MM-kilpailut 2008

Elämäntapa

 

1. Turistien houkuttelemiseksi amerikkalainen Hualapai-intiaanien heimo on rakentanut hevosenkengän muotoisen lasisisillan, joka ylittää osan mistä luonnonmuodostelmasta?

Grand Canyon

2. Mikä neurologinen häiriö, jonka tyypillisiä piirteitä ovat toistuvat ruumiilliset tic-liikkeet tai äänelliset tic-ilmiöt ja ääritapauksissa rivojen huomautusten huuteleminen, nimettiin sen ranskalaisen neurologin mukaan, joka ensimmäisenä kuvaili nämä oireet?

Touretten oireyhtymä / syndrooma

3. Patong Beach on hyvin suosittu yöelämästään kuuluisa turistikohde ja sijaitsee Thaimaan suurimmalla saarella. Mikä on sen nimi?

Phuket

4. Vasikanliharuoka, jossa ensin liha viipaloidaan, viipaleiden väliin levitetään sieniä ja sipulia, ne sidotaan yhteen ja liha maustetaan bechamel-kastikkeella ja parmesaanijuustolla, sai nimensä venäläisen aatelissuvun mukaan, jonka kuuluisin jäsen oli Katariina Suuren rakastaja. Mikä nimi?

Orlov / Orloff

5. Kiinalaiset valmistivat sitä ensimmäisenä tähän tarkoitukseen. Nimellä "Gayetty’s Medicated Paper", yhdysvaltalainen liikemies Joseph C. Gayetty valmisti ensimmäisenä tätä tuotetta teollisesti ja myi sitä länsimaissa erityisesti pakattuna. The Scott Paper Company oli vuonna 1879 ensimmäinen, joka myi sitä nykyisin tunnetussa muodossa. Mikä tuote?

WC-paperi / vessapaperi

6. Sen nimi tarkoittaa poltettua maata italiankielessä, ja se on kovaksipoltettua savea, jota käytetään laajalti koristetaiteessa ja erityisesti arkkitehtuurissa. Sitä on käytetty historian aamuhämärästä saakka, ja sen kultainen aika oli Renessanssi, jolloin sitä käytettiin laajalti Italiassa ja Saksassa, joissa ei ole riittävästi hyvää rakennuskiveä. Mistä aineesta on kyse?

Terrakotta

7. Mikä italialainen likööri tarkoittaa sananmukaisesti ‘vähän katkera’?

Amaretto

8. Tämän 1841 perustetun ruotsalaisen yrityksen tuotteita kutsutaan joskus 'kameroiden Rolls-Royceksi'. Näitä kameroita käytetään paljon ammattivalokuvauksessa ja studioissa. Niiden kuuluisin käyttäjä oli Apollo-ohjelma, jonka kaikki kuvat otettiin näillä kameroilla. Mistä merkistä on kyse?

Hasselblad

9. Mikä suosittu egyptiläinen turistikohde on kylpyläpaikka Punaisen Meren rannalla ja erityisen tunnettu vesiurheilusta (sukellus, pintasukellus, purjehdus, purjelautailu). Se perustettiin 1900-luvun alkupuolella, siinä on rantaa 40 km, sen vanhin osa on Dahar ja siinä on Sakkalan hotellikortteli.

Hurghada (Al Ghardaqah)

10. Sitä pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä ruokalajeista, koska siinä on runsaasti vitamiineja, se auttaa ruoansulatusta ja saattaa jopa estää syöpää ja lintuinfluenssaa. Se on yleisin korealainen riisin kanssa syötävä ruokalaji, jonka useimmat korealaiset varastoivat erilliseen jääkaappiin, joka on suunniteltu pitämään sen parhaassa mahdollisessa lämpötilassa kunnollisen käymisen kannalta. Mikä on tämä perinteinen korealainen käymisen kautta valmistettu maustettuja vihanneksia sisältävä ruokalaji?

Kimchi

11. Yleensä harvinainen akromatopsia on hyvin yleinen mikronesialaisella Pingelapin saarella, jossa noin 10% väestöstä kärsii siitä. Myrsky melkein tuhosi saaren 1700-luvulla, ja yhdellä harvoista miespuolisista eloonjääneistä oli viallinen geeni. Pingelapin saari tuli tunnetuksi neurologi Oliver Sachsin kuuluisaksi tekemässä tutkimuksessa. Mikä on tämä sairauden yleinen nimi?

(äärimmäinen) värisokeus / daltonismi

12. Mitkä molekyylit,  joita syntyy kehossa aineenvaihdunnan aikana ja joita voidaan neutraloida antioksidanteilla, yhdistetään solujen rappeutumiseen, mikä johtaa ikääntymiseen ja kroonisiin sairauksiin?

Vapaat radikaalit

13. Tämän sveitsiläisen yrityksen, jonka kynät ovat maailman kuuluisimpia tuotemerkkejä, perusti vuonna 1924 Arnold Schweitzer, joka ihaili paljon ranskalaisen karikatyyripiirtäjän ja yhden sarjakuvan isän Emmanuel Poirén töitä. Yritys sai tästä syystä nimen Emmanuel Poirén käyttämän nimimerkin mukaan, joka puolestaan oli tullut venäjän kielen 'kynää' merkitsevästä sanasta. Mikä yritys?

Caran d’Ache (venäjän kielestä: karandash)

14. Minkä pastori Jonathan Scobey kehitti auttamaan invalidisoitunutta vaimoaan Jokohamassa vuonna 1869?

Riksha

15. Tällä nimellä kutsutaan pääasiassa Etelä-Aasiassa tislattuja vahvoja viinoja. Indonesiassa käytetään sokeriruokoa, mutta Sri Lankassa pohjana on usein kookosmaito. Vihjeeksi mainittakoon, että yksi tärkeä tuotemerkki on V.S.O.A.

Arrakki

 

16. Millä nimellä kutsutaan vakavaa, pysyvää kuivan ihon aiheuttamaa vaivaa, joka melkein aina alkaa lapsuudessa tai varhaislapsuudessa? Tämä geneettinen sairaus aiheuttaa ihosolujen kasaantumisen paksuiksi hiutaleiksi, jotka liimaantuvat ruumiiseen ja voivat muistuttaa kalannahkaa.

Ichthyosis / kalansuomutauti

17. Supreme Greasepaint oli ensimmäinen erityisesti elokuvia varten laadittu meikki. Kuka Yhdysvaltoihin muuttanut puolalainen keksi sen vuonna1914?

Max Factor

18. Millä Nizzan kaupungin liepeillä alkunsa saaneella ranskalaisella ruokalajilla, joka koostuu haudutetuista vihanneksista, erityisesti tomaatista, kesäkurpitsasta, munakoisosta, paprikasta ja Provencen alueen mausteista, on sama nimi kuin eräällä vuoden 2007 tunnetulla elokuvalla?

Ratatouille

19. Mikä suosittu 1930-luvulla kehitetty alkoholiton cocktail, jossa on inkivääriolutta, grenadiinisiirappia ja appelsiinimehua, nimettiin kuuluisan lapsinäyttelijän mukaan?

Shirley Temple

20. Mikä kanadalaisen Research In Motion –yrityksen kehittämä ja vuonna 1999 esittelemä langaton kämmenlaite tukee push e-mail -tekniikkaa, toimii matkapuhelimena, lähettää tekstiviestejä ja fakseja internetin välityksellä, toimii webbiselailimena ja mahdollistaa muut langattomat viestintäpalvelut? Mahdollisuus lukea reaaliajassa sähköposteja missä tahansa on tehnyt tästä laitteesta huonomaineisen koukuttavan?

Blackberry

21. Punasolut valmistetaan luuytimessä, mutta missä lymfaattisessa elimessä tuhotaan kuluneet solut?

Perna

22. Mikä Niccolo Salvin 1700-luvulla rakentama barokkilähde Roomassa tarun mukaan takaa uuden matkan ikuiseen kaupunkiin niille, jotka heittävät siihen kolikon?

Trevin suihkulähde / Fontana di Trevi

23. Mitä Afghanistanissa myös chadriksi ja Saudi-Arabiassa abayahiksi kutsuttua päällysvaatetta, jossa silmät peitetään hunnulla, naiset joidenkin islamilaisten perinteiden mukaan käyttävät peittääkseen koko kehonsa?

Burqa

24. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il on kertoman mukaan ollut jo yli kymmenen vuotta tämä juoman paras asiakas, ja sellaiset raptähdet kuin DMX, 2Pac,  50 Cent,  Snoop Dogg, P.Diddy, Kanye West ja Kano mainitsevat myös tämä merkin usein laulujensa sanoituksissa. Yritys syntyi kun Ranskan kuninkaan palveluksessa palkkasoturina ollut irlantilainen sai palkkiokseen maata vuonna 1765 ja aloitti kaupankäynnin. Mikä juoma?

Hennessy

25. Mikä maailmankuulu tuotemerkki omisti Painonvartijat vuodesta 1978 vuoteen 1999 ja tuottaa edelleen erityisruokia kyseisellä nimellä?

Heinz

26. Latinankielisessä muodossaan tämä sana merkitsee "pieni aukko", ja se on anatominen rakenne, joka muodoltaan muistuttaa onttoa aukkoa. Keuhkoissa ne ovat keuhkoputkien ympyränmuotoisia ulokkeita, joissa pääasiallisesti verikaasut vaihtuvat. Niitä on keuhkoissa noin 700 miljoonaa, kokonaispinta-alaltaan 70-90 neliömetriä, ja jokainen on hienon kapillaarisuonien verkoston peittämä. Mistä rakenteista on kyse?

Alveolit / keuhkorakkulat

27. Hän syntyi Guineassa ja hänestä tuli Yves Saint-Laurentin kasvo 1980-luvulla ennen kuin hän jätti muotialan ja aloitti kampanjan naisten sukuelinten runtelua vastaan. Kuka oli tämä entinen huippumalli – yksi ensimmäisistä afrikkalaissyntyisistä naisista joka saavutti huippumallin aseman – jonka ruumis löytyi ajelehtimasta Seinestä kuukausi hänen katoamisensa jälkeen vuoden 2008 alkupuolella?

Katoucha Niane (jompi kumpi nimi riittää )

28. Mikä on tämän Etelä-Saksan vuorenhuipulla sijaitsevan linnan nimi? Sen pystytti omalaatuinen Baijerin kuningas Ludwig II vuosina 1869-1886.

Neuschwanstein

29. Millä nimellä kutsutaan metallista, useimmiten pronssista tai kuparista valmistettua astiaa, jota käytetään yleisesti Venäjällä keittämään vettä ja jota nykyisin ihastellaan myös taide-esineenä?

Samovaari

30. Alhaalta pyöristetty; suhteellisen lyhyt; posket kevyesti ajellut; viikset komeat. Minkä italialaisen säveltäjän mukaan tällainen partatyyli on nimetty?

Verdi

 

 

Historia

 

 

 

1. 'Atomipommin isä' on amerikkalaiselle fyysikolle annettu lempinimi. Hän johti Manhattan-projektia Los Alamosissa Toisen Maailmansodan aikana ja kampanjoi myöhemmin ydinaseita vastaan. Hän kuoli vuonna 1967. Mikä oli hänen nimensä?

