MM-kilpailut 2006

WQC 2006

 

Viihde

Huomioi: useisiin kysymyksiin liittyy musiikkinäyte. Näytteet soitetaan pariinkin kertaan kilpailun aikana.

1. Vuonna 1982 Vince Clarke jätti Depeche Moden ja muodosti popbändi Yazoon yhdessä laulajattaren kanssa, joka oli aiemmin esiintynyt cover-yhtyeessä nimeltä nimeltä ‘Screaming Abdabs’. Heidän yhteinen hittisinglensä oli ‘Don’t go’ (näyte). Laulajattaren nimi?

Alison Moyet

2. Kuulette näytteen kuuluisasta Sapelitanssista (Sabre Dance). Kuka oli säveltäjä (näyte)?

Aram Hatšaturjan, t. Hatshaturjan

3. (Katso kuvaa) Syntynyt vuonna 1980 sukunimellä Douglas tämä Grammy-voittaja soul-tähti levyttää pelkällä etunimellään – jonka hän puolestaan jakaa erään Ghanan alueen ja etnisen ryhmän kanssa. Kuka (näyte)? (etunimi riittää)

ASHANTI Shequoyia Douglas

4. Mikä ranskalainen yhtye yhdistelee arabialaista, afrikkalaista ja punk-musiikkia, sillä on sama nimi kuin eräällä andalusialaisella anarkistiryhmällä ja sen hittejä ovat mm. ‘Mala Vida’ ja ‘King Kong Five’? (näyte)

Mano Negra

5. Tämän Grammy-palkitun rap-tähden oikea nimi on Kimberly Jones. Vuonna 2005 hänet tuomittiin väärästä valasta vuodeksi vankeuteen hänen toistuvasti valehdeltuaan valamiehistölle suojellakseen ystäviään, jotka olivat vuonna 2001 sekaantuneet ammuskeluun. Mikä on tämän Yhdysvalloissa ensimmäisenä tunnettuna naisräppärinä vankilaan tuomitun artistin taiteilijanimi? (näyte)

Lil’Kim

6. Tämä tanssi, joka muistuttaa hidasta rumbaa, oli kotoisin Guadelupen ja Martiniquen saarilta ja saavutti jonkinlaista suosiota 1930-luvulla. Mutta jos Cole Porter ei olisi tehnyt siihen pohjautuvaa kuuluisaa kappalettaan, kukaan Karibian ulkopuolella tuskin muistaisi kyseistä tanssia. Fred Astaire ja Eleanor Powell tanssivat Porterin kappaleen tahdissa vuoden 1940 MGM-elokuvassa ‘Broadway Melody’. Mikä oli tanssin nimi? (näyte)

Beguine (Cole Porter: ‘Begin the Beguine’)

7. Millä nimellä tunnetaan 1200-luvun yli tuhannen, enimmäkseen latinankielisen laulun, runon ja uskonnollisen näytelmän kokoelma, joista jotkin saksalainen säveltäjä Carl Orff sävelsi 1900-luvulla? (näyte)

Carmina Burana

8. Hänen läpimurtonsa tapahtui 1972, kun Broadway-musikaali ‘The Wiz’ teki hitiksi hänen sävellyksensä ‘Everybody Rejoice (A Brand New Day)’. Kaksi vuotta sen jälkeen, 23-vuotiaana, David Bowie kutsui hänet laulamaan taustoja ‘Young Americans’-albumilleen. Hän sai vakavan sydänkohtauksen vuonna 2003, mutta sitä ennen hän oli ehtinyt levyttää albumin ‘Dance With My Father’, joka nousi suoraan USA:n listojen ykköseksi ja toi hänelle 4 Grammya vuonna 2004. Hän kuoli vuotta myöhemmin. Kuka? (näyte)

Luther Vandross

9. Missä kehutussa TV-minisarjassa, joka keskittyi AIDSin ympärille, näyttelivät mm. Al Pacino, Meryl Streep ja Emma Thompson; se sai vuonna 2004 USA:n Television Critics Associationin palkinnon vuoden ohjelmana?

Angels in America

10. Mikä nelikirjaiminen sana yhdistää The Kinksin hittiä, Charles Bronsonin elokuvaa vuodelta 1969, erästä Guinean kaupunkia ja Saksan vuotuista elokuva-alan palkintoa?

Lola

11. ‘People Need Love’ oli kvartetin ‘Björn & Benny, Agnetha & Frida’ ensimmäinen single. Se sisältyi heidän ensimmäiseen albumiinsa ‘Ring, Ring’. Minkä nimisen ryhmän he muodostivat vuonna 1972?

ABBA

12. Tämä vuonna 1952 syntynyt elektronimusiikin säveltäjä nousi esiin yhtenä 1980-luvun innovatiivisimmista taiteilijoista. Valmistuttuaan Tokion taideyliopistosta hän perusti tekno-pop-trion Yellow Magic Orchestra ja tuli kotimaassaan Japanissa kuuluisaksi. Yhtyeen hajottua vuonna 1983 hän ryhtyi soolouralle ja sai tunnustusta elokuvasäveltäjänä, mm. elokuvissa ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’ (missä hän myös näytteli), ‘The Last Emperor’ ja ‘High Heels’. Hänen nimensä?

Ryuichi Sakamoto

13. Tämä minnesotalainen yhtye ei ollut koskaan kovin suosittu, mutta sillä oli kuitenkin vaikutusta hardcore punk-musiikkiin. Sen nimi oli peräisin 1950-luvun tanskalaisesta lautapelistä (tarkoittaen "Muistatko?") ja lisäksi nimeen lisättiin heavy-musiikissa usein käytetyt umlaut-merkit. Tämä yhtye aukoi uria vaihtoehtoiselle rockille ja saavutti jonkinasteista menestystä kappaleillaan ‘In A Free Land’ (1982), ‘Eight Miles High’ (1984) ja ‘Could you be the one?’ (1987). Mikä yhtye?

Hüsker Dü

14. Kun ihminen ei voi kestää taideteoksen kauneutta vaan pyörtyy, hänen sanotaan kärsivän tästä syndroomasta. Se on saanut nimensä kirjailijalta, joka vieraili Firenzessä 1817 ja pyörtyi nähdessään kauniita veistoksia. Kuka kirjailija?

Stendhal

15. Mikä jamaikalainen musiikkityyli: se alkoi 1950-luvulla, jolloin sen artisteja olivat mm. Laurel Aitkin ja The Pioneers, ja myöhemmin sen pohjalta kehittyivät ensin rocksteady ja sitten reggae?

Ska

16. Tämä eksentrinen ja epäsovinnainen ranskalainen säveltäjä ja pianisti, jota myös Ravel ja Debussy ihailivat, vaikutti paljon 1900-luvun musiikkiin ja kirjoitti artikkeleita nimimerkillä Virginie Lebeau. Hänet tunnetaan parhaiten kokeellisista ja humoristisista teoksistaan, joilla oli erikoisia nimiä, kuten ‘Musique d’ameublement’ (‘Huonekalumusiikkia’), ‘Embryons Desséchés’ (‘Kuivattuja alkioita’) ja ‘Trois morceaux en forme de poire’ (‘Kolme päärynänmuotoista kappaletta’). Hänen nimensä?

Erik Satie

17. Mikä kalifornialaisyhtyettä voitaisiin kutsua myös nimellä ‘Joseph, John, Robert and John Jr’?

The Dead Kennedys

18. Kuka kuuluisa ja vaikutusvaltainen rock-tiskijukka New Yorkissa 1960-luvulla oli The Beatles-yhtyeen varhainen, innokas kannattaja ja joka siksi tunnettiin jonkin aikaa George Harrisonin sanoin ‘viidentenä Beatlena’? Hän edesauttoi myös esimerkiksi Lovin Spoonfulin, Creamin, The Whon ja Dionne Warvickin tutuksi tulemista amerikkalaisyleisölle.

