKRAATTINEN TASAVALTA (Kinshasan Kongo tai Kongo-Kinshasa,

aiemmin Zaire; pelkkä KONGO EI riitä vastaukseksi)

24. Vuotuinen Roshambo World Series on roshambon 'ammattipelaajille' tärkein tapahtuma. Millä nimellä tämä peli yleensä tunnetaan?

 

KIVI, PAPERI JA SAKSET

 

 

25. Kuka englantilainen triathlonisti, jolla sama sukunimi kuin eräällä pääkaupungilla,  on voittanut naisten Havaijin Iron Man –kilpailun kolme kertaa viimeisten neljän vuoden aikana (2007-2009) ja pitää tällä hetkellä hallussaan myös naisten reittiennätystä?

Chrissie WELLINGTON

26. Vaikka sen krikettijoukkue on maailman parhaita, niin mikä maa teki kuitenkin lentopallosta kansallisurheilunsa vuonna 1991?

 

SRILANKA

 

 

27. Kuka oli ennen vuotta 1995 Sergei Bubkan lisäksi ainoa urheilija, joka oli kyennyt ylittämään 6 metriä seiväshypyssä? Hän oli syntynyt Uzbekistanissa ja edusti Venäjää Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Rodion GATAULLIN

28. Kuvassa miehet pelaavat peliä, joka oli virallisessa olympiakisojen ohjelmassa vuosina 1904 ja 1908, ja on edelleen varsin suosittu Yhdysvalloissa ja erityisesti Kanadassa. Siis mitä peliä?

LACROSSE / HAAVIPALLO

29. Kuka jamaikalaissyntyinen yleisurheilija jakoi Kenenisa Bekelen ja Jelena Isinbajevan kanssa Kultaisen Liigan voiton vuonna 2009 (katso kuvaa)?

 

Sanya RICHARDS

 

 

30. Missä kasinopelissä käytetään kuvassa näkyvää pelilautaa?

 

 

CRAPS

 

 

 

Viihde

 

Huom! Kysymyksiin 1-3 liittyy musiikkinäyte, jotka soitetaan kierroksen alussa.

 

1.Missä Kylmän sodan aikaa käsittelevässä musikaalissa vuodelta 1984 tämä laulu alunperin esitettiin?

 

CHESS (soita ‘One night in Bangkok’)

 

2. Kuka nigerialainen multi-instrumentalisti, säveltäjä ja ihmisoikeusaktivisti oli afrobeat-musiikin edelläkävijä yhtyeensä Africa 70 kanssa?

 

 

Fela Anikulapo KUTI [soita musiikkinäyte: http://www.youtube.com/watch?v=wtnOkFKeNqw]

3. Hänellä oli päärooli Park Chan-wookin elokuvassa ‘Olen kyborgi mutta se sopii’ (2006) ja hän näytteli amerikkalaisissa elokuvissa ‘Speed Racer’ ja ‘Ninja Assassin’, mutta parhaiten hänet tunnetaan popmuusikon urastaan. Jung Ji-hoon on syntynyt Koreassa vuonna 1982 ja on Aasian suosituimpia laulajia. Millä esiintyjänimellä, mikä englanniksi tarkoittaa myös sääilmiötä, hänet yleensä tunnetaan?

RAIN (soita ‘ways to avoid the sun’)

4. Minkä yhdysvaltalaisen tilannekomedian kauden 2010-11 viimeiset jaksot peruttiin ja päänäyttelijä erotettiin sen jälkeen kun kyseinen näyttelijä oli antanut joukon epätavallisia haastatteluja, joista yhdessä hän teki juutalaisvastaisia huomautuksia sarjan tuottajasta?

MIEHEN PUOLIKKAAT / TWO AND A HALF MEN

5. Mistä amerikkalaisesta tv-ohjelmasta, jota esitettiin kausilla 1983-1986 on toistuva lausahdus ‘I love it when a plan comes together’? (Sitä käytettiin myös samannimisessä elokuvassa vuodelta 2010.)

The A TEAM

6. “Pekka ja susi” on lasten sinfonia, jossa kertoja esiintyy orkesterin säestyksellä. Kuka säveltäjä, pianisti ja orkesterinjohtaja teki sen vuonna 1936?

Sergei Sergejevitš PROKOFJEV (Серге́й Серге́евич Проко́фьев)

7. Kenen laulajan ja elokuvatähden kaksi vuosina 1935 ja 1942 levyttämää laulua kuuluvat kaikkien aikojen viiden parhaiten myydyn singlen joukkoon?