Robert Oppenheimer

2. Tämän vuoden huhtikuussa Ledra-katu avattiin ensimmäisen kerran 44:ään vuoteen. Sen avaaminen symboloi uutta poliittista tahtoa yhdistää kaksi kansaa. Minkä kaupungin tärkein ostoskatu Ledra aikoinaan oli?

Nikosia

3. Kuka amerikkalainen tutkimusmatkailija löysi uudelleen inkojen kulttuurin kuuluisimman symbolin, Macchu Picchun rauniot, vuonna 1911?

Hiram Bingham

4. 27 toukokuuta vuonna 1942 Jan Kubiš heitti hänen autoonsa pommin. Viikon kuluttua hän kuoli bakteerien ja (auton istuimista hänen kehoonsa lentäneiden hevosenkarvojen ja sisustuskankaiden palasten sisältämien) myrkkyjen aiheuttamaan verenmyrkytykseen. Kuka oli tämä ainoa korkea-arvoinen natsi, jonka Liittoutuneet salamurhasivat Toisen Maailmansodan aikana?

Reinhard Heydrich

5. 1400-luvun alkupuolella ottomaanien armeija valloitti suurimman osan Balkania. Kuitenkin vuoden 1443 jälkeen eräs albanialainen ruhtinas onnistui ajamaan turkkilaiset pois kotimaastaan. Seuraavien 25 vuoden aikana hän selviytyi 13:sta turkkilaisten hyökkäyksestä. Koska ottomaanit suunnittelivat käyttävänsä Albaniaa ponnahduslautana Italian ja Länsi-Euroopan valloittamiseen, hänestä tuli koko läntisen maailman sankari ja Albanian kansallissankari. Hänen oikea nimensä oli George Kastrioti, mutta millä lisänimellä hänet edelleen tunnetaan?

Skanderbeg

6. Missä Englannissa vuosien 1455 ja 1487 välisenä aikana tapahtuneessa aseellisessa selkkauksessa olivat mukana seuraavat taistelut: Wakefield,  St.Albans, Tewkesbury ja Bosworth Field?

Ruusujen sota

7. Vuonna 19922 tapahtuneen Tutankhamonin haudan löytämisen jälkeen pidetään suurimpana arkelologisena löytönä Egyptissä sitä, kun egyptologit viime vuonna tunnistivat Egyptin voimakkaimman naispuolisen hallitsijan 3000 vuotta vanhan muumion. Hänet tunnettiin siitä, että hän pukeutui miehen asuun ja käytti tekopartaa, ja oli voimakkaampi kuin kumpikaan kuuluisammista naispuolisista seuraajistaan, jotka olivat Nefertiti ja Kleopatra. Kuka oli tämä 18:nnen dynastian hallitsija Egyptissä 1400-luvulta EAA?

Hatshepsut

8. Viime vuonna Kazakhstanin hallitus sai Maailmanpankilta monen miljoonan dollarin lainan pelastaakseen järven, joka joskus oli maailman neljänneksi suuri sisävesiallas. Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan tämän järven katoaminen on maailman pahin ihmisen aiheuttama ympäristötuho. Mikä on tämän järven nimi?

Araljärvi

9. Kaikki nämä henkilöt esiintyivät vuonna 1950 elokuvassa, joka sai Oscar-palkinnon vuonna 1951; mutta kuka puuttuu tästä urheasta joukosta: Erik Hesselberg, Bengt Danielsson, Knut Haugland, Torstein Raaby and Herman Watzinger?

Thor Heyerdahl (Kon Tikin miehistö, elokuva sai  documenttioscarin vuonna 1951)

10. Kuningatar Elisabeth nousi valtaistuimelle vuonna 1952, ja on siis maailman toiseksi pisimpään hallinnut monarkki. Minkä niminen on pisimpään hallinnut kuningas, joka nousi valtaistuimelle vuonna 1946?

Rama IX tai Bhumibol (Thaimaassa)

11. Vuonna 2007 Libyaa piti otteessaan HIV-oikeudenkäynti, jossa 6:tta ulkomaista lääkintätyöntekijää syytettiin siitä, että he olivat tahallaan tartuttaneet yli 400:aan lapseen HIV-viruksen. Nämä 6 tuomittiin ensin kuolemaan mutta karkotettiin sittemmin kotimaahansa, jossa heidän saman tien vapautettiin. Mikä oli heidän kotimaansa?

Bulgaria

12. Mikä oli vuosien 711 ja 1492 välisenä aikana Iberian niemimaalla olleen maurilaisen valtakunnan arabiankielinen nimi, joka on säilynyt nykyaikaan yhden Espanjan autonomisen alueen nimenä?

Al Andalus (Andalusia)

13. Egyptin koptilainen pääministeri vuodesta 1908 vuoteen 1910 murhattiin vuonna 1910. Me tunnemme todennäköisesti paljon paremmin hänen samannimisen pojanpoikansa, jolla oli tärkeä kansainvälinen virka vuodesta 1992 vuoteen 1996. Kuka hän oli?

Boutros Boutros-Ghali

14. Toisen Maailmansodan veteraani Mikhail Minin, Neuvostoliiton Sankari, kuoli tammikuussa 2008 Pskovissa. Minne hän nosti Neuvostoliiton lipun 30. päivä huhtikuuta 1945 kello 22?

Berliinin Reichstag / Berliinin Valtiopäivätalo (pelkkä Berliini ei riitä)

15. Ketä Nobelin rauhanpalkinnon voittajaa ammuttiin vatsaan kotonaan helmikuussa 2008 ?

Itä-Timorin Presidentti Jose Ramos-Horta(pelkkä Horta riittää)

16. Phoolan Devillä, jota käytettiin törkeästi hyväksi nuoruudessaan, joka nousi sitten joukkonsa johtajaksi, antautui vuonna 1983 20-vuotiaana ja sai surmansa vuonna 2001, oli yleinen lempinimi. Mikä oli tämä lempinimi, joka oli myös vuonna 1994 valmistuneen Shekhar Kapurin ohjaaman elokuvan nimi?

Rosvokuningatar / Bandit Queen (elokuvan nimi lienee Suomessakin vain englanninkielinen)

17. Mikä oli perinteisen kiinalaisen runon mukaan annettu nimi kampanjalle vuodesta 1956 vuoteen 1957, jossa Kiinan Kansantasavalta rohkaisi esittämään erilaisia näkemyksiä ja ideologista kritiikkiä?

Sadan kukan kampanja  (tai liike)

18. Mitä tekivät Pohjoiset demokraatit, Whigit, Orjuuden vastustajat sekä vapaat sotilaat ja tietämättömät (engl. NORTHERN DEMOCRATS, WHIGS, ABOLITIONISTS, FREE SOLDIERS & KNOW-NOTHINGS) sen jälkeen kun Kansas-Nebraska laki oli hyväksytty?

Muodostivat Republikaanisen puolueen

19. Nikolas II, Venäjän viimeinen tsaari, luopui kruunusta vuonna 1917 kun vallankumouksen aallot vyöryivät Venäjän yli. Hänet pidätettiin perheineen ja lähetettiin kaupunkiin Uralin vuoristossa, jossa teloitusryhmä ampui heidät heinäkuun 17. päivä 1918. Mikä oli sen kaupungin nimi, jossa viimeinen tsaari perheineen teloitettiin? 

Jekaterinburg (aiemmin Sverdlovsk)

20. Nämä pelottavat nepalilaiset soturit ovat olleet brittiarmeijan osa melkein 200 vuotta. Näiden soturien tunnuslause on "parempi kuolla kuin olla pelkuri" ja he kantavat taistelussa edelleen perinteistä asettaan – 18-tuumaa pitkää kukri-nimistä puukkoa. Keitä he ovat?

Gurkhat

21. Millä nimellä kutsutaan japanilaisten samuraisoturien luokkaa, jotka ovat menettäneet feodaalitilansa joko häviämällä taistelussa tai isäntänsä kuoleman johdosta?

Ronin

22. Kuka Epeiroksen kuningas valloitti Italian kolmannella vuosisadalla EAA ja voitti Rooman armeijan eri paikoissa, mutta kärsi aina itse suuria tappioita ja joutui lopuksi peräytymään voittamattomana? Asculumin voittoisan taistelun jälkeen hänen kerrottiin lausuneen: ‘Vielä yksi tällainen voitti, ja olen mennyttä.' Mikä oli tämän kuninkaan nimi?

Pyrrhos (hänestä tulee Pyrrhoksen voitto)

23. Minkä kansainvälisen sopimuksen Australian uusi pääministeri Kevin Rudd ratifioi ensimmäinen päivänään virassa ja ensimmäisenä virallisena tekonaan?

Kioton sopimus

24. Mitä Adam Johann von Krusenstern teki ensimmäisenä venäläisenä vuonna 1806, 284 vuotta ensimmäisen sen tehneen ihmisen jälkeen?

Kiersi maapallon

25. Mikä oli sen naisen nimi, jonka rohkea kieltäytyminen vuonna 1955 luovuttaa bussissa istuinpaikkansa valkoiselle miehelle Alabaman Montgomeryssä sai aikaa linja-autoboikotin ja aloitti USA:n nykyaikaisen kansalaisoikeusliikkeen?

Rosa Parks

26. Mikä oli karthagolaisille hallitsijoille yhteinen nimi Ensimmäisen sisilialaissodan, Kolmannen sisilialaissodan ja Ensimmäisen puunilaissodan aikana. Viimeinen edellämainituista oli kuuluisan sotilaskomentajan Hannibalin isä?

Hamilkar

27. Syyskuun 29-30 vuonna 1941 tapahtui suurin yksittäinen juutalaisvainojen historian verilöyly, mutta ei Saksassa vaan rotkossa lähellä Kiovaa nykyisessä Ukrainassa. Noiden kahden päivän aikana saksalaiset natsit murhasivat yli 33000 juutalaista siviiliä. Verilöyly on nimetty rotkon mukaan, eli mikä rotko / verilöyly?

Babi Yar

28. Mistä kaupungista tuli Napoleonin sotien aikana Madridin valloituksen jälkeen maaliskuussa 1808 espanjalaisten valtakaupunki, joka kesti ranskalaisten piiritystä kahden ja puolen vuoden ajan?

Cadiz

29. Minkä eurooppalaisen kaupungin nimen tutkimusmatkailija Amerigo Vespucci antoi eräällä Etelä-Amerikan maalle?

Venetsia (Venezuela = Pikku Venetsia)

30. Tämä itävaltalainen valtiomies (1773-1859) oli yksi Wienin kongressin (1814-1815) arkkitehdeistä ja auttoi muodostamaan voitokkaan liittoutuman Napoleonia vastaan. Hän kannatti voimakkaasti konservatiivista 'vanhaa järjestystä' Euroopan politiikassa, kunnes menetti vaikutusvaltansa vuoden 1848 kapinan jälkeen. Mikä oli hänen nimensä?

Klemens von Metternich (vastaukseksi riittää Metternich)

 

Viihde

Huom! Kysymyksiin 1-7 liittyy musiikkinäyte. Nämä näytteet soitetaan aivan alussa.