Murray Kaufmann tai Murray the K

19. Se on kaikkien aikojen menestyksekkäin viihdeteos: sen kassatulot ovat olleet maailmanlaajuisesti yli 3.2 miljardia dollaria, mikä on huikeasti ylitse maailman menestyneimmän elokuvan Titanicin tuottaman 1.2 miljardia dollaria. Mikä on tämä erääseen 1900-luvun alun romaaniin perustuva musikaali, josta on myös tehty elokuva ja jota on esitetty 24 maassa, 119 kaupungissa yhteensä yli 65 000 esitystä?

(Lloyd Webberin) Oopperan kummitus (Phantom of the Opera)

20. Tämä alkujaan arabialainen uutiskanava perustettiin Qatarissa 1996. Sen uutisverkosto oli pakotettu sulkemaan toimistonsa Bagdadissa elokuussa 2004 Irakin väliaikaishallinnon toimesta. Mikä kanava?

Al-Jazeera

21. Kuoltuaan 93-vuotiaana 2005 William Vacchiano oli opettanut musiikkia 67 New Yorkin Juilliard Schoolissa ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 2002. Hänen oppilaisiinsa lukeutuivat sekä Wynton Marsalis että Miles Davis. Vuodesta 1942 vuoteen 1973 hän oli lisäksi oman instrumenttinsa päämuusikko New Yorkin Filharmoonikoille. Instrumentti?

Trumpetti

22. Tangerine Dream, Faust, Can, Neu!, Cluster ja Kraftwerk olivat eräitä saksalaisyhtyeitä, jotka 1970-luvun alkupuolella tunnettiin kokeellisesta rock-musiikistaan. Millä yleisnimikkeellä nämä saksalaisyhtyeet tai heidän musiikkinsa tunnettiin?

Krautrock (‘Kaalirock’)

23. Tämä venäläinen näyttelijä ja ohjaaja (1863-1938) kehitti ‘Menetelmän’, missä näyttelijän oli tutkittava käsikirjoituksen kohtausta henkilöhahmon motivaatioiden ja omien kokemustensa pohjalta. ‘Menetelmää’ sovelsi myöhemmin Lee Strasberg Yhdysvalloissa ja se tuli siellä tunnetuksi ‘metodinäyttelemisenä’. Kuka oli tämä venäläinen edelläkävijä?

Konstantin Stanislavski (oikea nimi: Alexejev)

24. Mikä nimitys yhdistää vuoden 1994 ‘rumpuna ja bassona’ (‘drum ans bass’) tunnettua elektronimusiikin tyyliä, Upton Sinclairin vuonna 1906 ilmestynyttä romaania ja erästä villin luonnon muotoa, jonka nimi pohjautuu sanskriittiin?

Jungle

25. Mikä italialaisen 1800-luvun näytelmäkirjailijan Carlo Goldonin ‘hedelmäinen’ näytelmä innosti Sergei Prokofjevia tekemään samannimisen oopperan?

The Love of Three Oranges / L'amour des trois oranges / L'amore delle tre melarance

26. Baletti 4:ssä näytöksessä alkaa...Keskiaikaisessa Saksassa prinssi Siegfried juhlii täysi-ikäiseksi tulemistaan ystävineen. Prinssin äiti saapuu ja nuhtelee poikaansa tämän holtittomasta elämäntavasta ja muistuttaa, että seuraavan päivän tanssiaisissa tämän on valittava puolisonsa ylhäisten kutsuvieraiden joukosta. Äidin lähdettyä juhlat jatkuvat. Yleinen tanssin humu maljoineen päättää juhlinnan. Lintuparvi lentää ohitse iltataivaalla ja ystävänsä ehdotuksesta prinssi lähtee metsästysretkelle. Mikä baletti?

Joutsenlampi (Swan Lake)

27. (Katso kuvaa) Hän debytoi 1944 ja ura lähti nousuun hänen esiinnyttyään La Scalassa, Milanossa, 1946. Hän oli Maria Callaksen kilpailija ja lauloi oopperalavoilla vetäytymiseensä (äänijänneongelmien takia) vuoteen 1976 saakka. Kuka oli tämä italialainen, vuonna 2004 kuollut oopperalaulajatar?

Renata Tebaldi

28. (Katso kuvaa) Tämä luultavasti kaikkien aikojen kuuluisin sellisti oli tunnettu virtuositeetistaan. Hänen oli pakko lähteä kotimaastaan Espanjasta 1936 palaamatta koskaan. Hän kuoli 1973 Puerto Ricossa. Kuka?

Pablo Casals

29. (Katso kuvaa) Japanin suurin järvi on nimetty samanmuotoisen japanilaisen perinteisen kielisoittimen mukaan. Mikä on järven ja instrumentin nimi

Biwa

30. (Katso kuvaa) Kenestä tuli vuonna 1987 ensimmäinen Rock & Roll Hall of Fame:en hyväksytty nainen?

Aretha Franklin

 

Urheilu

 