 

Bing CROSBY (“Jouluyö, juhlayö” ja “Valkea joulu”)

 

8. Tämä intialainen muusikko tapasi Yehudi Menuhinin vuonna 1952, mistä alkoi elinikäinen ystävyys. Vuonna 1966 hän tapasi George Harrisonin, mistä alkoi yhteistyö. Hän popularisoi intialaista musiikkia, esiintyi Montereyn ja Woodstockin musiikkijuhlilla ja oli yksi Bangladeshin hyväksi järjestetyn konsertin järjestäjistä vuonna 1971. Suhde newyorkilaiseen konserttituottajaan Sue Jonesiin johti hänen tyttärensä syntymiseen vuonna 1979. Kuka on tämä intialainen sitarinsoittaja?

Ravi SHANKAR

9. Kun yksi sen johtavista jäsenistä äskettäin jätti sen, mikä yhtye otti uudeksi nimekseen 'Beady Eye'?

 

OASIS

 

 

10. Mikä Elvis Presleyn kappale alkaa sanoilla: ‘You look like an angel, Walk like an angel, Talk like an angel’?

 

(You’re the) DEVIL IN DISGUISE

 

11. Minkä englantilaisen rockyhtyeen uudelleenmiksattuja lauluja ovat kaikkien kolmen CSI-sarjan tunnussävelet? Laulut ovat: "Who Are You" (CSI: Crime Scene Investigation), "Won't Get Fooled Again" (CSI: Miami) ja "Baba O'Riley" (CSI: NY)

The WHO

12. Miriam Makeba ja Hugh Masekela olivat paitsi aviopari, minkä maan kaksi suurinta musiikkialan tähteä?

 

ETELÄ-AFRIKKA

 

 

13. Tämä englantilainen elokuvasäveltäjä on saanut Oscar-palkinnon sellaisten elokuvien musiikista kuin ‘Minun Afrikkani’ ja ‘Tanssii susien kanssa’, mutta muistetaan todennäköisesti parhaiten 11:n James Bond-elokuvan musiikista, mukaan lukien ‘Salainen agentti 007 ja tohtori No’, ‘Salainen agentti 007 Istanbulissa’, ‘007 ja Kultasormi’ ja ‘Timantit ovat ikuisia’. Kuka on tämä aiemmin tänä vuonna kuollut säveltäjä?

John BARRY

14. Hän on syntynyt Libabonissa vuonna 1972, tunnetaan intohimoisesta musiikkityylistään ja ainutlaatuisesta äänestään, ja hänestä käytetään usein nimiä "Romantiikan kuningatar" ja "Tunteiden kuningatar". Kuka naislaulaja on voittanyt Myydyimmän Lähi-Idän taiteilijan World Music Award –palkinnon vuosina 2005, 2006and 2010?

ELISSA (Elissar Zakaria Khoury)

15. “La muette de Portici”, Daniel Auberin ooppera Masaniellosta joka kapinoi Espanjan hallintoa vastaan Napolissa vuonna 1647, mainitaan usein alkusysäyksenä vallankumoukselle vuonna 1830. Minkä nykyisen maan alueella tuo vallankumous tapahtui?

BELGIA (vallankumouksen aikana alue oli Eteläinen tai Katolinen Hollanti)

16. Claude Françoisin vuodelta 1968 olevan laulun ‘Comme d’Habitude’ oikeudet Yhdysvalloissa sai ilmaiseksi Paul Anka, joka kirjoitti sen sanat uusiksi. Mikä oli tämä laulu, joka on ollut suuria klassikoita 1960-luvusta alkaen?

‘MY WAY’ (Frank Sinatran laulamana)

17. Minkäniminen aikoinaan Indonesiaa hallinnutta hindu-buddhalaista kulttuuria edeltävä orkesteri (tai soitinkokoelma) kehittyi nykyiseen muotoonsa Majapahitin imperiumin aikana?

GAMELAN

18. Mitä huomattavasti aggressiivisempaa toimintaa baletin viisi jalkojen perusasentoa alunperin suunniteltiin matkimaan.?