 

1. Millä amerikkalaisella soul ja funk –yhtyeellä oli sellaisia hittiballadeja kuin ‘Easy’ ja ‘Three times a lady’ ja erityisesti tämä laulu vuodelta 1985?

The Commodores (soita ‘Nightshift’)

2. Mistä latinalaisamerikkalaisesta tanssista tuli suosittu vuonna 1989 tämän brasilialaisen popyhtyeen Kaoman hittisinkun jälkeen?

Lambada

3. Tämä ruotsalainen rokkibändi tuotti vuonna 1995 läpimurtoalbuminsa ‘Life’, josta tuli kansainvälinen menestys etenkin Japanissa, missä se sai platinaa. Bändin kuuluisia sinkkuja ovat ‘Lovefool’, ‘Erase/Rewind’ ja ‘My Favorite Game’. Talking Headsin kappaleesta ‘Burning down the house’ he ovat tehneet oman versionsa yhdessä Tom Jonesin kanssa. Bändin nimi? (soita)

The Cardigans

4. Kuka kuuluisa ranskalainen sävelsi tämän 'Kissadueton', joka on osa hänen teostaan 'L’Enfant et les Sortilèges’ (‘Lumottu lapsi’)?

Maurice Ravel

5. Hän syntyi nimellä Kevin Donovan vuonna 1960 ja otti käyttöön esiintyjänimensä käytyään Afrikassa ja nähtyään elokuvan ‘Zulukuningas Shakan uhkaus’. Hän oli tärkeässä osassa Hip-Hop musiiikin kehityksessä ja julkaisi vuonna 1982 uuden vallankumouksellisen laulun ‘Planet Rock’, joka aloitti uuden electro funkin alalajin. Millä nimellä tämä mies, jota pidetään yhtenä merkittävimmistä elektronisen musiikin kehittäjistä, esiintyy?

Afrika Bambaataa (soita ‘Planet Rock’)

6. Tämä kamerunilainen muusikko teki laulun elokuvaan Lion King II vuonna 1998 mutta oli jo tullut kuuluisaksi tällä laululla ‘Alane’. Hänen nimensä?

Wes (Madiko)

7. Tullessaan Metro Manila Popular Music Festivaliin vuonna 1978 Freddy Aguilar oli täysin tuntematon, mutta muutamassa viikossa hänestä tuli maailman tunnetuin filippiiniläinen muusikko. Laulu, joka teki hänestä kuuluisan oli paikallisella tagalogin kielellä laulettu folk-rock balladi, josta on sittemmin tehty yli 50 versiota 14:llä kielellä. Mikä on kyseisen laulun nimi?

Anak

8. Lynn Margulis on arvostettu tiedemies ja merkittävän ‘What is Life?’ –teoksen kirjoittaja. Ikävä hänen kannaltaan, että hänet tunnetaan parhaiten yhtenä amerikkalaisen tiedekirjoittajan vaimoista. Tämä kirjoittaja sai 1980-luvulla mainetta yhtenä televisiosarjan 'Avaruus' ('Cosmos') tuottajana ja kertojana. Mikä oli hänen nimensä?

Carl Sagan

9. Minkä esittävän taiteen harjoituksessa voidaan tyyleinä käyttää Vaganovan metodia, Cecchettin metodia tai Balanchinen metodia?

Baletti

10. Tämä protestimusiikin pioneeri 1950- ja 60-luvuilta kirjoitti kuuluisan kirjan  'How to Play the Five-String Banjo' ja kehitti pitkäkaulaisen banjon. Hänet tunnettiin kommunistien tukijana, mutta muistettaneen parhaiten siitä, että hän kirjoitti yksin tai muiden kanssa yhdessä sellaisia menestyskappaleita kuin 'Turn, turn, turn' ja 'If I had a Hammer'. Mikä on hänen nimensä?

Pete(r) Seeger

11. Philip Glassin ensimmäinen ja pisin ooppera (neljä-viisi tuntia) pohjautuu historialliseen henkilöön. Alkuun keskushahmoksi ehdotettiin Charlie Chaplinia, Adolf Hitleriä tai Mahatma Gandhia, mutta Glass ja tuottaja Robert Wilson päätyivät kompromissina erääseen toiseen historian ikoniin. Kuka henkilö esiintyy oopperan nimessä tai mikä on oopperan nimi?

Albert Einstein/ Einstein on the Beach (Einstein rannalla)

12. Don McLeanin laulu ‘American Pie’ vuodelta 1971 sisältää paljon viittauksia helmikuun 3. päivään vuonna 1959,  jolloin poptähdet Buddy Holly, Ritchie Valens ja The Big Bopper kuolivat lento-onnettomuudessa. Mikä lempinimi, joka esiintyy monta kertaa myös McLeanin laulussa, tuolle kohtalokkaalle päivälle annettiin?

‘The Day the Music died’ / 'Päivä jolloin musiikki kuoli'

13. Missä televisiosarjassa Tri Jennifer Melfi, Lorraine Braccon näyttelemä terapeutti, joutuu jatkuvasti kamppailemaan oman etiikkansa ja ammatillisen asemansa kanssa tärkeimmän asiakkaansa tekemien tunnustusten takia?

Sopranos (asiakas on Tony Soprano joka kertoo mafiahommistaan)

14. Mikä Pohjois-Baijerin kaupunki liittyy läheisesti säveltäjä Richard Wagneriin, koska siellä oli hänen Nibelungin sormus –tetralogiansa ja oopperansa Parsifal ensi-illat ja koska vuodesta 1876 siellä on pidetty vuotuiset Wagnerin musiikkijuhlat, joihin fanit jonottavat lippuja vuosikausia?

Bayreuth

15. Goran Bregović on tunnetuimpia nykyajan balkanilaisia säveltäjiä, joka kansainvälisesti tunnetaan parhaiten elokuvamusiikistaan sellaisissa elokuvissa kuten 'Mustalaisten aika', 'Arizona Dream' ja 'Underground'. Kenen ohjaajan elokuvista on kyse?

Emir Kusturica

16. Kuka vuonna 1984 syntynyt kanadalainen laulaja on toistaiseksi julkaissut kolme albumia: ‘Let Go’ vuonna 2002, ‘Under My Skin’ vuonna 2004 ja ‘The Best Damn Thing’ vuonna 2007?

Avril Lavigne (tai avioliiton jälkeen Whibley)

17. Kuka oli ensimmäinen juutalainen muusikko, joka Toisen maailmansodan jälkeen esiintyi Berliinin Filharmoonikkojen kanssa?

Yehudi Menuhin

18. Mistä alunperin Kurt Weillin Berthold Brechtin sanoihin säveltämästä laulusta heidän teoksessaan ‘Dreigroschenoper’ ('Kolmen pennin ooppera') tuli popin vakiotavaraa, kun sen olivat levyttäneet tai esittäneet Louis Armstrong, Bobby Darin, Frank Sinatra, Bill Haley, Ella Fitzgerald, The Doors, Sting, Nick Cave, Robbie Williams ja Westlife?

Puukko-Mackie

19. Millä nimellä kutsutaan Internetin kautta lähetettävää usein syndikoitua radiolähetystä, jota toistetaan kannettavilla mediasoittimilla ja tietokoneilla?

Podcast

20. Ainoa Oscar-niminen Oscar-palkinnon voittaja on amerikkalainen kirjoittaja, tuottaja ja musikaaliohjaaja, jonka yhteistyö Richard Rogersin kanssa on tuottanut sellaiset mestariteokset kuin Karuselli, Kuningas ja minä, Me & Juliet ja The Sound of Music?

Oscar Hammerstein II

21. Minkä säveltäjän teosten täydellinen kronologinen luettelo on Ludwig Köchelin vuonna 1851 laatima Köchelin luettelo? Köchelin (K tai KV) numerot on annettu oikeana pidetyn kronologisen järjestyksen perusteellar.

Mozart

22. He saivat kansainvälistä menestystä 1980-luvulla (saivat vuonna 1983 Grammy-palkinnon parhaana uutena esiintyjänä) ja heidän kuuluisimmat sinkkunsa olivat ‘Business as Usual’ en ‘Down Under’. Mikä reggaesta vaikutteita saanut rockyhtye on ainoa Australiassa levyttänyt esiintyjä, joka on päässyt ykköseksi albumien ja sinkkujen listalla sekä Yhdystalloissa että Yhdistyneissä Kuningaskunnissa?

Men at Work

23. Minkä australialaisen rockyhtyeen, joka vuonna 1987 sai suurimman hittinsä sinkulla ‘Beds are Burning’ vokalisti Peter Garrett nimitettiin vuonna 2007 Australian ympäristöministeriksi?

Midnight Oil

24. Mikä perinteisesti venetsialaisten kondolieerien laulama kansanlaulutyyli on tullut kuuluisaksi Jacques Offenbachin oopperasta ‘Les contes d’Hoffman’ (‘Hoffmanin tarinat’)?

Barcarolle / Barcarola / Barkaroli

25. Tämä brasilialainen thrash metal –yhtye on saanut nimentä portugalin 'hautaa' merkitsevästä sanasta. Se oli 1990-luvulla arvostelijoiden eniten ylistämiä yhtyeitä, vaikkei koskaan menestynytkään kaupallisesti. Sen albumi Chaos A.D. (1993) yhdisti yhtyeen raakaan saundiin yllättäviä aineksia, kuten brasilialaisia rytmejä, ja oli metallimusiikin seuraajien suosikki auttaen muodostamaan groove metal -alalajin. He jatkoivat samalla tavalla vuonna 1996 albumilla Roots, jonka jälkeen Max Cavalera, yksi perustajajäsenistä, lähti yhtyeestä. Mikä yhtye?

Sepultura

26. Tänä vuonna yhdestä Beatles-yhtyeen kappaleesta tuli ensimmäinen koskaan suoraan avaruuteen lähetetty laulu. Se lähetettiin kohti Pohjantähteä, joka on 431:n valovuoden etäisyydellä Kansallisen Ilmailu- ja avaruushallinnon (NASA)  Deep Space Networkin avulla laulun levytyksen 40-vuotispäivänä. Mikä on tämän laulun nimi?

Across the Universe

27. Minkä luuttua edeltävän alunperin libanonilaisen ja pohjoisafrikkalaisen päärynänmuotoisen, nauhattoman kielisoittimen soittajana tunnetaan Rabih Abou-Khalil? Hän on yhdistellyt perinteistä arabialaista musiikkia jazziin, rockiin ja klassiseen musiikkiin ja saanut kiitosta 'maailmanmuusikkona ennen kuin siitä nimestä on tullut tuotemerkki'.

Oud (hyväksytään muodot Ud, Kaban tai Barbat)

28. Lena Katina ja Yulia Volkova muodostivat vuonna 1999 popyhtyeen, josta tuli Venäjän suosituin popesiintyjä. He aiheuttivat kohua käyttäytymällä julkean lesbomaisesti konserteissaan ja videoissaan, vaikka kertoivatkin myöhemmin sen olleen pelkkää näyttelemistä. Heidän suurin hittinsä oli vuodelta 2002 ‘All the Things she said’, joka pääsi listoille Euroopassa ja muuallakin. Mikä oli tämä venäläisen popyhtyeen nimi?

t.A.T.u. (hyväksytään kirjoitusmuoto Tatu)

29. Tämä amerikkalainen jazztrumpetisti erikoistui rentoon, melkein surumieliseen musiikkiin ja nousi maineeseen 1950-luvulla cool jazz –tyylin johtavana nimenä. Hänen menestystään haittasi kuitenkin suuresti huumeiden käyttö erityisesti 1960-luvulla, jolloin hän joutui vankilaan. Hän teki menestyksellisen paluun 1970-luvulla, mutta kuoli pudottuaan hotellinsa ikkunasta Amsterdamissa vuonna 1988. Kuka?