1. Kuinka monta peräkkäistä täyskaatoa pelaajan on keilailussa tehtävä saadakseen ‘täydellisen pelin’ ja enimmäispisteet eli 300 pistettä? 12
2. Kuka amerikkalainen uimari, syntyisin Itävalta-Unkarista, voitti 5 olympiakultaa 1920-luvulla, oli ensimmäinen joka alitti minuutin rajan sadan metrin vapaauinnissa, ja esiintyi 12 Tarzan-elokuvassa? Johnny Weissmüller
3. Tämä romanialainen naisvoimistelija saavutti mainetta 1976 Montrealin olympialaisissa, missä hän 14-vuotiaana oli kaikkien aikojen ensimmäinen olympialaisissa täydet 10 pistettä saanut voimistelija. Häntä pidetään yhä yhtenä kaikkien aikojen parhaista voimistelijoista. Hänen nimensä? Nadia Comaneci
4. Se on laji, missä olympiakisoissa ei ole koskaan tehty maailmanennätystä, ja myös laji, missä naisten maailmanennätys (Gabriele Reinsch) on parempi kuin miesten (Jürgen Schult)? Kiekonheitto
5. Mikä kaunoluistelun hyppy, joka on saanut nimensä legendaariselta norjalaiselta luistelijalta Paulsenilta (1855-1938), koostuu 1.5 kierroksen pyörähdyksestä ilmassa? Axel
6. 21-vuotias argentiinalainen hyökkääjä, joka siirtyi viime vuonna Boca Juniorsin riveistä Corinthians-joukkueeseen, äänestettiin tammikuussa kolmannen kerran peräkkäin Etelä-Amerikan vuoden pelaajaksi. Kuka on tämä jalkapalloilija, joka viime olympiakisoissa oli yksi parhaista maalintekijöistä?
Carlos Tevez
7. Tämä Europarlamentissa vuosina 1999-2004 ollut italialainen piti 200 m:n maailmanennätystä hallussaan 17 vuotta, ennen kuin menetti sen Michael Johnsonille 1996. Kuka?Pietro Mennea
8. Viime tammikuussa yhdysvaltalainen koripalloilija onnistui tekemään 81 pistettä yhdessä NBA-pelissä Toronto Raptorseja vastaan. Tämä on Wilt Chamberlainin vuonna 1962 tekemän legendaarisen 100 pisteen jälkeen korkein yhden pelaajan yhdessä NBA-pelissä tekemä pistemäärä. Kuka pelaaja? Kobe Bryant
9. Tämän urheilulajin perusidean kehitti Newman Darby, mutta väline, jonka hän rakensi sitä varten ei ollut toimiva. 1968 Jim Drake ja Hoyle Schweitzer suunnittelivat ja patentoivat uuden mallin samasta välineestä. Laji hyväksyttiin olympialajiksi 1984. Olympiakisoissa käytettyjä tämän lajin eri luokkia ovat olleet mm. Lechner, Mistral One ym. Mikä laji on kyseessä? Purjelautailu
10. Joskus viidenneksi Grand Slam –turnaukseksi kutsuttu NASDAQ-100 –turnaus Miamissa tunnettiin aiemmin toisella nimellä, joka viittasi Miamin lähellä sijaitsevaan kaupunkiin, missä kilpailu pidettiin. Aiempi nimi? Key Biscayne –turnaus
11. Hän on niitä harvoja, jotka ovat voittaneet mitalin sekä kesä- että talviolympialaisissa. 1996 Atlantassa hän voitti kaksi mitalia pyöräilyssä ja viime helmikuussa Torinossa hän voitti kultaa 5000 m:n pikaluistelussa, missä lajissa hänellä oli jo pronssimitali Salt Lake Citystä. Mikä on tämän naisurheilijan nimi? Clara Hughes
12. Kun olympiakisoissa seurataan lajia, missä maastojuoksussa kaikki eivät aloita samaan aikaan ja kuitenkin ensimmäisenä maalilinjan ylittänyt voittaa kultaa, niin minkä lajin loppuhuipennus on kyseessä? (Nykyaikainen) viisiottelu
13. Stanislawa Walasiewicz syntyi Puolassa 1911. 1912 hänen perheensä muutti Clevelandiin, Ohioon. Hän muutti sittemmin nimensä ja hänestä tuli eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä naisurheilijoista. 1980 hän tuli aseellisen ryöstön yhteydessä sivustakatsojana surmatuksi. Ruumiinavauksessa paljastui, että hän oli sekä nainen että mies: hänellä oli myös kivekset, mikä hänen aktiiviuransa aikana olisi paljastuttuaan todennäköisesti lopettanut hänen uransa. Millä nimellä hän sai mainetta urheilijana? Stella Walsh (tai naimisissa Stella Olson)
14. Vuonna 2000 voittaja oli Roberto Heras, 2001 Angel Casero, 2002 Aitor Gonzalez, 2003 ja 2004 Roberto Heras uudelleen, ja 2005 Denis Menchov. Tämä kilpailu nimeltään ‘Vuelta a España’ käydään missä lajissa?Pyöräily
15. Hän on yksi harvoista nimeltä tunnetuista henkilöistä, jotka ovat keksineet jonkin olympiaurheilulajin. Hän syntyi 1860 ja opiskeli nuoruudessaan kahta jujutsun muotoa, mutta piti niitä liian kilpailuhenkisinä ja perusti Kodokan-koulun Tokioon. Judo oli syntynyt. Kuka oli tämä judon keksijä, joka kuoli epäselvissä olosuhteissa juuri ennen II maailmansotaa, kun hän vastusti Kodokan-koulun muuttamista sotilaskouluksi, mikä tapahtuikin pari viikkoa sen jälkeen? Jigoro Kano
16. Hän oli ensimmäinen Itä-Euroopan sosialistisista maista tullut ammattinyrkkeilijä. Vuonna 1956 hänestä tuli ensimmäinen kolme olympiakultaa voittanut nyrkkeilijä, kun hän voitti myöhemmän maailmanmestarin José Torresin. 1962 hänen kotimaansa hallitus peruutti hänen lupansa osallistua ammattilaiskehiin. Kuka on kyseessä? Laszlo Papp (Unkari)
17. Kuka urheilija on voittanut syöksylaskun maailmancupin kolme kertaa ja myös Pariisi-Dakar-rallin? Luc Alphand
18. Tätä kreikkalaista kirjoittajaa ja sotilasta pidetään joskus alkuperäisenä ‘hevoskuiskaajana’, sillä hän kirjoitti läntisen maailman ensimmäisen hevos- ja ratsumiesoppaan (‘Peri hippikes’). Siinä hän totesi, että hevosessa paras ominaisuus on lihaisa selkä, luultavasti siksi, että satulaa ei tuolloin vielä tunnettu. Hänen työnsä on antanut pohjaa eräille nykyurheilulajeille, kuten kouluratsastukselle. Kuka oli tämä kreikkalainen, joka tunnetaan myös matkakirjoituksistaan noin vuoden 400 tienoilla eKr? Ksenofon, Xenofon
19. Wayne Gretzky on pelannut neljässä NHL-seurassa: Edmonton Oilersissa, Los Angeles Kingsissä, St. Louis Bluesissa ja New York Rangersissa. Nykyisin hän valmentaa Coyotes-joukkuetta. Missä Yhdysvaltain kaupungissa seura pelaa kotipelinsä? Phoenix
20. Minkä maailmankuulun japanilaisen videopelejä valmistavan yhtiön nimi kirjaimellisesti tarkoittaa “Jätä onni taivaan käsiin”? Nintendo
21. Calgaryn talviolympialaisten mäkihypyssä uutisvälineet keskittyivät seuraamaan Eddie ‘The Eagle’ Edwardsin “menestystä” ja monilta jäi huomaamatta urheilija, joka voitti kultamitalit sekä normaali- että suurmäestä ensimmäisenä talviolympialaisten historiassa. Kuka hän oli? Matti Nykänen
22. Mikä pyöräilykisa, joka aloitettiin 1948, oli Itä-Euroopan vastine Tour de Francelle? Kisaa kävivät vuosikymmenien ajan lähinnä vain Neuvostoliiton ja sen liittolaismaiden pyöräilijät, mutta sitä on jatkettu myös Berliinin muurin kaatumisen jälkeenkin.  Peace Tour
23. Tämä yhtiö väittää olevansa maailman suurin harrastepelien valmistaja. Kaksi vihjettä sen nimeen voisi olla, että se on johtavia fantasiakirjallisuuden kustantajia ja sijaitsee lähellä Seattlea Yhdysvalloissa. Sen perusti 1990 Peter Adkison ja sillä on toimistot myös Antwerpenissä, Pariisissa, Lontoossa, Milanossa ja Pekingissä. Se on valmistanut mmm. menestyneet 'Pokémon'® and 'Magic: The Gathering'® keräilykorttipelit. Mikä on yhtiön nimi?Wizards of the Coast
24. Tämä eteläamerikkalainen noppapeli, myös ‘dudoksi’ kutsuttu, perustuu siihen, että yritetään arvata kuinka monta kuppien alle sijoitettua noppaa näyttää tietyn numeron. Sillä on sama nimi kuin espanjalaisella juoksijalla, joka yllättäen voitti 1500 m Barcelonan olympialaisissa 1992. Mikä noppapeli? Cacho (juoksija oli Firmin Cacho)
25. (Katso kuvaa) Tämä korealainen, jonka ura sijoittui vuosiin 1971-1989, on valittu 1900-luvun parhaaksi aasialaiseksi jalkapalloilijaksi. Hän voitti aikanaan UEFA-cupin kahdesti ja teki 98 maalia Saksan Bundesligassa, mikä silloin oli korkein ulkomaisen pelaajan saldo liigassa. Hänen joukkueitaan olivat Eintracht Frankfurt ja Bayer Leverusen. Hän oli Korean joukkueen valmentaja vuoden 1998 World Cupissa Ranskassa. Kuka? (Bum-kum) Cha
26. (Katso kuvaa) Tämä 1963 syntynyt pelaaja on voittanut tähän mennessä kolme golfin major-turnausta, Masters-turnauksen 2000 ja PGA:n 1998 ja 2004. Vuosina 2003 ja 2004 hän oli PGA:n eniten palkintosummia kerännyt pelaaja. 2004 ja 2005 hän oli 32 viikkoa golfin virallisen ranking-listan kärjessä, missä 2000-luvulla ei ole Tiger Woodsin lisäksi muita ollutkaan. Hän kasvoi Fijillä, mutta on syntyperältään Intian sikhi. Kuka hän on?