 

MIEKKAILU

 

 

19. Äskettäiseen elokuvaan 'Tron: Perintö' kirjoitti musiikin ranskalainen elektronisen musiikin duo, jossa soittavat Guy-Manuel de Homem-Christo ja Thomas Bangalter. He voittivat vuonna 2009 Grammy-palkinnot parhaasta tanssialbumista 'Alive 2007' ja parhaasta tanssilevytyksestä 'Harder Better Faster Stronger'? Millä nimellä tämä duo esiintyy?

DAFT PUNK

20. Joidenkin laskelmien mukaan ainoastaan Michael Jacksonin Thriller on myynyt enemmän kuin tämä albumi vuodelta 1980, jonka kappaleisiin kuuluvat ‘Shoot to Thrill’, ‘Rock and Roll Ain’t Noise Pollution’ ja ‘Give the Dog a Bone’. Yhtyeen laulaja tuohon aikaan oli Brian Johnson. Mikä oli albumin nimi?

BACK IN BLACK (esiintyjä ACDC)

21. Millä nimellä kutsutaan J. S. Bachin vuoden 1740 tienoilla cembalolle säveltämää 31 sävellyksen sarjaa, jotka on numeroitu juoksevalla numeroinnilla. Ne esitti ensimmäisenä saksalainen virtuoosimainen soittaja, jolta tämä sävellyssarja on saanut nimensä.

GOLDBERG-muunnelmat

22. Millä kielellä esitetty ensimmäinen ooppera oli nimeltään  'u', joka esitettiin syyskuussa 2010 Haagissa?

 

KLINGON

 

 

23. Vuonna 2011 Oscar-palkinto parhaasta alkuperäissävellyksestä elokuvaan meni Trent Reznorille ja Atticus Rossille elokuvasta 'The Social Network'. Minkä rockyhtyeenainoana virallisena jäsenenä Reznor parhaiten tunnetaan?

NINE INCH NAILS

24. Turkissa syntyi tänä vuonna riitoja televisio-ohjelmasta ‘Muhtesem Yuzyil’ (‘Mahtava vuosisata’). Monien mielestä sarjassa kuvattiin historiallista hahmoa Turkin historiasta miehenä, joka mielellään ryyppäsi, jahtasi naisia ja antautui muihin hedonistisiin harrastuksiin, mutta ketä?

(Sulttaani) SULEIMAN (Suuri)

25. Vuoden 2010 kilpailussa saatiin ensimmäisen kerran 45:een vuoteen voittajaksi nainen, venäläinen Julianna Avdejeva. Mikä arvostettu pianokilpailu nuorille muusikoille on klassisen musiikin maailman tärkeimpiä ja järjestetään viiden vuoden välein Puolassa, Varsovassa?

CHOPINin pianokilpailu

26. Mikä nimeltään 'klovniksi' kääntyvä on ainoa nykyisin soitettu Ruggiero Leoncavallon ooppera, joka esitetään enimmäkseen yhdessä Pietro Mascagnin oopperan ‘Cavalleria Rusticana’ kanssa?

PAJATSO

27. 1900-luvun johtava japanilainen säveltäjä (1930-96) oli suurelta osalta itseoppinut ja sai vaikutteita monista eri tyyleistä. Hän saavutti ensiksi mainetta viisikymmenluvun lopulla teoksellaan Requiem for Strings (1957). Vaikka hän kirjoitti musiikin melkein sataan elokuvaan (esimerkiksi Kurosawan kiitettyyn Raniin), hänen maineensa perustuu suureksi osaksi hänen laajaan orkesteri- ja kamarimusiikkituotantoonsa. Kuka säveltäjä?

Toru TAKEMITSU

28. Tämä amerikkalainen naistanssija ja koreografi on erityisen tunnettu ekspressionistisesta tekniikastaan ja häntä pidetään nykytanssin uranuurtajana. Hän syntyi Pittsburghissa vuonna 1894, oli ensimmäinen Valkoisessa talossa esiintynyt tanssija ja vaikutti koko nykytanssin kehitykseen. Kuka?

Martha GRAHAM

29. Hänen etunimensä ovat Onika Tanya. Hän syntyi Trinidad ja Tobagossa ja muutti sitten New Yorkin Queensiin. Hänestä ennustetaan myös tyyli-ikonia. Kuka naispuolinen räppäri ja R&B laulaja-lauluntekijä on saanut suunntonta suosiota USA:n listoilla ja oli ehdolla Parhaaksi uudeksi esiintyjäksi vuoden 2010 MTV Video Music Awards -palkintogaalassa?