Chet Baker

30. Tämä henkilö, syntymänimeltään Terrence Gene Bollea, on todennäköisesti World Wrestling Federationin tunnetuin esiintyjä. Hän näytteli myös elokuvassa Rocky III. Millä kaksiosaisella nimellä hänet tunnettiin kehässä?

Hulk Hogan

 

Urheilu

 

 

1. Minkä shakkitermin keksi vuonna 1561 espanjalainen pappi Rúy López de Segura italian kielen ilmaisusta, joka merkitsee 'panna jalka eteen' eli kampittaa?

Gambiitti

2. Tällä yhdysvaltalaisella urheilijalla on yleisurheilun pisin katkeamaton voittoputki. Hän sai 122 voittoa 400 m:n aidoissa sen jälkeen kuin oli hävinnyt Harald Schmidille (Länsi-Saksa) Berliinissä elokuun 26. vuonna 1977 ja ennen kuin hävisi Danny Lee Harrisille (USA) Madridissa heinäkuun 4. vuonna 1987. Kuka hän oli?

Edwin Moses

3. Kuka vuonna 1987 syntynyt serbialainen tennispelaaja sai ensimmäisen Grand Slam –turnauksen kaksinpelin voittonsa Australian avoimissa tänä vuonna? Hän tuli toiseksi vuoden 2007 US Openissa ja pääsi vuonna 2007 välieriin sekä Ranskan avoimissa että Wimbledonin turnauksessa.

Novak Djokovic

4. Missä Klaus Teuberin suunnittelemassa useamman pelaajan lautapelissä, joka alunperin julkaistiin Saksassa vuonna 1995 tarvitaan kaupungin rakentamiseen olemassaoleva asutus sekä 3 malmi- ja 2 vehnäkorttia?

Catanin uudisasukkaat (The Settlers of Catan / Die Siedler von Catan)

5. Jokaisessa maanosassa on oma lempiurheilulajinsa: amerikkalaiset ovat hyviä baseballissa, afrikkalaiset juoksussa ja eurooppalaiset pyöräilyssä. On kuitenkin olemassa sellainen kohtalaisen maailmanlaajuisesti harrastettu laji, jossa Oseanialla on 4 huippuluokan maajoukkuetta, jotka kilpailevat maailman huipulla. Niistä kolme pääsi välieriin maailmanmestaruuskilpailuissa vuonna 2007, mutta yllätykseksi yksikään ei voittanut mestaruutta. Mikä laji?

Rugby

6. Niiden urheilijoiden listalla, jotka ovat useimmin olleen kansallisen mestaruussarjan paras maalintekijä, on kolmannella sijalla Pele, toisella Josef Bican ja ensimmäisellä sijalla brasilialainen, joka oli kaikkiaan 13 kertaa Brasilian, Hollannin ja Espanjan mestaruussarjojen paras maalintekijä vuosina 1986-2001. Mikä on hänen nimensä?

Romario (de Souza Faria)

7. Mitä maata Anthony Nesty, ensimmäinen afrikkalaista syntyperää oleva olympialaisen uintikullan voittaja, edusti vuoden 1988 Olympialaisissa Soulissa?

Surinam

8. Vuonna 1903 syntynyt unkarilainen shakinpelaaja, joka muutti Yhdysvaltoihin tullakseen Yhdysvaltain Shakkiliiton aktiivijäseneksi, suunnitteli liiton pyynnöstä järjestelmän, joka laskee shakinpelaajien suhteellisen taidon. Millä nimellä tunnetaan se järjestelmä, joka sai nimensä tältä unkarilaiselta ja jonka korkein koskaan saatu luku, 2851, oli Garri Kasparovilla vuonna 1999?

ELO (Arpad Elon mukaan)

9. Kuka unkarilainen nyrkkeilijä voitti olympiakultaa kolmissa peräkkäisissä kisoissa vuosina 1948-1956?

Laszlo Papp

10. Tämä uusiseelantilainen oli kuuluisampi nimeään kantavien autojen kuin ratasaavutustensa ansiosta. Hän oli ainoastaan 22-vuotias voittaessaan vuonna 1959 American Grand Prix:n Sebringin radalla ja oli tuolloin nuorin Formula-1 kisan voittaja. Hän kuoli harjoituksissa tapahtuneessa onnettomuudessa testatessaan prototyyppiä Goodwoodin radalla Englannin Surreyssä. Kuka hän oli?

Bruce McLaren

11. Koska baseballia ei kovin laajalti pelata maailmassa, se ei ole mukana vuoden 2012 Olympiakisoissa. Toistaiseksi jokikisen olympialaisen miesten baseball-sarjan on yhtä kertaa lukuunottamalla voittanut sama maa. Mikä maa?

Kuuba (USA voitti Sydneyssä 2000)

12. Mistä amerikkalaisen jalkapallon joukkueesta tuli vuonna 2007 ensimmäinen NFL-joukkue, joka oli runkosarjassa voittamaton sitten vuoden 1972?

New England Patriots, (vastaukseksi riittää Patriots)

13. Ketä australialaista kriketinpelaajaa (1908-2001), lempinimeltään ‘The Don’ pidetään yleisestä kaikkien aikojen parhaana lyöjänä?

Donald Bradman

14. Näytelmäkirjailija Henrik Ibsenin syntymäpaikka Skienien kaupunki sijaitsee Etelä-Norjassa alueella, joka antoi nimensä suksityypille, jossa mono lukitaan sukseen vain varpaista. Millä nimellä nämä sukset tunnetaan?

Telemark-sukset

15. Konstantinopolin Nikan kapina, joka kesti viikon vuonna 532 jKr oli kaupungin siihen mennessä väkivaltaisin ja päättyi niin, että melkein puolet kaupungista oli poltettu tai hävitetty. Se alkoi urheilutapahtumasta, jossa Sinisten ja Vihreiden kannattajat aiheuttivat hankaluuksia. Mikä laji?

Hevosten kilpavaunuajo

16. Maahockeyssä useimmat maalit syntyvät tietystä pelitilanteesta, johon päädytään kun puolustava joukkue tekee sellaisen virheen rangaistusalueen sisällä tai ympärillä, josta ei kuitenkaan myönnetä rangaistuslyöntiä?

Rangaistuskulmalyönti eli 'lyhyt kulma' ('Rangaistus' tai ‘kulmalyönti’ ei riitä)

17. Kuka on viimeisin nainen, joka samoissa Olympiakisoissa on voittanut sekä 200:n että 400:n metrin juoksun?

Marie-José Perec (Atlanta 1996)

18. Mitä kansallisuutta edustaa golfinpelaaja Lorena Ochoa, joka ohitti Ruotsin Annika Sörenstamin maailman parhaaksi rankattuna naispuolisena golffarina huhtikuussa 2007?

Meksikolainen

19. Michael, joka ei koskaan uransa aikana saanut punaista korttia ja teki 37 maalia Tanskan maajoukkueessa sekä 40 Barcelonassa pelatessaan siellä 1989-94, on tämän jalkapalloperheen tunnetuin jäsen. Hänen nuorempi veljensäBrian oli mukana Euroopan mestaruuden voittaneessa  Tanskan maajoukkueessa. Heidän isänsä Finn pelasi hänkin maajoukkueessa. Michaelin pojat Mads ja Andreas ovat henkin pelanneet Tanskan eri-ikäisten nuorten maajoukkueissa. Mikä on tämän perheen sukunimi?

Laudrup

20. Miehille siinä on yhdeksän lajia, muun muassa 'El Paso de la Muerte' (Kuolemankulku), ja naisille yksi 'Escaramuza' (kahakka). Minkä lajin tapahtuma on Charreada, jota pidetään Meksikon kansallisurheiluna?

Rodeo

21. Mikä kisa vuonna 1994 oli yksi Formula-1:n traagisimmista, koska sekä Roland Ratzenberger että Ayrton Senna menehtyivät onnettomuuksissa?

San Marino (hyväksytään myös Imola eli radan nimi)

22.  Olympiakisojen ratsastuksessa jaetaan mitalit kolmessa lajissa, jotka ovat kenttäratsastus, esteratsastus ja mikä kolmas laji, jossa hollantilainen Anky van Grunsven sai kultamitalin viime kisoissa vuonna 2004?

Kouluratsasus

23. Tällä amerikkalaisella oli kaksi merkittävää saavutusta: vuonna 1948 hän voitti kymmenottelun Lontoon Olympialaisissa 17-vuotiaana ja on nuorin olympiakultaa yleisurheilussa voittanut urheilija. Vuonna 1952 hän voitti taas kymmenottelun, nyt historian suurimmalla piste-erolla (912 pistettä). Samana vuonna hän osallistui myös amerikkalaisen jalkapallon Rose Bowl -otteluun. Vuonna 1954 hänen elämästään tehtiin elokuva, ja vuosina 1967-1975 hän oli republikaaninen Yhdysvaltain kongressin jäsen. Mikä oli hänen nimensä?

Bob Mathias

24. Kuka ranskalainen uimari mykisti maailman tänä vuonna tekemällä kaksi kertaa uuden 100 metrin vapaauinnin ennätyksen Euroopanmestaruuskisoissa? Nykyinen maailmanennätys on 47.50.

Alain Bernard

25. Ensimmäinen Ranskan ympäriajo eli Tour de France oli vuonna 1903 ja sen voitti ranskalainen Garin. Alkuvuosina kaikki voittajat olivat ranskalaisia. Ensimmäinen ei-ranskalainen voitti Tourin vuonna 1909. Mikä oli hänen kotimaansa, joka on saanut voiton vielä 3 kertaa?

Luxemburg

26. IWF:n äänestyksessä vuonna 1982 Tommy Kono saavutti kyseisen lajin kaikkien aikojen parhaan urheilijan arvon. Tommy Kono edusti Yhdysvaltoja ja teki 26 maailmanennätystä, voitti 2 olympiakultaa (1952 ja 1956) sekä olympiahopeaa. Kono on edelleenkin ainoa urheilija, joka on tehnyt maailmanennätyksen neljässä eri painoluokassa. Mikä oli Tommy Konon laji?

Painonnosto

27. Kun judossa kilpailija pystyy heittämään vastustajansa takareidelle tai pakaroille ja kykenee pitämään häntä siinä asennossa 10 mutta ei 15 sekuntia, hänelle myönnetään matalin pistesuoritus. Mikä se on nimeltään?

Koka

28. Michael Jordan, todennäköisesti maailman kaikkien aikojen paras koripalloilija, oli kuitenkin vasta kolmosvalinta vuoden 1984 pelaajavalintatilaisuudessa. Kakkosvalinta oli Sam Bowie, mahdollisesti suurin Portland Trail Blaizers -joukkueen koskaan tekemä virhe. Ykkösvalintana Houston Rockets otti 213 cm pitkän nigerialaisen, joka äänestettiin NBA:n parhaaksi pelaajaksi vuonna 1994. Mikä on hänen nimensä?