Vijay Singh

27. (Katso kuvaa) Minkä niminen on simulointistrategiapeli, joka on myynyt yli 6 miljoonaa kopiota ja on siten historian myydyimpiä tietokonepelejä? Pelissä luodaan ihmishahmoja, jotka yrittävät saavuttaa erilaisia tavoitteita; pelaajan on esimerkiksi löydettävä hahmolleen työtä tai vietävä tämä juhlimaan. Sen osastoja ovat mm. ‘Hot Date’, ‘Vacation’, ‘House Party’ ja ‘Superstar’. The Sims
28. (Katso kuvaa) Kuvassa oleva henkilö kilpailee missä lajissa? Kendo
29. (Katso kuvaa) Tämä amerikkalainen voitti kymmenottelun olympiahopeaa vuonna 2004. Helsingin yleisurheilun Maailmankisoissa (World Athletics Championships) 2005 hän sai lajissa kultamitalin. Kuka? Brian Clay
30. (Katso kuvaa) Tällä pelillä on nimikaima eräässä Shakespearen näytelmässä ja sen kehitti vuonna 1971 japanilainen keksijä Goro Hasegawa. Se on itse asiassa eräänlainen variaatio ‘Reversi’-nimisestä pelistä. Mikä peli? Othello

 

Tiede

 

 

1. Vuonna 1991 Jared Diamond, Pulitzer-palkittu ekologi, kutsui ihmistä “kolmanneksi simpanssiksi”, asettaen meidät rinnakkain tavallisen simpanssin (Pan troglodytes) ja vähemmän aggressiivisen mutta seksuaalisesti aktiivisen serkkunsa, Pan paniscus, kanssa. Millä nimellä tämä toinen, ‘kääpiösimpanssi’ tunnetaan?

Bonobo

2. Mikä nimitys matematiikassa on murtoluvuilla, jotka koostuvat joko kahdesta tekijästä tai kokonaisluvusta? Esimerkkeinä 1/4, -5/7, 0.125.

Rationaaliluvut

3. Millä nimellä kutsutaan kasveja, jotka eivät juurru normaalisti maahan vaan kasvavat toisen kasvin tai kappaleen päällä vain tukea saadakseen. Ne eivät ole isäntäkasviensa loisia, vaan kasvavat niistä riippumattomasti. Esimerkkejä ovat orkideat, monet saniaiset ja sammaleet.

Epifyytit, päällysvieraat

4. Millä nimityksellä, joka on johdettu kreikan ‘painaa’ tai ‘puristaa’ –sanasta, kuvataan eräiden kiteiden kykyä tuottaa sähköä mekaanisessa paineessa tai hankauksessa?

Piezo-sähkö

5. Tämä lapsipsykoanalyysin perustaja oli paljon kuuluisamman psykologi-isän tytär. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat ‘The Ego’ ja ‘Mechanisms of Defense’. Kuka hän oli (1895-1982)? (vaaditaan etu- ja sukunimi)

Anna Freud

6. Pohjoisin pingviiniyhdyskunta elää näillä saarilla päiväntasaajan korkeudella Tyynellä valtamerellä. Nämä maailman pienimmät pingviinit selviytyvät päiväntasaajalla siksi, että Humboldt-virta tuo tuo saarille kylmää vettä Etelämantereelta. Mitkä saaret?

Galapagos

7. Kauan sitten eräässä luostarissa eli alkemiaa harrastava munkki, joka sattui kokeissaan löytämään uuden aineen. Uskoen löytäneensä elämän eliksiirin, hän sekoitti ainetta kaikkien munkkiveljiensä ruokaan. Nämä kuitenkin kuolivat myrkytykseen. Raivoissaan munkki päätti nimetä aineen ‘munkin turmioksi’ ja siihen viittaavalla nimellä se tunnetaan tänäkin päivänä. Mikä aine?

Antimoni

8. Kuka amerikkalainen, norjalaista syntyperää ollut taloustieteilijä ja sosiologi (1857-1929) yritti soveltaa evoluutioteoriaa moderniin talouselämään, ennen kaikkea tunnetuimmassa työssään ‘The Theory of the Leisure Class’ (1899)?

Thorstein Veblen

9. On olemassa seitsemän SI-järjestelmän mittayksikköä – metri, kilogramma, sekunti, ampeeri, kelvin, mooli ja valon voimakkuuden mittayksikkö, joka on mikä?

Candela, kandela

10. Mikä maksimikorkeudeltaan jopa 3 m korkuinen lentokyvytön lintu oli aikoinaan kotoperäinen laji Uudessa Seelannissa? Se kuoli sukupuuttoon 1500-1800-lukujen välisenä aikana metsästyksen ja metsänraivauksen takia.

(Jättiläis-) Moa

11. Mikä yleinen ja runsas mineraali? Sen kovuus on 7 Moh-yksikköä ja sitä käytetään kelloissa, radioissa ja tutkalaitteissa sekä optiikassa ja lasissa?

Kvartsi

12. Kuka amerikkalainen tilastotieteilijä (1901-1984) keksi menestyksekkään tilastollisen metodin tutkia otannalla yleistä mielipidettä? 1936 hänen yhmänsä ennusti oikein presidentinvaalien tuloksen. 12 vuotta myöhemmin hänen ryhmänsä taas teki suurimman virheensä ennustaessaan, että Thomas Dewey tulisi lyömään Harry Trumanin. Hän uskoi virheen johtuneen siitä, että kyselyt lopetettiin jo kolme viikkoa ennen vaaleja.

George Gallup

13. Kuka Nobelin palkinnon saanut tiedemies kehitti atomipommin laukaisimen, lennonvalvontaa varten lentokoneiden lähestymisjärjestelmän, kuplakammion säteilyn jäljittämiseen ja esitti teorian, että dinosaurukset hävisivät asteroidin törmättyä maahan, ja matkusti Enola Gayn kyydissä Hiroshiman pommitusretkellä?

Luis Walter Alvarez

14. Millä nimellä tunnemme paremmin yleisesti väärinkäytetyn huumaavan aineen 3,4 metyleenidioksimetamfetamiini (3,4 methylene dioxymeth amphetamine) eli 3,4 MDMA?

XTC

15. Tämä koira kuuluu pystykorva-rotuihin ja on ollut tunnettu Kiinassa ainakin 2000 vuotta. Se on kuulu arvokkuudestaan ja sinisenmustasta kielestään. Sillä on aggressiivisen maine, mutta tosiasiassa se tappelee vain ärsytettynä. Perheenjäsenilleen se on lempeä mutta vieraita kohtaan epäluuloinen, minkä vuoksi se on erinomainen vahtikoira. DNA-analyysit osoittavat sen olevan yksi vanhimmista koiraroduista. Mikä rotu?

Chow Chow

16. Mikä teoria, joka pyrkii löytämään selityksen kaikille perustavanlaatuisille luonnonilmiöille ja joka tuli suosituksi 1980-luvulla, luonnehtii alkeishiukkasia (kuten esim. elektronia) ei suinkaan epäulotteisina pisteinä vaan yksiulotteisina, 10-33 cm pitkinä objekteina (Planckin pituus) ja edellyttää vähintään 10-ulotteista avaruusaikaa?  