Nicki MINAJ (hyväksytään myös Maraj tai muu samankaltainen nimi)

30. Tämä soitin, jota kutsutaan maailmalla nimellä timpani, kehittyi sotilasrummusta klassisen musiikin orkesterin vakiosoittimeksi. Mikä on sen suomenkielinen nimi?

PATARUMPU

 

Elämäntapa

 

 

1. Kaupungin nimestä on saanut nimensä pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu juusto. Valmistuksesta ylijäänyt hera syötetään sioille, joista tehdään kaupungin nimestä nimensä saanut kinkku. Mikä Italian kaupunki?

PARMA

2. Missä maassa perustettiin yhtiö Bang & Olufsen, joka suunnittelee ja valmistaa laadukasta kotielektroniikkaa kuten televisio- ja audiojärjestelmiä?

 

TANSKA

 

 

3. Millä nimellä indonesialaisessa keittiössä kutsutaan kaikenlaista keitettyä tai paistettua riisiä, joista jälkimmäinen on erityisen suosittu ruokalaji?

 

NASI

 

 

4. Kenen brittiläisen lääkärin työ syövän tutkimuksessa oli niin merkittävää, että nykyisin verisyövät tai lymfoomat jaetaan kahteen ryhmään, joista kummallekin on annettu hänen nimensä ja jälkimmäisen eteen lisätään yleensä liite ‘non’?

Thomas HODGKIN

5. Se oli neljäs koskaan kiinni saatu miekkavalas ja ensimmäinen, joka pysyi vankeudessa pitempään hengissä. Se saatiin kiinni vuonna 1965 ja siitä tuli Sea Worldin miekkavalasshow'n tähti kuolemaansa saakka vuonna 1971. Siitä lähtien jokainen show'n tähti ja itse show on saanut nimensä tämän miekkavalaan mukaan. Mikä on tämän kaikissa Sea World –teemapuistoissa esitettävän show'n nimi?

SHAMU show

6. Tämän alunperin lapsille rukousten muistamisesta palkinnoksi annetun herkun kehitti keskiaikainen italialainen munkki. Mikä herkku, joka muistuttaa rukoukseen ristittyjä käsiä, saa nimensä latinan 'pikkuisia käsivarsia' merkitsevästä sanasta?

VIIPURINRINKELI / PRETZEL (sanasta ‘bracchiatus’)

7. Vuodesta 2003 tämän yhtiön on omistanut Eni S.p.A. Mikä tunnettu tuotemerkki on kirjainlyhenne ilmaisusta 'yleinen italialainen öljy-yhtiö', eli tulee tuon ilmaisun italiankielisistä sanoista?

AGIP (Azienda Generale Italiana Petroli)

8. Yksi vanhimmista ranskalaisista hajuvesiyhtiöistä perustettiin vuonna 1828. Tämän yhtiön menestys Pierre-Françoisin johtamana saavutti huippunsa vuonna 1853, kun kehitettiin Eau de Cologne Impériale, joka teki hänestä Ranskan kuninkaan hovihankkijan. Tämän ansiosta hän kehitti hajuveden Iso-Britannian kuningatar Victorialle ja Espanjan kuningatar Isabella II:lle. 1900-luvulla sen kuuluisiin tuoksuihin kuuluivat Mitsuoko, Shalimar ja Samsara. Tämä yhtiö oli ensimmäinen, joka toi markkinoille huulipunan luodinmuotoisessa kotelossa. Mikä kuuluisa yhtiö?

GUERLAIN

9. Ihmisillä aikuismuoto (päinvastoin kuin sikiömuoto) toimii yhdessä esiastesolujen kanssa kehon korjausmekanismina. Millä tietyllä solutyypillä on kyky muuntua miksi tahansa ihmiskehon soluksi?

KANTASOLU

10. Tämä yhtiö myi paljon kuluttajaelektroniikkaa tuotemerkillä GoldStar, kun taas joitain kotitaloustuotteita, kuten saippuaa ja hammastahnaa, se myi tuotemerkillä Lucky. Voidakseen paremmin kilpailla länsimarkkinoilla yhtiö sai uuden nimen vuonna 1995, siis minkä?

LG (tullut sanoista Lucky Goldstar)

11. Sana 'karanteeni' on saanut alkunsa 1300-luvun tiedosta, että rutto tuli laivojen mukana Levantista. Venetsia määräsi, että ihmisten ja tavaroiden mukanaan tuomien tartuntojen ja taudin puhkeamisen selvittämiseksi laivojen piti olla eristyksissä tietty aika. Sana 'karanteeni' kertoo kuinka monta päivää laivojen tuli olla eristyksissä, siis kuinka monta?