Hakeem Olajuwon

29. Hän syntyi nimellä Dolgorsürengün Dagvadorj Ulan Batorissa vuonna 1980 ja hänestä tuli vuonna 2003 ensimmäinen mongolialainen, joka saavutti sumopainin korkeimman arvonimen yokozuna. Hänestä tuli yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä sumopainijoita ja hän saavutti monia ennätyksiä. Vuonna 2007 hän sai ottelukiellon jäätyään pois kesän aluekiertueelta valehtelemalla vammautuneensa. mutta palasi turnauksiin tämän vuoden tammikuussa. Mikä on hänen painijanimensä?

Asashoryu Akinori (toinen nimi riittää)

30. Tämä Nintendon vuonna 1981 julkaisema videopeli oli ensimmäinen, jossa esiinty italialainen putkimies Mario. Tässä pelissä Marion on pelastettava tyttöystävänsä karanneen apinan kynsistä samalla kun apina heittelee häntä tynnyreillä tai tulipalloilla. Mikä oli tämän klassisen videopelin nimi?

Donkey Kong

Media

 

 

1. Kuka oli myöhemmin Omar Sharifin tähdittämän menestyneen elokuvan perustana olleen kirjan 'Tohtori Zhivago' kirjoittaja, joka pakotettiin luopumaan Nobelin palkinnosta vuonna 1958?

Boris Pasternak

2. Jos Maon kerrottiin kirjoittaneen Punaisen Kirjan, kuka on saanut nimeä Vihreän Kirjan kirjoittajana?

Muammar Gaddafi

3. Mikä Walt Disneyn teemapuiston samannimiseen kohteeseen perustuva kolmen seikkailuelokuvan sarja, jonka on ohjannut Gore Verbinski, kirjoittaneet Ted Elliott ja Terry Rossio ja tuottanut Jerry Bruckheimer, on tuottanut yli 2,79 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti?

Pirates of the Caribbean (elokuvasarjasta käytetään Suomessa englanninkielistä nimeä)

4. ‘Wait a minute, wait a minute! You ain’t heard nothing yet!’ olivat ensimmäiset kaksi äänielokuvassa lausuttua repliikkiä. Mikä elokuva vuodelta 1927?

The Jazz Singer

5. Missä botswanalaisessa elokuvassa vuodelta 1980 Kalaharin autiomaan asukas kohtaa ensimmäisen kerran teknologian – Coca Cola –pullon muodossa? Hän vie sen kansalleen, ja he käyttävät sitä moniin tarkoituksiin. Ihmiset alkavat sitten tapella siitä, joten hän päättää palauttaa sen sinne mistä arveli sen tulleen.

Hassut jumalat / The Gods must be Crazy

6. Tämä kirjallinen hahmo pani alkuun ensimmäisen tunnetun itsemurha-aallon. 1700-luvun loppupuolella yli 2000 ihmistä riisti itseltään hengen koska tämä Goethen hahmo oli tehnyt samoin eräässä Goethen tunnetuimmista romaaneista.  Mikä oli tämän henkilön nimi, joka ei saanut vastarakkautta toisen miehen kihlatulta Lottelta?

Werther (‘Nuoren Wertherin kärsimykset’)

7. Mikä kuuluisa sarjakuvahahmo esiintyi ensimmäisen kerran sarjassa ‘Viisas Kana Kananen’ heinäkuun 9. päivänä vuonna 1934?

Aku Ankka

8. Hän oli ensimmäinen ruotsalainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaja. Vuonna 1894 hän julkaisi tarinakokoelman Osynliga Länker (Näkymättömiä siteitä), ja vuonna 1895 hän sai matka-apurahan, luopui opettajan työstä ja omistautui kirjoittamiselle. Hänen teoksiinsa kuuluvat Antikrists mirakler (1897; Antikristuksen ihmetyöt), En herrgårdssägen ja Jerusalem, 2 osaa (1901-2) . Kuka kirjailija?  

Selma Lagerlöf

9. Sophia Lorenin (‘La Ciociara’, 1960), jälkeen tämän vuoden Oscargaalassa Marion Cotillard oli vasta toinen nainen joka sai Parhaan näyttelijättären palkinnon roolista elokuvassa, joka ei ole englanninkielinen. Mikä elokuva?

La Môme / La Vie en Rose / Pariisin varpunen (elokuva tunnetaan Suomessa kaikilla näillä nimillä)

10. Tätä sanaa käytetään usein yliopistotasoisesta tai jatko-opintoihin tarkoitetusta islamilaisesta koulusta. mutta sen alkuperäinen arabiankielinen merkitys on yleisesti vain 'oppimisen paikka'. Mikä sana?

Madrassah / Madrassa

11. Mikä Roland Joffén elokuva, jossa näyttelivät Sam Waterston ja Haing Ngor, sai kolme Oscaria vuonna 1984 (Paras sivuosanäyttelijä, paras leikkaus ja paras kuvaus) ja oli ehdolla myös parhaaksi elokuvaksi?

Kuoleman kentät

12. Mallanga Vatsyayana eli ajalla 300-500 jKr. Minkä vaikutusvaltaisen teoksen, jota edelleen myydään, hänen uskotaan kirjoittaneen?

Kama Sutra

13. Tämä amerikkalainen elokuvaohjaaja on niitä harvoja ihmisiä, jotka ovat voittaneet Oscarin, Emmyn, Tonyn ja Grammyn. Kuka oli tämä ohjaaja, näyttelijä ja koomikko, joka vuonna 1976 ohjasi ensimmäisen täyspitkän amerikkalaisen mykkäkomedian yli 40:ään vuoteen, jossa ainoan repliikin lausui kuuluisa miimikko Marcel Marceau?

Mel Brooks

14. Kuka nigerialainen kirjailija, maagisen realismin mestari, kirjoitti useita romaaneja yllyttäen afrikkalaisia elämään oman identiteettinsä mukaisesti, mukaan lukien ‘Astonishing the Gods’ (1995), ‘A Way of Being Free’ (1997) ja kuuluisimpana ‘The Famished Road’ (1991)?

Ben Okri

15. Michael Douglas on historian ainoa Oscar-palkinnon sekä näyttelijänä että tuottajana voittanut henkilö. Parhaan näyttelijän palkinnon hän voitti elokuvasta "Wall Street – rahan ja vallan katu". Mistä elokuvasta hän voitti tuottajan palkinnon?

Yksi lensi yli käenpesän

16. Tämä vuonna 1991 valmistunut puolalaisen ohjaajan Krzysztof Kieslowskin elokuva kertoo puolalaisen ja ranskalaisen tytön toisiinsa kietoutuneesta elämästä, jossa kumpaakin roolia näyttelee ranskalainen näyttelijä Irène Jacob. Kummallakin hahmolla on musikaalista kykyä, sama sydänsairaus ja melkein sana nimikin. Mikä on tämän erikoisen elokuvan nimi?

Veronikan kaksoiselämä

17. Kuka lausui viime vuoden lokakuussa kuuluisan repliikin: "Oh Christ! ... I couldn't care less. I've won all the prizes in Europe, every bloody one." ("Voi kiesus!... Ihan sama. Olen voittanut joka hemmetin palkinnon Euroopassa.")

Doris Lessing

18. Muutama päivä ennen Normandian maihinnousun alkua radioitiin (hiukan väärin lainattu) ensimmäinen rivi hänen runostaan 'Chanson d'Automne' (Syyslaulu) - "Les sanglots longs des violons de l'automne" (Mikä nyyhkytys, oi noin pitkään soi. Syysviulut soittaa) – mikä hälytti vastarintaliikkeen Orléansin seudulla valmistautumaan rautatiemaaleihin hyökkäämiseen muutaman lähipäivän aikana. Sitten iltamyöhällä 5. päivä heinäkuuta 1944 radioitiin toinen rivi "Bercent mon coeur d'une langueur monotone" (Ah ahdistus…), mikä merkitsi hyökkäyksen alkamista välittömästi. Kenen runo?

Paul Verlaine

19. Ranskalainen sarjakuvataiteilija Jean Giraud tunnetaan kahdella eri salanimellä. Nimellä ‘Gir’ hän loi vanhan lännen sarjakuvan ‘Blueberry’. Fantasiaa ja tieteissarjoja hän tuottaa toisella matematiikasta tutulla salanimellä. Hän oli myös mukana muun muassa elokuvissa ‘Alien’, ‘Tron’, ‘Willow’, ‘The Abyss - syvyys’ and ‘The Fifth Element – puuttuva tekijä’. Mikä on tämä toinen salanimi?

Moebius

20. Kuka italialainen elokuvaohjaaja voitti neljä parhaan vieraskielisen elokuvan Oscaria (joskin niistä kaksi olivat kunniapalkintoja, jotka edelsivät parhaan vieraskielisen elokuvan palkintoa) elokuvista Sciuscià - Viattomat (Sciuscià, 1947), Polkupyörävaras (Ladri di biciclette, 1949), Eilen, tänään, huomenna (Ieri, oggi, domani, 1964) ja Finzi Continin puutarha (Il giardino dei Finzi-Contini, 1971)?

Vittorio De Sica

21. Mikä oli viimeisin mustavalkoinen parhaan elokuvan Oscarin saanut elokuva ennen 'Schindlerin listaa' vuonna 1993 ?

Poikamiesboksi

22. Maailmankuulu Nobel-palkittu kirjailija Ernest Hemingway kirjoitti eräässä romaanissaan Italian sodasta, jossa hän Amerikan Punaisen Ristin ambulanssikuskina koki sodan kauhut. Hän itsekin sai jalkavamman pommiräjähdyksessä ja joutui sairaalaan Milanoon. Mikä romaani?

Jäähyväiset aseille

23. Tämä kamppailulajielokuva oli ehdolla ennätysmäisen kymmenen Oscarin saajaksi vuonna 2001, mukaan lukien paras elokuva, ohjaus, laulu, puvustus, leikkaus ja sovitettu käsikirjoitus. Se voitti Oscarin parhaana vieraskielisenä elokuvana, lavastuksesta, musiikista ja kuvauksesta. Mikä elokuva?

Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (Wo hu Zang long)

24. Hän kirjoitti runoja, novelleja ja yli 20 romaania, joissa elegantin yksinkertaisella, usein satiirisella tyylillä tutkitaan moraliteetteja ja käsityksiä totuudesta. Hänen tunnetuin romaaninsa "The Prime of Miss Jean Brodie" (1961), joka kertoo omalaatuisesta, Mussolinia palvovasta tyttökoulun opettajasta, perustuu hänen kouluvuosiinsa. Kuka kirjailija?

Muriel Spark

25. Minkä klassisen seikkailuromaanin tarina lähtee liikkeelle 20000:n punnan vedosta, jonka ystävykset lyövät Lontoon Reform Clubilla?

Maailman ympäri 80:ssä päivässä (Jules Verne)

26. Hän näyttelee armotonta tappajaa Coenin veljesten elokuvassa 'Menetetty maa' vuodelta 2000. Kuka oli tämä ensimmäinen espanjalaissyntyinen näyttelijä, joka oli ehdolla parhaan näyttelijän Oscar-palkinnon saajaksi?