Supernauha- tai nauhateoria (Superstring/ string theory)

17. Millä nimellä tunnetaan ilmiö, jossa liuotin läpäisee puoliläpäisevän aineen (joka taas ei päästä lävitseen liuoksia vaan ainoastaan liuottimen ja pitää esimerkiksi vahvuudeltaan eriasteiset liuokset erillään)?

Osmoosi

18. Asterias rubens –lajilla on kyky työntää mahalaukkunsa ulos suustaan sulattaakseen saaliita, jotka ovat liian suuria nielaistavaksi. Millä yleisellä nimellä tämä Atlantissa runsaana ja Välimerellä hieman vähemmän runsaana esiintyvä laji tunnetaan?

(Yleinen) meritähti

19. Fysiikassa tunnetaan lämpötila, jossa magneettisten materiaalien magneettiset ominaisuudet äkisti muuttuvat (ferromagneettisista paramagneettisiksi). Kenen ranskalaisen fyysikon mukaan lämpötila on nimetty – hän oivalsi ilmiön vuonna 1895?

Curie-lämpötila (Pierre Curien mukaan)

20. Jatkuvista myrskyistä johtuen Atlantin hurrikaanisesonki kesti vuonna 2005 normaalia pidempään, aina tammikuulle 2006. Perinteisesti hurrikaanisesongin katsotaan alkavan 1. kesäkuuta ja päättyvän minkä kuukauden viimeinen päivä?

Marraskuu

21. Vuonna 1991 saksalainen turisti löysi vanhimman muumioituneen ihmisruumiin lähellä Itävallan ja Italian rajaa. Radiohiiliajoitus kertoi muumion olevan yli 5000 vuotta vanha. Tämä joskus Jäämieheksikin kutsuttu neoliittisen ajan ihmisyksilö tunnetaan paremmin lempinimellä, joka on johdettu kyseisen Tirolin seudun alppien nimestä. Mikä lempinimi?

Ötzi (Ötztaler Alps)

22. Kuten monet muutkin värit tämäkin on saanut nimensä jostakin fyysisen maailman objektista, tässä tapauksessa kasvista, jota aikoinaan käytettiin kankaan värjäämiseen. Tämän värin aallonpituus on 440-420 nanometriä eikä sitä pystytä tuottamaan tietokoneen näytölle. Jotkut pitävät sitä sinisen, toiset violetin sävynä. Sen nimesi ja määritteli Isaac Newton, kun hän jakoi optisen spektrin 7 väriin, yhdistääkseen ne viikonpäiviin ja silloin tunnettuihin planeettoihin. Mikä väri/väriaine?

Indigo

23. (Katso kuvaa) Tämän hämähäkkilajin koirasta ei useinkaan nähdä, sillä se on kooltaan vain neljännes naaraan koosta ja usein naaras myös tappaa ja syö sen parittelun jälkeen. Ne ovat mustankiiltäviä ja niillä on tavallisesti punertava tiimalasin muotoinen kuvio pallomaisen takaruumiinsa alapuolella. Mikä laji?

Musta leski

24. (Katso kuvaa) Tämä mehikasveihin kuuluva kasvi on yksi vanhimmista lääkekasveista, jonka mehua käytettiin parantamiseen jo muinaisessa Egyptissä. Sitä voidaan käyttää ulkoisesti haavoihin, hiertymiin ja palovammoihin ja sisäisesti lievittämään märkivistä haavoista tai nivelsärystä johtuvaa kipua. Myös laksatiivina sitä voidaan käyttää. Mikä kasvi?

Aloe (Vera)

25. (Katso kuvaa) Tämä pelikaanin sukuinen lintu on noin kanan kokoinen mutta sillä on erittäin pitkät ja kapeat siivet ja terävä pyrstö. Huomiota herättää myös sen kaulapussi, joka koirailla soidinmenoissa tulee kirkkaan punaiseksi ja pullistuneeksi. Mikä lintu?

Fregattilintu (Frigate bird/ Man-o'-war bird)

26. (Katso kuvaa) Menneinä aikoina ajateltiin, että siellä missä tämä kasvi kasvaa pahat henget pysyvät poissa. Keskiajalla sitä käytettiin sydäntauteihin ja kihtiin. Se on myös ollut turhamaisuuden ja petoksen symboli. Se yksi rakastetuimmista kukista Kiinassa, mutta kasvaa myös Euroopassa ja Amerikassa. Siitä on jalostettu yli 10 000 lajiketta ja sen kukat ovat keltaiset, valkoiset, punaiset tai vaaleanpunaiset. Mikä kukka?

Pioni

27. (Katso kuvaa) Näitä panssaroituja eläimiä käytetään usein lepran tutkimuksessa, sillä ne ovat niitä harvoja eläimiä, joihin kyseinen tauti voi tarttua. Ne elävät Amerikan tropiikissa ja subtropiikissa ja ovat sukua muurahaiskarhulle ja laiskiaiselle. Mikä laji?

Vyötiäinen

28. (Katso kuvaa) Kenestä kuva on karikatyyri?

Charles Darwin

29. (Katso kuvaa) Tämä havupuu on yksi suurimmista puulajeista ja on kotoisin Uudesta Seelannista. Se voi kasvaa 40-50 m korkeaksi ja sen läpimitta voi olla 7 metriä. Mikä puulaji?

Kauri (-mänty)

30. (Katso kuvaa) Tämän lajin fossiilin löysi argentiinalainen paleontologi Mario Hunicken, joka alunperin luokitteli sen hämähäkiksi, jollaisena se oli lahkonsa suurin. Sittemmin tämä metrin mittainen olio (Megarachne Servinei) on Hunickenin suostumuksella luokiteltu uudelleen. Se ei ollut hämähäkki, vaan edusti mitä toista lahkoa/sukua?

Eurypterid eli meriskorpioni

 

Media

 

 

1. Kuuluisa itävaltalainen vuorikiipeilijä Heinrich Harrer kuoli tammikuussa 2006. Hän kiipesi ensimmäisenä Sveitsin Eigerille pohjoispuolelta, mutta parhaiten hänet muistetaan vuoden 1953 kirjastaan, josta tehtiin suosittu elokuva vuonna 1997, tähtenään Brad Pitt. Mikä oli kirjan ja elokuvan nimi?

Seitsemän vuotta Tiibetissä (‘7 years in Tibet’)

2. Tämä romaani kertoo 15-vuotiaasta teinistä Alex DeLargesta. Hänen keskeisiä huvituksiaan ovat klassinen musiikki, raiskaukset ja satunnaiset väkivallanteot. Hän kertoo tarinaansa Nadsatiksi kutsutulla nuorisoslangilla, joka yhdisteli 1700/1800-luvun venäläistä ja englantilaista slangia. Romaanista tehtiin myös arvostusta saanut elokuva. Mikä on romaanin nimi?

Kellopeliappelsiini (A Clockwork Orange)

3. Tämä ensimmäinen Oscarin voittanut tanskalaiselokuva pohjautui Isak Dinesenin (Karen Blixenin) tarinaan ja sen ohjasi Gabriel Axel. Tarina kertoo ranskalaisesta naiskokista, joka pestautuu kahden ikäneidon palvelukseen Juutinmaalla. Mikä on elokuvan nimi?

Babetten juhla(Babette's Feast / Babettes Gaestebud)

4. Minkä riippumattoman elokuvayhtiön perustivat vuonna 1919 Douglas Fairbanks, Charlie Chaplin, Mary Pickford ja David W. Griffith?