40

12. Uutislähteiden mukaan erään tunnetun juoman uusi suosio johtuu melkein kokonaan Coenin veljesten kulttielokuvasta "The Big Lebowski" – minkä juoman ainesosat ovat 2 cl vodkaa, 2 cl Kahluaa tai muuta kahvilikööriä ja 4 cl maitoa tai kevytkermaa?

WHITE RUSSIAN / VALKOVENÄLÄINEN drinkki

13. Ranskalainen Claude Vorilhon, joka väitti kohdanneensa ufon vuonna 1973, perusti tämän New Age –liikkeen, joka uskoo, että olemme polveutuneet 'muukalaisista'. Mikä liike, joka tunnetaan Daavidin tähden ja hakaristin yhdistelmää muistuttavasta tunnuksestaan, on saanut nimensä nimestä, jolla Vorilhon on tunnettu vuodesta 1973?

RAELILAISUUS

14. Kenen naisen hänen kuuluisa isänsä yllätti lokakuussa vuonna 2000 VH1/Vogue Fashion Awards -palkintojuhlassa New Yorkissa ojentamalla hänelle 'Vuoden suunnittelija' –palkinnon tunnustuksena työstään muotitalo Chloessa?

Stella McCARTNEY

15. Mikä on ryhmien O, A ja B lisäksi neljäs ja kaikkein harvinaisin veriryhmä?

 

AB

16. On olemassa harvinainen tautitila, jossa rinta, kaula ja kasvot hikoilevat ja punastuvat epäsymmetrisesti, eli toinen puoli kehoa ei hikoile tai punastu lainkaan ja toinen taas hikoilee ja punastuu runsain määrin. Minkä Commedia dell'arten henkilöhahmon mukaan se on nimetty?

HARLEKIINI (Harlekiinisyndrooma)

17. ‘Lateraaliepikondyliitti’ on sairaustila, jota voidaan hoitaa sidoksella, tulehduskipulääkkeillä (NSAID), kylmäpakkauksilla tai jopa kortisonipistoksilla, mutta paras hoitokeino on todennäköisesti lepo. Millä kansanomaisella nimellä tämä sairaustila tunnetaan?

TENNISKYYNÄRPÄÄ (ei siis golfinpelaajan kyynärpää, joka on mediaaliepikondyliitti)

18. Millä nimellä tunnetaan typografiassa pienet kirjaimen runkoon liittyvät päätteet sellaisissa kirjasimissa kuin Algerian, Book Antiqua ja Garamond, kuten ne pienet viivat joiden päällä kirjain A lepää toisin kuin sellaisissa kirjasimissa kuin Arial?

SERIF

19. Mitä tapahtumaa on vietetty vuosittain vuodesta 1850 Theresienwiesenin aukiolla, joka on saanut nimensä siitä, että Baijerin Theresia meni naimisiin kuningas Ludwig I:n kanssa tuolla paikalla?

(Münchenin) OKTOBERFEST

20. Millä nimellä tunnetaan pienet hapatetusta tattari- tai vehnäjauhotaikinasta valmistetut letut, jotka yleensä tarjoillaan hapankerman kanssa ja kuuluvat nimenomaan venäläiseen keittiöön?

BLINI

21. Minkä turistipaikan vähemmän tunnettuja kohteita ovat Tim Arnold's Pinball Hall of Fame and Museum, laskuvarjohypyt sisätiloissa (tunnettiin aiemmin nimellä Flyaway), kopio faarao Tutankhamonin haudasta, sekä maailman suurimmaksi mainostettu lahjatavarakauppa?

LAS VEGAS

22. Kuka 93-vuotias entinen Miss Unkari (1936) antoi tammikuussa 2011 amputoida oikean jalkansa voidakseen säästää henkensä?

 

Zsa Zsa GABOR

 

 

23. Sen vetoisuus on 916ml ja se on Starbucks' –yrityksen suurin kahvikuppi, 325ml suurempi kuin seuraavaksi suurin, eli suurempi kuin normaalin ihmisen mahalaukku. Millä italiankielisellä nimellä tämä supersuuri kuppi tunnetaan?