Javier Bardem

27. Missä vuodelta 1957 peräisen olevassa Ingmar Bergmanin elokuvassa on kuuluisa kohtaus, jossa Max von Sydowin näyttelemä keskiaikainen ritari pelaa shakkia itse Kuoleman kanssa?

Seitsemäs sinetti (Det sjunde inseglet)

28. Kenen uusiseelantilaisen ohjaajan maine pohjautuu pääasiassa animaatioelokuviin ‘Shrek’ ja ‘Shrek 2’, vaikka hän ohjasi myös elokuvan ‘Narnian tarinat: velho ja leijona’? Lisävihje: vastaukseksi ei käy Abel tai Kain.

Andrew Adamson

29. Hangulin päivä, jota kutsutaan myös Hangulin käyttöönoton päiväksi, on muistopäivä, joka juhlistaa vuonna 1446 kehitetyn kirjaimiston keksimistä ja käyttöönottoa. Minkä maan kansallisesta kirjaimistosta on kyse?

Korea (hyväksytään sekä Etelä-Korea että Pohjois-Korea, jossa sen nimi on hiukan toinen)

30. Mikä symbolilla אmerkitty kirjain on heprealaisen aakkoston ensimmäinen?

Aleph / Alef

 

Maailma

 

 

1. Mikä venäjänkielen 'ajattelemista' tai 'harkitsemista' tarkoittava sana on antanut nimen Venäjän lakiasäätävälle parlamentille?

Duuma

2. Joidenkin mielestä loisteliaan matkustamisen huippu on kuuluisa Idän pikajuna. Vaikka nykyisin monella rautatiematkalla on tämä nimi,  niin mikä oli ses kuuluisan Pariisista lähteneen alkuperäisen rikkaiden ja kuuluisien elämäntyyliin vieneen Idän pikajunan pääteasema?

Istanbul

3. Viime vuonna tämä Keski-Aasian kaupunki juhli olemassaolonsa 2750:ttä vuosipäivää. Se oli koko Timur Lenkin, 1300-luvulla eläneen mongolihallitsijan valtakunnan pääkaupunki ja hallitsi nykyisestä Irakista Kiinaan ulottuvaa aluetta. Mikä on tämän kaupungin nimi?

Samarkand

4. Neuvostoliitto / Venäjä ja Yhdysvallat ovat ne maat, joiden astronautit ja kosmonautit ovat viettäneet eniten aikaa avaruudessa (yhteensä noin 26000 vuorokautta). Mutta mikä maa on listalla kolmantena 384:lla avaruuslentopäivällä juuri Kazakstanin edellä?

Ranska

5. Millä nimellä, joka usein käännetään 'alue¨' tai 'provinssi', kutsutaan Venäjällä, Ukrainassa ja Bulgariassa läänintasoista aluehallinnon yksikköä, joka jakautuu edelleen kuntatasoisiin alueisiin?

Oblasti

6. Minkä toisen kaupungin Naypyidaw korvasi marraskuun 6. vuonna 2005 aasialaisen itsenäisen valtion pääkaupunkina?

Yangon tai Rangoon (aiemmin Myanmarin / Burman pääkaupunki)

7. 1000-luvulla Japanissa tämä kaupunki nimettiin 'pääkaupungiksi' ja pysyi siinä asemassa kunnes hallinto siirtyi Edoon vuonna 1868 Meiji-restauraation aikana, vaikka jotkut edelleen pitävät sitä laillisena pääkaupunkina. Sen jälkeen kun Edolle annettiin uudeksi nimeksi Tokio (tarkoittaa "itäinen pääkaupunki"), se tunnettiin hetken ajan nimellä Saikyō, mikä tarkoittaa "läntinen pääkaupunki".  Millä nimellä tämä kaupunki nykyisin tunnetaan?

Kioto

8. Pluton löytämisessä auttoi liikemies, kirjailija, matemaatikko ja tähtitieteilija, joka perusti nimeään kantavan tähtitornin Flagstaffiin. On tuskin mikään sattuma, että hänen nimikirjaimensa olivat P.L. - nimen Pluto ensimmäiset kirjaimet;  Mikä siis oli miehen nimi?

Percival Lowell

9. Minkä Aasian maan paikallinen väestö tuntee nimellä Druk Yul, joka voidaan suomentaa termillä 'tuhannen lohikäärmeen maa' ?

Bhutan

10. Mikä taivaallinen kohde voidaan löytää Kerrin teorian perusteella silloin, jos se pyörii, ja Schwarzschildin teorian perusteella silloin, jos se ei pyöri?

Musta aukko

11. Vuonna 1864 brittiläinen fyysikko James Clerk Maxwell ennusti radioaaltojen olemassaolon sähkömagneettisena säteilynä ja teorisoi, että niiden on pakko kulkea valon nopeudella. Tällä hän ampui lähtölaukauksen maailman loistavimpien insinäärien ja fyysikkojen kilpailulle. Mutta vasta vuonna 1893 saksalainen fyysikko todisti Maxwellin aaltojen olemassaolon. Kuka tämä fyysikko oli?

Heinrich Hertz

12. Mikä oli sen 1600-luvun siirtomaa-asutuksen nimi Manhattanin saarella, joka nimettiin uudelleen New Yorkiksi vuonna 1664 brittien valloitettua sen?

Uusi Amsterdam / New Amsterdam (tai latinaksi ‘Nova Belgium’)

13. Millä tapahtumalla toukokuun 18. päivänä 1974 lähellä Pokhranin kaupunkia  oli koodinimi ‘Hymyilevä Buddha’?

Intian ensimmäinen ydinkoe / ydinräjähdys

14. Mikä japanilainen vuonna 1916 perustettu yhtiö on maailman suurin keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen valmistaja ja teki vuonna 1922 myös ensimmäisen Japanissa koskaan valmistetun henkilöauton?

Isuzu

15. Se on ainoa sellainen maa, jossa on pääosin saksankielinen väestö, jolla ei kuitenkaan ole yhteistä rajaa Saksan Liittotasavallan kanssa. Mikä on tämä toinen niistä maapallon maista, joita kokonaan ympäröivät sellaiset maat joita myös ympäröivät ainoastaan muiden maiden ympäröimät maat – se toinen on Uzbekistan?

Liechtenstein

16. Mikä on Auringon, Jupiterin, Saturnuksen, Uranuksen, Neptunuksen, Maapallon, Venuksen ja Marsin jälkeen Aurinkokunnan 9:ksi suurin kohde?

Ganymede (Jupiterin suurin kuu; suurempi kuin Merkurius tai Pluto)

17. Minkä Karibian saaren nimi tulee espanjan (pyhää) kolminaisuutta tarkoittavasta sanasta ja on saanut nimensä saarella kohoavista kolmesta vuoresta?

Trinidad

18. Millä yhteisellä nimellä tunnetaan saari Guamin eteläkärjessä,  Australian territorio Intian Valtameressä, jota toisinaan kutsutaan myös nimellä Keeling-saari, saari Costa Rican länsirannikolla, ja tektoninen laatta Keski-Amerikasta länteen?

Kookos (saari)

19. Päiväntasaaja kulkee monen Etelä-Amerikan ja Afrikan maan halki, mutta ainoastaan yhden Aasian maan. Minkä?

Indonesia

20. Jupiterin Punainen täplä on hyvinkin tunnettu, mutta millä planeetalla havaittiin vuodesta 1984 sen katoamiseen vuonna 1994 Suuri tumma laikku, jonka laitamilla on mitattu Aurinkokunnan voimakkaimmat tuulet (2400 km/h)?

Neptunus

21. Mikä maa sijaitsee päiväntasaajalla ja on väestöltään pienin portugalinkielinen maa sekä toiseksi pienin Afrikan maa.

Sao Tome ja Principe

22. Se sai nimensä tietynlaisesta koristetaiteesta ja oli internetin 'tappajasovellutus'. Sen kehittivät Illinoisin yliopistossa vuonna 1992 ohjelmoijat Marc Andreesen ja Eric Bina, ja tämä ensimmäinen suosittu nettiselain käytti ensimmäiseksi upotettuja kuvia ja avasi täten world wide webin suurelle yleisälle. Mikä oli tämäNetscapen ja sittemmin Explorerin edeltäjä?

Mosaic

23. Minkä Espanjan autonomisen alueen väki näki helmikuun 28. päivä vuonna 2007 parlamenttinsa tulevan maailman ensimmäiseksi lainsäädäntöelimeksi, joka hyväksyi ehdotuksen myöntää lailliset oikeudet kaikille ihmisapinoille - gorilloille, simpansseille, orangutangeille ja bonoboille?

Baleaarit / Baleaarien saaret

24. Hän oli saksalainen fyysikko-kemisti, joka johti Ensimmäisessä maailmansodassa Saksan kemiallisen sodankäynnin kehitystä, jonka tuloksena otettiin käyttöön myrkkykaasu. Hänen monipuolisuutensa ja laaja-alainen tärkeä työnsä toi hänelle mainetta ja kunniaa, ja hän sai Nobelin palkinnon vuonna 1918. Kuka hän oli?

Fritz Haber

25. Minkä muodostavat seuraavat saaret: St.Paul, Filfla, Cominotto, Comino, Gozo ja yksi näitä suurempi saari?

Malta

26. Noin 4500 vuotta Gizan suuri pyramidi oli maailman korkein pyramidinmuotoinen rakennus. Mutta vuonna 1972 sen ylitti kuvassa näkyvä rakennus Transamerica Pyramid. Se oli myös kahden vuoden ajan korkein pilvenpiirtäjä Mississippistä länteen. Missä Yhdysvaltain kaupungissa se on?

San Francisco

27. Se oli USA:n tärkein ensi iskun lentokone Korean sodassa, ensimmäinen 'sarjatuotannossa' ollut hävittäjäpommittaja, joka voitiin tankata ilmassa ja myös ensimmäinen yksittäinen lentokone joka pystyi kuljettamaan ydinaseita. Mikä lentokone oli käytössä USA:n Ilmavoimissa vuodesta 1947 1960-luvun puoliväliin saakka?

F-84 eli Thunderjet

28. Tämä kaupunki on perustettu vuonna 1727 ja se on intialaisen mittapuun mukaan siis varsin uusi kaupunki. Sen perustaja Jai Singh II oli suuri tähtitieteilijä ja rakensi yhden aikansa parhaista mekaanisista tähtitorneista. Mikä on tämä joskus 'Intian vaaleanpunaiseksi kaupungiksi' kutsuttu kaupunki?

Jaipur

29. Nämä putoukset Ugandassa kuuluvan maailman näyttävimpiin, vaikka ne ovat vain 43 metriä korkeat. Victorian Niili, joka tuossa kohtaa on noin 500 metriä leveä, kulkee seitsenmetrisen aukon läpi. Vuonna 1864 Sir Samuel Baker oli ensimmäinen länsimaalainen, joka näki nämä putoukset, ja hän nimesi ne silloisen Kuninkaallisen maantieteen seuran puheenjohtajan mukaan. Minkänimisistä putouksista on kyse?