United Artists

5. Minkä muihinkin kulttuureihin siirtyneen sanan uskotaan johdetun palestiinalaiskaupunki Meggidon nimestä (vielä tarkemmin kukkulasta, jolle kaupunki oli rakennettu)? Kaupunki sijaitsi aikoinaan Egyptistä Mesopotamiaan johteneen kauppareitin varrella ja siellä on käyty lukuisia verisiä taisteluja.

Harmageddon (Armageddon, tarkoittaa ‘Meggidon kukkulaa’)

6. Kuka kuuluisa taiteilija on antanut nimensä Espanjan tärkeimmälle kansalliselle elokuvapalkinnolle, jota jaettiin ensi kerran vuonna 1987?

Goya

7. Vuonna 1992 erikois-Pulitzer-palkinto annettiin sarjakuva- tai pikemminkin piirrosromaanille, jossa yhdysvaltalainen taiteilija Art Spiegelman kertoo keskitysleireiltä selvinneen isänsä tarinan. Kaksiosaisen teoksen osat ovat nimeltään ‘Isäni vuotaa historiaa’ ('My Father Bleeds History') ja ‘Ja silloin alkoivat ongelmani’ ( 'And here my Troubles began'). Mikä on teossarjan nimi?

Maus(A survivor’s tale)

8. Mikä elämänikäinen unelma toteutuu Miss Piggylle elokuvassa Muppetit Manhattanilla (‘The Muppets take Manhattan’)?

Hän pääsee naimisiin Kermit-sammakon kanssa

9. Mikä saksalaisen kirjailija Patrick Süskindin romaani sijoittuu osittain ranskalaiseen Grassen kaupunkiin ja minkä päähenkilö on nimeltään Jean-Baptiste Grenouille?

Parfyymi (Das Parfüm/ Perfume: story of a Murderer)

10. Missä kiitetyssä elokuvassa elämän kuluttama päähenkilö matkustaa Japaniin mainostamaan Suntory-viskiä?

Lost in Translation

11. Vuoden 1976 elokuvan 'The Message' katsojat eivät näe eivätkä kuule lainkaan päähenkilöä, joskin he näkevät ja kuulevat Anthony Quinnin esittävän tämän setää, Hamzaa. Kuka on elokuvan kohde?

Profeetta Muhammed

12. Kuka kirjailija lainasi kirjoilleen nimet The Beatlesin ja The Smithsin hiteistä? Tämän kanadalaisen kirjailijan kuuluisin teos on hänen esikoisensa, jonka alaotsikkona oli ¨Kertomuksia kiihdytetystä kulttuurista’ (‘Tales for an Accelerated Culture’), mistä syntyi 1960- ja -70-luvuilla syntyneitä ihmisiä tarkoittava populaarikulttuurin käsite. Hänen nimensä?

Douglas Coupland

13. Novellikirjailija Horacio Quirogaa (1878-1937) on verrattu Edgar Allan Poehen. Hän kirjoitti yli 200 novellia. Yksi hänen kuuluisia kertomuksiaan on ‘Höyhentyyny’ (The Feather Pillow), missä nuori morsian Alicia kuihtuu pois suuressa hiljaisessa talossa. Alician kuoleman jälkeen palvelija löytää tämän tyynyn sisältä groteskin, karvaisen olion, turvonneena verestä, jonka se oli imenyt Aliciasta. Mikä Etelä-Amerikan maa oli Quirogan kotimaa?

Uruguay

14. Rodion Romanovich Raskolnikov on minkä maailmankuulun romaanin päähenkilö?

Rikos ja rangaistus (Feodor Dostojevski)

15. Tämän afrikkalaisen kielen nimi tulee arabian ‘rannikkoa’ tarkoittavasta sanasta. Lauseenrakennus ja kielioppi tulevat bantu-kielistä mutta iso osa sanastoa tulee Itä-Afrikan rannikolle muuttaneilta arabeilta ja persialaisilta. Ensimmäisenä kielenään tätä puhuu noin 5 miljoonaa ja toisena kielenään 30-50 miljoonaa ihmistä. Mikä kieli on kyseessä?

Swahili

16. Vanhin koskaan elokuvassa esiintynyt ihminen oli Jeanne Calment. Hän esitti 114-vuotiaana itseään elokuvassa ‘XXX ja minä’ (‘XXX and Me’), tarinassa kanadalaisnaisesta, joka matkustaa ajassa taaksepäin Arles’een saadakseen erään miehen hymyilemään. Mme Calment oli viimeisin elossa ollut ihminen, joka oli tavannut kyseisen miehen tosielämässä, mutta toisin kuin elokuvassa, hän ei koskaan nähnyt miehen hymyilevän. Kuka oli tuo kuuluisa mies (elokuvan XXX)?

Vincent van Gogh

17. Kuka Nobel-kirjailija, jolla on sattumoisin palkinnonsaajaksi varsin sopiva nimikin, on kuulu teoksistaan ‘Les Dieux ont soif’ (suomennettu ‘Jumalat janoavat’) ja ‘La Vie de Jeanne d’Arc’ (‘The Life of Joan of Arc’)?

Anatole France (oikea nimi Jacques Thibault)

18. Hän syntyi 1961 muslimiperheeseen Itä-Pakistanissa (nyk. Bangla Desh). 17-vuotiaana hän alkoi kirjoittaa naisten alistamisesta, arvostellen naista alistavia kulttuureja ja traditioita. Vuonna 1993 häntä kohtaan asetettiin fatwa ja hänen oli lopetettava työnsä lääkärinä. Myöhemmin hän joutui lähtemään maastaan, mutta sitä ennen hän julkaisi kuuluisimman romaaninsa ‘Lajja’ (‘Häpeä’). Mikä on hänen nimensä?

Taslima Nasrin

19. Missä sarjakuvassa monien sivuhenkilöiden nimien alkukirjaimet ovat LL, kuten Lana Lang, Linda Lee, Letitia Lerner, Lyla Lerrol ja merenneito Lori Lemaris (kaksi tunnetuinta sivuhahmoa puuttuu tästä listasta)?

Teräsmies (listasta puuttuvat Lois Lane ja Lex Luthor)

20. Yhdysvalloissa käytössä oleva MPAA:n elokuvaluokitus perustuu elokuvien sisältöön. “R”-luokitus edellyttää, että elokuvaa saavat alle 17-vuotiaat katsoa vain vanhemman tai muun aikuisen saattajan kanssa. Mikä elokuva, jossa puhutaan kieltä jota nykyisin puhuu alle miljoona ihmistä, myi 4.1 miljoonaa DVD-kopiota ensimmäisenä julkaisupäivänään Yhdysvalloissa (2.9. 2004) ja on siten kaikkien aikojen myydyin R-luokiteltu elokuva?

Passion of the Christ

21. ‘Beyond the Horizon’ ja ‘Ah! Wilderness’ ovat tämän amerikkalaisen näytelmäkirjailijan vähemmän tunnettuja töitä, muita töitä mm. ‘Strange Interlude’, ‘Long Day's Journey into Night’ ja ‘The Iceman Cometh’. Kuka tämä Nobel-palkinnon vuonna 1936 saanut kirjailija on?

Eugene O’Neill

22. Tämä Nagisa Oshiman elokuva vuodelta 1976 häilyy pornografian ja taiteen rajalla ja saa Bertoluccin Viimeisen tangon Pariisissa näyttämään lasten elokuvalta. Elokuva kertoo palvelijasta ja isännästä, joilla on seksuaalinen pakkomielle toisiinsa. Elokuvan alkuperäinen nimi on samalla myös erään Quincy Jonesin kappaleen nimi. Mikä elokuva?