TRENTA ("kolmekymmentä" italiaksi)

24. Christian Dior kuvasi kerran tätä muotisuunnittelijaa "meidän kaikkien mestariksi".  Kuka Espanjan Baskimaasta kotoisin oleva suunnittelija (1875-1972) perusti vuonna 1914 omaa nimeään kantavan muotitalon, joka nykyisin tunnetaan kenties parhaiten loisteliaista käsilaukuista?

Cristóbal BALENCIAGA Eizaguirre

25. Veljekset Adi ja Rudolph Dassler perustivat ‘Dasslerin veljesten kenkätehtaan’ vuonna 1924, mutta vuonna 1948 he jakoivat yrityksen. Adi Dassler perusti ‘Adidaksen’ ja hänen veljensä perusti toisen urheiluvaateyhtiön, joka on edelleen kansainvälisesti suuri. Se on saanut nimeä Usain Boltin sponsorina ja myös vuoden 1970 jalkapallon MM-kisoissa, joissa Pele yhtiön pyynnöstä pyysi erotuomaria juuri ennen loppuottelun alkua sitomaan hänen kengännauhansa antaen koko maailman nähdä hänen pelikenkänsä lähikuvassa. Mikä yhtiö?

PUMA

26. Jemenissä ja Omanissa tikari kuuluu perinteiseen miehen asuun. Mistä eläinmaailman tuotteesta paikallisen tavan mukaan tikarin kahva on valmistettava, mikä on johtanut salametsästykseen ja kyseisen eläimen joutumiseen uhanalaisten lajien listalle?

SARVIKUONONSARVI

27. Millä nimellä tunnetaan sähköisen kirjan lukulaite, jonka kehitti Amazon.comin tytäryhtiö ja joka tuli markkinoille vuonna 2007?

 

KINDLE

 

 

28. Minkä maan eteläisin osavaltio, Rio Grande do Sul, on tuottanut maailmaan kokoonsa nähden ylisuuren määrän supermalleja, kuten Giselle Bundchen?

BRASILIA

29. Missä Yhdysvaltojen kaupungissa on Faneuil Hall Marketplace, joka kuuluisien puheiden, kuten Samuel Adamsin siirtolaisille pitämän itsenäisyyttä kannattavan puheen, pitopaikkana oli 20 miljoonan kävijän määrällään Amerikan neljänneksi suurin turistikohde vuonna 2008?

BOSTON

30. Mihin elintärkeään toimintoon, jota me kaikki todennäköisesti teemme joka vuorokausi, liittyy melatoniinihormonin toiminta vuorokausirytmissämme?

 

UNI / NUKKUMINEN

 

 

Historia

 

 

1. Minkä maan ensimmäiseksi naispuoliseksi presidentiksi Dilma Rousseff valittiin vuonna 2010?

 

BRASILIA

 

 

2. Historian ensimmäinen ”pääministeri” oli todennäköisesti Armand-Jean du Plessis (1585–1642). Millä nimellä hänet nykyisin paremmin tunnetaan?

 

Kardinaali RICHELIEU

 

 

3. Ennen vuonna 1990 tapahtunutta kahden arabitasavallan yhdistymistä toinen niistä oli arabimaailman ainoa marxilainen valtio. Mikä uusi valtio syntyi niiden yhdistyessä?

JEMENin tasavalta

4. Vuonna 1986 TIME – aikakauslehti julisti hänet “vuoden naiseksi” ja hänet muistetaan parhaiten johtamastaan vallankumouksesta, jonka seurauksena Ferdinand Marcos syrjäytettiin ja Filippiineille palasi demokratia. Kuka oli tämä Filippiinien presidentti 1986–92??

Corazon AQUINO

5. Argentiinan presidentiksi tuli 1974 Juan Peronin kuoleman jälkeen hänen leskensä, joka syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa 1976. Mikä oli Peronin lesken etunimi?

ISABEL

6. Kuka toimi vuoden 1941 jälkeen Kambodzhan kuninkaana, prinssihallitsijana, pääministerinä, presidenttinä ja määrittelemättömänä valtionpäämiehenä lopulliseen vallasta luopumiseensa saakka 2004? Guinnessin ennätysten kirjan mukaan hänellä on ollut eniten poliittisia virkoja.

Norodom SIHANOUK

7. Missä USA:n osavaltiossa perustettiin 1865 Ku Klux Klan? Samassa osavaltiossa murhattiin 103 vuotta myöhemmin Martin Luther King.