Murchisonin putoukset

30. Maailmassa on vain kaksi maata, joiden lipussa on kyseisen maan kartta. Toinen niistä on Kypros. Tässä kuvassa on sen toisen maan lippu, siis minkä?

Kosovo

 

 

Luonnontiede

 

 

1. Minkä matemaattisen suhteen muodostaa peräkkäisten Fibonaccin lukujen suhde, kuten 1/1, 2/1, 3/2, 5/3, 8/5, 13/8… ?

Kultainen leikkaus

2. Millä kirjaimella tunnetaan fysiikassa ilmiö, jossa kiihtyvyys on noin 9,81 metriä sekunnissa (vastaa nopeuden muutosta 9,81 metriä sekunnissa )?

G (putoamiskiihtyvyys eli  G-voima)

3. Näiden nisäkkäiden päästämien matalataajuisten äänten voimakkuus niiden viestiessä keskenään on mitattu 188 desibeliksi, mikä tekee niistä voimakkaimmat elävän olennon päästämät äänet. Esimerkiksi jumbojetin lähtökiihdytys tuottaa 120 desibelin suuruisen äänen. Mitkä nisäkkäät?

Sinivalaat ja sillivalaat (pelkkä valaat riittää)

4. Mikä fysiikan laki ilmaisee voiman kahden kappaleen sähköisen varauksen, niiden etäisyyden neliön ja tyhjiön permittiivisyyden funktiona?

Coulombin laki

5. Mikä nimi on annettu geologisessa ajanlaskussa aikakaudelle, joka on osa kvartäärikautta ja alkoi 1,8 miljoonaa vuotta sitten päättyen 10000 vuotta sitten, jossa suurin osa myöhäisemmistä jääkausista tapahtuivat?

Pleistoseeni (Diluvium)

6. Mikä on raskain jalokaasu?

Radon (ei Radium!)

7. Sillä on useita erilaisia kemiallisia nimiä, muun muassa rautaferrosyanidi, ferriferrosyanidi, heksasyanoferraatti ja rauta-heksasyanoferraatti. Sitä tuotettiin ensin värjäysaineeksi vuonna 1704 vahingossa, kun kemisti ja maalinvalmistaja  Heinrich Diesbach ja alkemisti Johann Konrad Dippel yrittivät kehittää uutta väriä. Sitä voidaan käyttää myös hoitoaineena sitomaan radioaktiivista cesiumia ja talliumia sisäelimissä estämään kehoa absorboimasta niitä uudelleen. Mikä on tämän aineen yleinen nimi?

Preussinsininen /Berliininsininen / Pariisinsininen

8. Mitkä kreikan 'nopeaa' tarkoittavasta sanasta nimensä saaneet hypoteettiset hiukkaset, jotka kulkevat valonnopeutta nopeammin, kuvasi ensi kerran saksalainen Arnold Sommerfeld?

Takyonit

9. Darwinin evoluutioteorian mukaan evoluutio tapahtuu luonnonvalinnan kautta. 1800-luvun alkupuolella esiteltiin kuitenkin toisenlainen evoluutio, jonka mukaan lapset perivät vanhempiensa elinaikanaan hankkimat piirteet. Esimerkiksi sepän lapset, joiden vanhempi olisi työnsä kautta hankkinut voimakkaat käsivarsilihakset, saisivat hekin voimakkaan käsivarsilihakset. Tänä nykyisin jo hylätty teoria sai nimensä ranskalaisen biologin mukaan. Millä nimellä tämä evoluutioteoria tunnettiin?

Lamarkismi tai Lamarckin evoluutio(Jean-Baptiste Lamarckin mukaan)

10. Mikä on ainoa koirarotu, jolla on synnyttyään kallossa pehmeä 'moleraksi' kutsuttu paikka?

Chihuahua

11. Minkä orgaanisten aineiden keksimisestä vuonna 1902 brittiläiset fysiologit William Bayliss ja Ernest Starling parhaiten tunnetaan?

Hormonit

12. Geofysiikassa maapallon painovoiman havaitaan kasvavan vuoren tai tiheän kivimassan lähellä. Tämä johtuu kivimassan aiheuttamasta gravitaatiovoimasta. Millä nimellä tätä ilmiötä kutsutaan?

Bouguer-anomalia

13. Millä nimellä liike-elämässä tunnetaan paremmin ilmaisu DJIA?

Dow Jones (Industrial Average)

14. Tämä sana tulee italialaisella Sardinian saarella kasvavasta myrkkykasvista. Tämän kasvin myrkkyä saaneiden kasvolihakset vääntyvät julmaan hymyyn. Mikä sana on kyseessä?

Sardoninen

15. Tätä nimeä, jota nykyisin pidetään loukkaavana, käytettiin aikoinaan afrikkalaisesta Khoikhoi-heimosta. Nimeä ei kuitenkaan sensuroida näytettäessä elokuvaa 'Ihmemaa Oz' (koska se hyväksytään vanhentuneena ilmaisuna). Bert Lahr laulaa tämän sanan Arkana leijonana. Mikä vanhentunut sana esiintyy laulussa 'If I Were King of the Forest'?

Hottentotti

16. Kilogramman perusmitta on "Le Grand K", jota säilytetään pankkiholvissa Pariisissa. Se on lieriö, joka on tehty iridiumista ja mistä toisesta metallista?

Platina

17. Vuonna 2005 hallitusvirkailijat päättivät evakuoida 1500 asukasta Carteretin atollilta Bougainvilleen, 100 km päähän. Näistä atolleista, joiden korkein kohta on 1,5 metriä ja joiden odotetaan jäävän täysin aaltojen alle noin vuoteen 2015 mennessä, tuli täten ensimmäinen asuttu alue joka hylättiin nousevan merenpinnan vuoksi. Aluetta kutsutaan myös Tulun tai Kilinailau saariksi tai atolliksi, mutta mihin maahan se kuuluu?

Papua Uusi Guinea

18. Fysiikassa se on muuttuvan magneettikentän ja muutoksen synnyttämän sähkökentän välinen kvantitatiivinen suhde. Logiikassa se on menetelmä päätellä kokonaisuus osistaan, yksityistapauksesta yleiseen. Millä nimellä se tunnetaan?

Induktio

19. Tämä saksalainen lääketieteilijä ryhtyi 1890-luvulla kokeilemaan sellaisten aineiden tunnistamista ja syntetisoimista, jotka pystyivät tappamaan loisia tai estämään niiden kasvua vahingoittamatta itse organismia ja aloitti täten kemoterapian. Sen lisäksi hän keksi myös ensimmäisen tehokkaan kupan hoitomuodon. Hän oli yksi Nobelin lääketieteen palkinnon saajista vuonna 1908. Mikä oli hänen nimensä?

Paul Ehrlich

20. Maapallon ilmakehä koostuu pääosin typestä ja hapesta. Mikä on ilmassa tilavuudeltaan kolmanneksi yleisin kaasu, jota on suunnilleen 1% ?

Argon

21. Ali Maow Maalin, somali joka kuoli 26. lokakuuta 1977, on tietämän mukaan viimeinen, jolla tämä tauti on diagnosoitu. Mikä tauti?

Isorokko

22. Mitkä löytyvät käyttämällä 'Eratostheneen seulaa'?

Alkuluvut

23. Tämä fossiili löytyi Solnhofenista, Saksan Baijerista, ja on vanhin tunnettu lintuna pidetty eläin. Toisin kuin nykyisillä linnuilla tällä eläimellä oli samanlaiset hampaat ja häntä kuin pienillä dinosauruksilla. Millä nimellä se tunnetaan?

Archaeopteryx / liskolintu (tämä yleisnimi voitaneen hyväksyä suomenkielisenä vastineena)

24. Tämä syötävä sieni on yksi harvoista tunnetuista lihaasyövistä sienistä, joka tappaa ja syö sukkulamatoja. Sitä esiintyy kaikkialla maailmassa ja käytetään erityisesti Japanin ja Kiinan keittiöissä. Mikä on sen nimi?

Osterivinokas

25. Tämä lasimineraali syntyy kun vulkaaninen laava on yhteydessä veteen. Sitä käytettiin muinaisuudessa leikkaamiseen, aseisiin ja seremoniallisiin tarkoituksiin. Pieniä tämän mineraalin palasia, jotka tuuli ja vesi ovat luonnossa pyöristäneet ja siloittaneet kutsutaan nimellä Apassin kyyneleet. Mikä aine?

Obsidiaani / laavalasi

26. Tämä kukka nimettiin vuonna 2007 New Yorkin viralliseksi kukaksi. Lokakuussa 2001 puistohallinto yhdessä New Yorkin puistojärjestön (NY4P) ja maisema-arkkitehti Lynden Millerin kanssa käynnisti kaupunginlaajuisen projektin luodakseen elävän toivon muistomerkin syyskuun 11. päivän murhenäytelmän jälkeen. Projektin aikana yli 20000 vapaaehtoista ja puisto-osaston työntekijää on istuttanut yli kolme miljoonaa kukkasipulia 1200:aan puistoon, leikkikentälle, koulujen pihoille, yhteispuutarhoihin ja viheralueille kaikkialla kaupungissa. Mistä kukasta on kyse?

Narsissi / Keltanarsissi / Pääsiäislilja

27. Mikä suuri ja lihaksikas hylje, joka on pingviinien päävihollinen, on lähellä Etelämantereen ravintoketjun huippua ja on myös satunnaisesti hyökännyt ihmisten kimppuun?

Leopardihylje

28. Tämä jyrsijä voi painaa jopa 1,5 kiloa ja olla 30 cm pitkä. Sille on ihmisten ja simpanssien kanssa yhteistä kykenemättömyys syntetisoida itse C-vitamiinia. Se on kotoisin Andien vuorilta, mutta tunnetaan nyt erityisesti lemmikkeinä. Mikä eläin?

Marsu

29. Kuvassa näkyvällä koiperhosella, joka on kotoisin Kaakkois-Aasia subtrooppisista metsistä, arvellaan olevan suurempi siipipinta-alue kuin millään muulla koiperhosella tai perhosella. Sen siipien kärkiväli, 25-30 cm, on myös suurimpien joukossa. Mikä kreikkalaiseen myyttiin perustuva nimi tällä koiperhosella on?

Atlasperhonen

30. Kuvassa näkyvät diagrammit näyttävät kaikki eri sarjojen väliset mahdolliset loogiset suhteet. Niitä käytetään monilla tieteenaloilla, mutta erityisesti matematiikassa, ja ne saivat nimensä brittiläiseltä logiikan edustajalta, joka eli vuosina 1834-1923. Millä nimellä nämä diagrammit tunnetaan?

Venn-diagrammit (John Vennin mukaan)

 

Kulttuuri

 

 

1. Missä Euroopan kaupungissa sijaitsee yksi maailman vanhimmista taidemuseoista, Uffizin galleria?

Firenze

2. Kenen kuuluisan maalarin teokseen pohjautuu Scarlett Johanssonin ja Colin Firthin tähdittämä elokuva “Tyttö ja helmikorvakoru”?

Johannes Vermeer

3. Missä noin vuonna 125 EAA rakennetussa rakennuksessa on edelleen suurin vahvistamattomasta betonista rakennettu pyöreä kupoli arkkitehtuurin historiassa?