Aistien valtakunta (Ai no corrida / In the realm of the senses / L’empire des sens)

23. Hänen kuuluisin työnsä ‘Fateless’ kertoo 15-vuotiaan pojan kokemuksista Auschwitzin ja Buchenwaldin keskitysleireillä. Itsekin holokaustista selvinnyt, tämä juutalainen kirjailija on saanut johtoaseman Unkarin kirjallisuudessa. Hän on kirjoittanut mm. osittain omaelämäkerralliset romaanit ‘Fiasco’, ‘Kaddish for a child not born’ ja 2004 ‘Liquidation’. Mikä on hänen nimensä?

Imre Kertesz

24. Kuka 1200-luvun persialainen runoilija tunnetaan teoksistaan Bustan (‘The Orchard’) ja Gulistan (‘The Rose Garden’)?

Saadi (tai Mashrif-ud-Din)

25. Hän oli Palman herttua ja syntyisin Palermosta ja tuli tunnetuksi ainoasta romaanistaan, joka julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen 1958. Teos on yksi merkittävistä Italian 1900-luvun (historiallisista) romaaneista ja sen on myös Visconti elokuvannut. Hän oli myös Pelagisten saarten suurimman saaren ‘prinssi’ – nuo saaret, jotka kuuluvat Italialle, ovat lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Kyseisellä henkilöllä ja kyseisellä saarella on sama nimi, mikä?

Lampedusa

26. (Katso kuvaa) Hän kutsui itseään “pakkomielteiseksi moralistiksi”, kirjoitti 17 kirjaa ja oli koko elämänsä ihmisoikeusaktivisti. Hän kirjoitti mm. historiallisen menestysromaanin ‘The Volcano Lover’ ja sai vuonna 2000 USA:n kirjapalkinnon (National Book Award) toisesta historiallisesta romaanistaan ‘In America’. Hänen suurin vaikutuksensa oli kuitenkin esseistinä, ja hän vakiinnutti. Kuka hän oli?

Susan Sonntag

27. (Katso kuvaa) Tämä kuuluisa Delacroix’n muotokuva Chopinista on itse asiassa osa laajemmasta maalauksesta, jossa on mukana toinenkin henkilö. Kuka?

Georges Sand

28. (Katso kuvaa) Kuka ajankohtainenkin henkilö on kuvassa?

Audrey Tautou

29. (Katso kuvaa) Vuonna 1995 tämä ruotsalaissyntyinen laulaja ja näyttelijä asetettiin 10. sijalle Empire-lehden listauksessa aiheesta 100 seksikkäintä elokuvatähteä kautta aikojen. Lempinimenään ‘naispuolinen Elvis’ hän esiintyi Elviksen kera elokuvassa ‘Viva Las Vegas’ ja heillä myös huhuttiin olleen suhde. Kuka? (taiteilijanimi riittää)

Ann-Margret (Olsson)

30. Tämä yksi Hollywoodin aliarvostetuimmista näyttelijättäristä esiintyi mm. elokuvissa ‘Parenthood’, ‘Saksikäsi-Edward’ ja ‘Pikkumies Tate’ ja useissa Woody Allenin elokuvissa, kuten ‘Hannah ja sisaret’ ja ‘Bullets over Broadway’. Kuka on kyseessä?

Dianne Wiest

 

Maailma

 

 

1. David Schwarz (1852-97) oli juutalaissyntyinen, kroatialainen ilmailun pioneeri. Saksan armeijan tilauksesta hän rakensi ensimmäisen ohjattavan ilma-aluksen 1896. Schwarzin kuoltua kuka osti tämän leskeltä alukseen liittyvät suunnitelmat ja sittemmin kehitti menestyksekkään ilma-alusten sarjan, joka kantoi hänen omaa nimeään?

Kreivi Ferdinand von ZEPPELIN

2. Minkä itäisen Euroopan maan maakuntia ovat Silesia, Masuria ja Mazovia?

Puola

3. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat ‘löysivät’ Samoan 1700-luvulla. Kansainväliset kiistat alueesta sovittiin 1899 sopimuksella, jonka mukaan Samoan saaristo jaettiin Yhdysvaltain ja minkä toisen maan kesken?

Saksa

4. Tähtitieteessä, mikä pituuden perusyksikkö vastaa 206265 kertaa etäisyyttä maasta aurinkoon tai noin 3.26 valovuotta; se määritellään etäisyydeksi, missä tähden parallaksi on yksi sekunti?

Parsec

5. Sedanin kraateri Nevadassa listattiin USA:n historiallisten paikkojen kansalliseen rekisteriin huhtikuun 1., 1995. Sen halkaisija on 400 m ja syvyys 100m. Millainen tapaus aiheutti kraaterin?

Ydinräjähdys

6. 200-luvulla persialainen filosofi Mani kuvaili Axumia yhtenä neljästä suuresta valtakunnasta Rooman, Kiinan ja Persian ohella. Tuosta valtakunnasta kertoo sen entinen pääkaupunki, myös nimeltään Axum, joka sijaitsee minkä nykypäivän valtion pohjoisosassa?

Etiopia

7. Istanbulia huuhtelevia vesiä kutsutaan joskus ‘kolmeksi mereksi’. Yksi on kapea Bosporin salmi. Toinen on Marmarameri, joka jää Bosporin salmen ja Dardanellien saarten väliin. Kolmas ‘meri’ on hyvin pieni: kaupunkia jakava lahdelma, joka muodostaa kaupungin luonnonsataman. Sen turkinkielinen nimi on Haliç, mutta millä nimellä se muualla maailmassa tunnetaan?

Kultainen Sarvi (Golden Horn)

8. Mikä mailin mittainen vaijerisilta Yhdysvaltain Washingtonin osavaltiossa tuli kuuluisaksi, kun sen romahtaminen filmattiin 1940? Filmiä näytetään yhä insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoille eri puolilla maailmaa esimerkkinä resonanssin (värähtelyn) mahdollisista tuhoisista voimista.

Tacoman (Kapeikkojen) silta (Tacoma Narrows Bridge)

9. Kannettavan yksipaineisen absorptioon perustuneen jääkaapin, joka käytti ammoniakkia, butaania ja vettä, keksi 1926 Leo Szilard yhdessä entisen opettajansa kanssa. Tällainen jääkaappi oli hiljainen ja edullinen, mutta ammoniakkivuodot saattoivat olla vaarallisia ja aiheuttivatkin varhaisten mallien käyttäjien kuolintapauksia. Jääkaappi nimettiin Szilardin opettajan ja keksijäkumppanin mukaan ja tämä oli kuka?

Albert Einstein (‘Einstein Refrigerator’)

10. Pohjoisnapa, Arctic, on nimetty kreikan sanasta ‘arkitos’, ja Antarktis tarkoittaa ‘anti-arkitos’. Mihin tähtikuvioon Arkitos viittaa?

Iso Karhu (Ursa Major) tai Pikku Karhu (Ursa Minor)

11. Vuonna 2005 hurrikaani Katrina sai New Orleansin tulvimaan, kun padot ja vallit murtuivat. Mistä järvestä vesi vyöryi kaupunkiin?

Lake Pontchartrain

12. Tiettävästi laajin slummi Afrikassa ja kenties koko maailmassa on Kibera, missä asuu 750 000 ihmistä. Minkä pääkaupungin liepeillä slummi sijaitsee?

Nairobi (Kenia)

13. Miksi Fei Junlong ja Nei Heisheng olivat viime vuonna kansallissankareita Kiinassa?

Kiinalaiset taikonautit

14. Mikä eräs maailman harvaanasutuimmista alueista on viimeisten 14 vuoden ajan yrittänyt saada aikaan kansanäänestystä itsenäistyäkseen Marokosta, mutta ilman tulosta Marokon hallituksen vastustuksen vuoksi? Alue julistautui 1976 valtioksi nimellä ‘Sahrawi Arab Democratic Republic’ mutta sitä ei ole mikään maa tunnustanut.