 

TENNESSEE

 

 

8. Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kolme ensimmäistä keisaria olivat saman nimisiä, erona vain järjestysnumero I, II ja III. Mitä nimeä kantoivat nämä hallitsijat, joiden valtakunta ulottui Pohjois-Saksasta Keski-Italiaan?

OTTO

9. Lapu Lapu -nimistä päällikköä pidetään Filippiineillä kansallissankarina hänen saavutettuaan voiton länsimaisista valloittajista Mactanin taistelussa (1521). Kuka tunnettu eurooppalainen tutkimusmatkailija sai surmansa tuossa taistelussa?

Ferdinand MAGALHAES

10. Millä yleisen käsityksen mukaan turkkilaisperäisellä nimellä kutsuttiin Venäjällä (sekä Romaniassa ja Bulgariassa) vuosina 900 - 1600 aristokraatteja, jotka olivat aatelisten arvoasteikossa ensimmäisinä hallitsevien ruhtinaiden alapuolella?

PAJARIT

11. Minkä alueen nuori virkamies ja kuvernööri Eske Brun onnistui pitämään natsien vaikutusvallan ulkopuolella vuonna 1940 tapahtuneen Tanskan miehityksen jälkeenkin?

GRÖNLANTI

12. Vuonna 1943 Palestiinan brittiläinen siirtomaahallinto julkaisi etsintäkuulu­tuk­sen, jossa oli kasvokuvat kymmenestä terroristina etsitystä miehestä. Aakkosjärjes­tyksessä ensimmäinen oli puolalainen toimistovirkailija, jonka tuntomerkkejä olivat silmälasit, lättäjalat ja huonot hampaat. Terroristivirkailijasta tuli myöhemmin maansa pääministeri ja hän sai Nobelin rauhan palkinnon. Kuka hän oli?

Menachem BEGIN (Israel)

13.  Muinaisessa Egyptissä vuosi jakaantui kolmeen vuodenaikaan. Mikä vuosit­tai­nen ilmiö merkitsi uuden vuoden alkua (kuten myös vuodenajan vaihtumista)?

 

NIILIN TULVIMINEN

 

 

14. Minkä dynastian hallitsijoihin kuuluvat Raja Raja sekä Rajendra I? Kyseinen tamilidynastia hallitsi suurinta osaa eteläistä Intiaa ja Kaakkois-Aasiaa (mm. Sumat­raa ja Jaavaa) 900-luvulta 1100-luvulle jaa. Jälkimaailma peri heiltä huomattavimmat dravidi-arkkitehtuurin ja tamili-kirjallisuuden saavutukset.

CHOLA

15. Tämä Rooman tasavallan alkuajan sankari vietti suurimman osan elämäänsä viljellen kolmen eekkerin maatilaansa, mutta sai nimityksen diktaattoriksi hätätilan­teessa vuonna 458 eaa. Hän hyväksyi nimityksen vain siksi ajaksi kuin se oli välttä­mätöntä ja erosi niin pian kuin pystyi (vain 16 päivää myöhemmin). Hänen mukaansa on saanut nimensä USA:n kaupunki, joka oli 2008 maan 25 suurimman kaupungin joukossa. Kuka oli tämä kuuluisa roomalainen?

LUCIUS QUINCTIUS tai CINCINNATUS

16. Tämä herttuakunta on nykyisin osa Latviaa, aiemmin se oli Puolan kuningas­kunnan vasallivaltio mutta itsenäinen de facto ja myöhemmin osa Venäjän keisari­kuntaa. Se oli pienin eurooppalainen valta, joka yritti vallata siirtomaita Uudesta maailmasta Tobagossa olleesta tukikohdastaan. Mikä oli tämän aiemman herttua­kunnan nimi?

KUURINMAA

17. Kenen vuonna 1227 kuolleen henkilön on sanottu “yksin” edistäneen ilmastonmuutosta valloittamalla ja tappamalla seuraajineen 150 vuodessa 40 miljoonaa ihmistä ja mahdollistaneen näin uudelleenmetsittämisen sillä 22 %:lla maailman maapinta-alasta, jonka he valloittivat?

TEMÜJIN tai TŠINGIS-KAANI (pelkkä KAANI tai TŠINGIS ei riitä)

18. Kuka oli ensimmäinen USA:n kansalaisena syntynyt tuleva USA:n presidentti ollen samalla virassaan ensimmäinen, joka ei puhunut englantia äidinkielenään?