Pantheon (Rooma) (* joidenkin mukaan Firenzen Tuomiokirkko on hiukan suurempi, mutta sen kupoli on kahdeksankulmio, ei pyöreä)

4. Mikä oli kreikkalaisessa mytologiassa sen aluksen nimi, jolla Iason ystävineen matkusti varastamaan Kultaista Taljaa?

Argo

5. Roomaan saapui kaikkialta maailmasta 217 valitsijamiestä, jotka rukoiltuaan ja keskusteltuaan neljä päivää valitsivat 19 tammikuuta 2008 espanjalaisen teologin Adolfo Nicolasin (71) hollantilaisen papin Peter-Hans Kolvenbachin (80) seuraajaksi johtamaan mitä uskonnollista ryhmää – tehtävä jota toisinaan mainitaan 'mustaksi paaviksi'?

Jesuiitat eli jesuiittaveljestö

6. Millainen eläin puhaltaa nenäänsä saksalaisen surrealistisen maalarin Max Ernstin mestariteoksessa vuodelta 1921, joka todennäköisesti on hänen tunnetuin työnsä?

Norsu (elefantti)  

7. Mitä sanaa, joka alunperin merkitsi Siperian ja Mongolian perinteisiä parantajia,  käytetään nykyisin laajemmin kuvaamaan luonnollisen ja henkisen maailman välittäjää, joka kulkee maailmojen välillä transsitilassa?

Shamaani

8. Mitä väriä, joka on saanut nimensä kreikan keltaista tarkoittavasta sanasta, kuvataan yleensä kullankeltaiseksi tai vaalean keltaruskeaksi? Maalausvärinä sitä on ainakin neljää muotoa (keltainen, punainen, violetti ja ruskea), ja ne kaikki koostuvat kemiallisesti  rautaoksidihydraatista. Alun perin keltainen väri voidaan tehdä punaisemmaksi kuumentamalla.

Okra

9. Kirjoitettu laki on toinen nimi Tooralle. Suullinen laki on Tooran lakikommentaari, joka selittää kuinka sen käskyt tulee suorittaa. Kun yli miljoona juutalaista sai surmansa kahdessa huonosti päättyneessä kapinassa, rabbit päättivät merkitä suullisen lain muistiin kirjallisessa muodossa. Millä nimellä tämä tunnetaan?

Mishna (Mišna) / Talmud / Gemara (Mishna on suullinen laki, Talmud on kirja; Tenach ei ole hyväksyttävä vastaus)

10. Minkä maalauksen taiteilija jätti New Yorkin Nykytaiteen museolle (MOMA) turvaan kunnes demokraattinen hallinto palaisi hänen kotimaahansa, minne maalaus viimein lähetettiin vuonna 1981?

Guernica (Pablo Picasso)

11. Islamin viisi pylvästä ovat ne viisi velvollisuutta jotka jokaisen muslimin on täytettävä. Mikä arabiankielinen nimi, joka tarkoittaa ’kasvaa’ tai ’puhdistaa’, merkitsee velvollisuutta lahjoittaa yleensä 2.5% varallisuudestaan tarvitseville?

Zakat

12. Caribana on joka kesä pidettävä karibialaisen kulttuurin ja perinteiden juhla. Juhla vetää joka vuosi satojatuhansia turisteja ympäri maailmaa ja viimeistä juhlaparaatia seuraa yli 1,3 miljoonaa vierailijaa.  Missä kaupungissa pidetään Pohjois-Amerikan suurin katujuhla?

Toronto

13. Filosofi Francis Fukuyama julkaisi vuonna 1989 kansainvälisiä asioista käsittelevässä aikakauslehdessä The National Interest kuuluisan esseen, jossa hän väitti, että länsimaisen liberaalin demokratian saapuminen voi merkitä ihmiskunnan ideologisen evoluution päättymistä ja lopullista ihmisten hallitusmuotoa. Mikä oli hänen esseensä nimi, jonka hän myöhemmin laajensi kirjaksi?

"The End of History?" / "Historian loppu?"

14. Yhtä buddhismin pyhimmistä pyhäinjäännöksistä säilytetään kahdeksassa laatikossa Kandyn temppelissä Sri Lankassa. Mikä Buddhan ruumiinosa on talletettu sinne?

Hammas

15. Missä kaupungissa, jota pidettiin Amerikan mantereen väririkkaimpana kaupunkina 300-900 EAA, oli Auringon pyramidi (Meksikon korkein), Kuolleiden katu, Kuun pyramidi, Linnoitus jossa on Sulkakäärmejumalan (Quetzalcoatlin) temppeli, Maanviljelyksen temppeli ja Quetzalpapalotlin palatsi?

TEOTIHUACÁN

16. Kairouan on muslimien pyhä kaupunki, jota merkittävämpiä pyhiinvaelluskohteita ovat vain Mekka, Medina ja Jerusalem. Kaupungissa on Pohjois-Afrikan vanhin moskeija ja maailman vanhin minareetti. Missä maassa Kairouan sijaitsee?

Tunisia

17. Tätä muslimifilosofia, fyysikkoa ja tiedemiestä on kuvattu Länsi-Euroopan maallisen ajattelun perustajaksi. Islamilaisessa maailmassa hänellä oli oleellisen tärkeä osa kreikkalaisen filosofian puolustamisessa ja Aristoteleen maineen palauttamisessa, sillä hän kirjoitti kommentaarit useimmista Aristoteleen säilyneistä teoksista. Hänen kirjoitustensa yleinen teema on, ettei uskonnon ja filosofian välillä ole mitään ristiriitaa silloin, kun ne kumpikin ymmärretään oikein. Kuka hän oli(1126-1198)?

Averroes (Ibn Rushd)

18. Hän oli mayojen tuulta, myrskyä ja tulta hallitseva sään jumala, yksi luojajumaluuksista ja aiheutti myös Suuren Tulvan sen jälkeen kun ensimmäiset ihmiset suututtivat jumalat. Mikä luonnonilmiö on saanut hänestä nimensä?

Hurrikaani (nimestä 'HURACAN')

19. Marraskuun 1 päivä vuonna 2007 tämä etnis-uskonnollinen ryhmä käsitti ainoastaan 712 elossaolevaa jäsentä, jotka kaikki asuivat lähellä Nablusin kaupunkia Länsirannalla ja Holonin kaupungissa Israelissa. He väittävät palvovansa oikeaa muinaisten israeliittien uskoa. Koska ulkopuolisia avioliittoja ei sallittu ja ryhmä oli niin pieni, heitä oli edellisellä vuosisadalla kohdannut useita genettisiä sairauksia. Muinaisina aikoina heitä pidettiin toisen luokan kansalaisina, mutta Luukaksen evankeliumin mukaan Jeesus kertoi tarinan, jossa yksi heistä auttoi väkivallan uhria. Mistä ryhmästä on kyse?

Samarialaiset (‘Laupiaan samarialaisen’ vertauksesta)

20. Tanskalaisen arkkitehdin Jørn Utzonin sekä Ove Arup & Partners –firman luoma 1900-luvun rakennustaiteen ikoni nimettiin heinäkuussa 2007 UNESCOn Maailmanperintökohteeksi. Se sijaitsee Bennelong Pointissa. Varsinainen rakentaminen alkoi maaliskuussa 1959, ja kiistojen jälkeen Utzon jätti työnsä helmikuussa 1966.  Rakennus valmistui lopullisesti vuonna 1973, kymmenen vuotta alkuperäistä aikataulua myöhässä. Suurin osa rakentamisen loppuunsaattamisen varoista saatiin arpajaisilla. Mikä rakennus?

Sydneyn oopperatalo

21. Missä Puolan kaupungissa on Kansanhalli, jota kuvataan "uraauurtavaksi nykyaikaisen insinööritaidon ja arkkitehtuurin saavutukseksi, jossa on näytteillä tärkeitä varhaisen 1900-luvun vaikutteita, joista on tullut tärkein lähde myöhemmälle teräsbetonirakentamisen kehitykselle"?

Wroclaw (hyväksytään myös Breslau)

22. Häntä pidetään usein 1900-luvun sosiaalisen protestin merkittävimpänä taiteilijana. Vuonna 1928 hänestä tuli ensimmäinen Preussin taideakatemiaan valittu nainen, hän menetti pojan ensimmäisessä maailmansodassa ja pojanpojan toisessa maailmansodassa. Hän kuoli muutama viikko ennen sodan päättymistä Euroopassa. Kukasaksalainen taidegraafikko ja kuvanveistäjä?

Käthe Kollwitz

23. Tämä amerikkalainen maalari (1887-1986) oli erityisen tunnettu hyvin läheltä kuvatuista kukista, kivistä, eläinten luista ja simpukankuorista, jotka hän muunsi abstrakteiksi kuviksi (kuten kuvassa). Vuonna 1924 hän meni naimisiin merkittävän valokuvaajan Alfred Stieglitzin kanssa. Mikä oli hänen nimensä?

Georgia O’Keefe

24. Hänen tyylinsä saattoi muodostaa impressionismin perustan. Kuka vuonna 1775 syntynyt englantilaistaiteilija oli kuuluisa maisemamaalari, jonka mukaan nimettiin 1984 perustettu vuotuinen taidepalkinto?

Joseph Mallord Turner

25. Hän vaikutti suuresti myöhempiin maalareihin kuten Jacques-Louis Davidiin and Paul Cézanneen. Kuka maalari, joka vietti suurimman osan elämästään Roomassa ja erikoistui maalaamaan mytologisia ja uskonnollisia kuvia, on tässä omakuvassa?

Nicolas Poussin

26. Missä New Yorkin kaupungin rakennuksessa, joka valmistui vuonna 1930 ja on loistava esimerkki art deco-tyylistä, voi nähdä tämän tyylitellyn kotkagargoilin, joka on kuvattu monissa historiallisissa valokuvissa? Tämä rakennus oli maailman korkein vuoteen 1931.

CHRYSLER building

27. Mikä on tämä buddhalainen kumpumainen uskonnollinen muistomerkki, josta myöhemmin on muotoutunut muissa Aasian maissa pagoda. Sen suuri puoliympyrärakenne oli alun perin pelkkä muta- tai savikumpu, jonka tarkoitus oli peittää Buddhan oletetut pyhänjäännökset.

Stupa

28. Jos kuvassa pienoismallina näkyvä rakennus olisi koskaan rakennettu, se olisi ollut yksi maailman suurimmista rakennuksista. Pietarinkirkon kupoli Vatikaanissa mahtuisi tämän kupolin keskustaan. Eiffeltorni pistäisi juuri ja juuri esiin sen huipusta. Rakennus oli niin suuri, että sen suurin rakenteellinen ongelma oli, että jos se olisi ollut täynnä ihmisiä (200000) se saisi aikaan oman säänsä ja siellä esimerkiksi sataisi sisätiloissa. Kuka suunnitteli tämän rakennuksen?

Albert Speer (Berliinin Volkshalle)

29. Kuka taiteilija?

Marc Chagall

30. Kuka amerikkalainen, joka oli yksi 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista valokuvaajista,  erikoistui Amerikan lännen kuvaamiseen Kalifornian Yosemiten kansallispuiston loistavan kauneuden innoittamana?

Ansel Adams