 

Martin VAN BUREN (puhui hollantia)

 

19. Saladin (Ṣalāḥad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb) syntyi Tikritissä, Saddam Husseinin kotikaupungissa. Saladinista tuli ensimmäinen Egyptin ja Syyrian Ayyubid-sulttaani, joka hallitsi myös Mesopotamiaa, Jemeniä ja Arabiaa. Mihin etniseen ryhmään tämä tiukka sunni-muslimi kuului?

KURDIT

20. Vaikka pienempiä mielenosoituksia oli esiintynyt aiemminkin, pääsi globalisaa­tiota vastustava liike maailman laajuisesti otsikoihin mielenosoituksillaan WTO:n (World Trade Organization) ministerikokousta vastaan 30.11.1999. Ns. N30 -liike vastusti poliisia, joka käytti kyynelkaasua hajottaakseen pääosin rauhallisen mielenosoituksen. Missä USA:n kaupungissa mielnosoitus tapahtui?

SEATTLE

21. Tarujen mukaan hän nousi maihin saarelle, joka osoittautuikin valtavaksi valaaksi. Hän on yksi Irlannin varhaisista munkkipyhimyksistä, jonka juhlapäivä on 16.5. Kenen pelottoman matkailijan lempinimiin kuuluvat “Merenkävijä” (The Navigator), “Matkustaja” (The Voyager) ja “Rohkea” (Bold)?

Pyhä BRENDAN

22. Minkä saaren asukkaat veistivät rongorongo -kuvakirjoituksia sadoille puulaatoille mutta heidän jälkeläisensä unohtivat kuinka niitä luetaan?

 

PÄÄSIÄISSAARI tai

RAPA NUI

 

23. Millä kahden sanan nimellä kutsuttiin Algeriaan muuttaneita uudisasukkaita (enimmäkseen Ranskan kansalaisia) ennen Algerian itsenäistymistä 1962?

 

PIEDS NOIRS

MUSTAJALAT

 

24. Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ja sitä seuranneen lentoliiken­teen myöhästelyn yksi seuraus oli, että se helpotti Rolling Stone -lehden toimittajia saamaan kriittisiä  arvioita Obaman hallinnon tavasta käsitellä Afganistanin sotaa kenraalilta, joka myöhemmin vapautettiin johtavasta asemastaan. Kuka oli tämä USA:n kenraali?

Stanley A. MCCHRYSTAL

25. Mitä presidentti Alexander Lukashenkon hallitsemaa maata on sanottu “Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi”?

 

VALKO-VENÄJÄ

 

 

26. Arabit tekivät eräästä Pyreneiden niemimaan roomalaisajan kaupungista maailman edistyneimmän. Siellä oli sadoittain moskeijoita ja yleisiä kylpylöitä sekä noin 70 kirjastoa. Siellä oli enimmillään puoli miljoonaa asukasta eli 10 kertaa enemmän kuin samaan aikaan Pariisissa. Siellä oli katuvalot 700 vuotta ennen Lontoota. Mikä Pyreneiden kaupunki?

 CORDOBA

27. Hän voitti mogulien kruunun lyömällä veljensä Azam Shahin Jajaun taistelussa 1707. Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Qutb ud-Din Muhammad Mu'azzam, isänsä Aurangzeb kutsui häntä nimellä Shah Alam. Minkä persialaisen “urheaa” tarkoitta­van nimen voitokas veli otti tultuaan mogulikeisariksi?

 BAHADUR Shah

28. Uudet Hebridit eteläisellä Tyynellä merellä jaettiin Britannian ja Ranskan kesken pian sen jälkeen kun kapteeni James Cook kävi saarilla 1700-luvun lopulla. Valtiot hallitsivat saaria yhteisesti vuodesta 1906 vuoteen 1980, jolloin saaret itsenäistyivät - millä nimellä?

VANUATU

29. Jean-Claude Duvalierin paluu 25 vuoden maanpaon jälkeen Haitiin tammikuussa 2011 herätti ristiriitaisia tunteita, koska hän oli ollut maan diktaattori vuoteen 1985 asti. Millä kahden sanan liikanimellä hänet tunnettiin ja tunnetaan edelleen?

BABY DOC

30. Lisäämällä konsonantin Afrikan sisämaavaltion nimeen saat yhden sen hallinnollisista alueista. Se oli historiallisesti voimakas itsenäinen valtakunta, jonka kuninkaat käyttivät 1300-luvulta nykypäiviin arvonimeä Kabaka. Mikä valtio?

(B)UGANDA