Länsi-Sahara

15. Hän syntyi 1928 ja kuoli 1997 ja oli planeettojen tutkimuksen uranuurtajia, joka tunnetaan yhdessä vaimonsa Carolynin ja David Levyn kanssa löytämästä komeetasta. Hänellä on kunnia olla ainoa ihminen, joka on ‘haudattu’ kuuhun, sillä Lunar Prospector avaruusmönkijä vei hänen tuhkaansa sinne. Mikä oli hänen sukunimensä?

Eugene 'Gene' Merle SHOEMAKER (Komeetta Shoemaker-Levy 9)

16. Mitä nimitystä käytetään olennosta, joka on sekoitus orgaanisia ja mekaanisia ruumiinosia, tavoitteena yleensä suorituskyvyn ja ominaisuuksien parantaminen? Termi perustuu Martin Caidinin vuoden 1972 sen nimiseen scifi-romaaniin, jonka pohjalta tehtiin TV-sarja ‘The Six Million Dollar Man’. Muita esimerkkejä olennosta ovat Darth Vader, Robocop ja Terminator.

Kyborgi, cyborg

17. Mikä saariryhmä koostuu saarista: Réunion, Mauritius ja Rodrigues? Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 4500 km2 ja väestö 1.9 miljoonaa. Nimi tulee eräästä portugalilaispurjehtijasta, joka saavutti saaret 1505.

Maskareenit (Pedro de Mascarenhasin mukaan)

18. Tämä kuvitteellinen linja kulkee Swatch-yhtiön päämajan halki ja se muodostaa perustan uudelle aikajärjestelmälle yhtiön uusiin kelloihin. Millä nimellä tämä uusi aikajärjestelmä tunnetaan?

Internet-aika (Internet Time)

19. Tämä on pohjoisin ja kylmin suurkaupunki Kiinassa. Se tunnetaan myös Idän Moskovana tai Idän Pariisina arkkitehtuurinsa takia. Venäjän vallankumouksen aikana se oli yksi valkoisten venäläisten emigranttien keskus ja suurin venäläisyhdyskunta Venäjän ulkopuolella. Marraskuussa 2005 kaupunkia uhkasi kemiallinen vuoto Songhua-jokeen, mikä sai viranomaiset katkaisemaan vedensaannin muutamaksi päiväksi. Mikä kaupunki?

Harbin

20. Minkä saaren Pitkä salmi (Long Strait) erottaa Venäjän mannermaasta? Saari on Itä-Siperian meren ja Tsuktsien meren välissä ja on saanut nimensä venäläisen (suom. huom.: suomalaissyntyisen) tutkimusmatkailijan mukaan, joskin saaren nimi muistuttaa jossain määrin erästä amerikkalaista farkkumerkkiä?

Wrangelin saari (Wrangel Island, Ostrov Vrangelya)

21. Mikä merellä käytetty mitta-asteikko, joka on saanut nimensä brittiläisen amiraalin mukaan, mittaa tuulen voimakkuutta?

Beaufortin asteikko (Beaufort scale)

22. Mikä on sen 200 km pitkän joen nimi, joka muodostuu kun Eufrat ja Tigris yhtyvät ennen laskemistaan mereen? Irakin kaupungit Basra ja Umm Qasr sijaitsevat sen varrella. Vesiväylän hallinta ja sen asema rajajokena ovat olleet kiistojen kohteena Irakin ja Iranin ja niiden edeltäjien välillä jo vuodesta 1639.

Shatt al-Arab tai Arvandrud

23. Mikä kaupunki Sisilian itärannikolla oli filosofi, insinööri ja matemaatikko Arkhimedeen synnyinpaikka ja millä on nimikaima New Yorkin osavaltiossa?

Syrakusa (Syracuse)

24. 330 metrin korkuisena tämä hotelli on maailman korkein kesken jäänyt rakennelma. Se on nimetty maan aiemman, “pajujen kaupunkia” tarkoittavan pääkaupungin mukaan. Sen arvioidut rakennuskustannukset kohosivat jopa 2 %:iin maan bruttokansantuotteesta ja se rakentaminen oli keskeytettävä 1992 varojen ja jatkuvien sähkökatkojen vuoksi. Missä kaupungissa hotelli sijaitsee?

Pyongyang (Pohjois-Korea)

25. (Katso kuvaa) Viisi punaista ristiä valkoisella pohjalla, tämä lippu otettiin viralliseen käyttöön noin 500 vuoden tauon jälkeen 14.1. 2004 missä maassa?

Georgia

26. Se sijaitsee kohdassa missä Pregel-joki laskee Veikselin lahdelmaan. Siihen kuuluu kaksi kookasta saarta, joita yhdisti mantereeseen 7 siltaa, joiden vuoksi se antoi nimen matemaattiselle ongelmalle, jonka ensiksi ratkaisi 1736 Leonard Euler. Hän osoitti, ettei ole mahdollista ylittää kukin silta vain kerran ja päästä palaamaan alkupisteeseen. Mikä venäläinen kaupunki? (Katso kuvaa)

Kaliningrad (Königsberg)

27. Tämä on maailman ensimmäinen “merellinen” lentokenttä: se on rakennettu täyttömaasaarelle ja sen on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Renzo Piano. Missä maassa kenttä sijaitsee? (Katso kuvaa)

Japan (Kansai Airport Osakan lahdella)

28. (Katso kuvaa) Kartta, jossa maapallo on jaettu kuuteen erilliseen alueeseen. Mitä tarkoitusta varten?

DVD-aluekoodit

29. (Katso kuvaa) Mikä pitkän matkan tutkavalvontajärjestelmä on asennettu tähän Boeing 707-lentokoneeseen?

AWACS

30. (Katso kuvaa) Hänen työnsä oli lähtölaukaus kommunikaatiotekniikalle. Kuka kuuluisa keksijä?

Samuel Morse

 

Kulttuuri

 

 

1. Kuka oli Iisakin ja Rebekan vanhin poika, joka epäonnisen metsästysretkensä jälkeen möi esikoisoikeutensa veljelleen Jaakobille lautasellisesta linssikeittoa?

Eesau (Esau, Edom)

2. Hän oli egyptiläinen ministeri, joka myöhemmin yhdistettiin Asklepiukseen ja jota palvottiin lääketieteen jumalana muinaisessa Egyptissä ja Kreikassa. Hän oli myös ensimmäisiä historian tuntemia arkkitehtejä ja lääkäreitä. Hänen kuuluisin työnsä on Dzoserin pyramidi (Porraspyramidi) Saqqarassa 26. vuosisadalta eKr. Saman niminen ylipappi oli nimihenkilönä vuoden 1999 Hollywood-elokuvassa Muumio. Kuka Egyptin historian henkilö?

Imhotep (Imouthes, Immutef, or Ii-em-Hotep)

3. Vuonna 1990 Lou Reed levytti albumin ‘Songs for Drella’ yhdessä toisen Velvet Undegroundin kasvatin John Calen kanssa. Kyseinen Drella (yhdistelmä Draculasta ja Cinderellasta eli Tuhkimosta) oli Reedin käyttämä lempinimi kenestä vuonna 1987 kuolleesta henkilöstä?

Andy Warhol

4. Taistelulaji Capoeiran kehittivät alunperin Afrikasta tuodut orjat siirtomaa-ajalla ja sitä leimaavat mutkikkaat, usein maasta lähtevät liikkeet. Siinä on vahva akrobaattinen komponentti ja siihen kuuluu aina musiikki. Missä maassa Capoeira kehittyi.

Brasilia

5. Kuka puolalaissyntyinen, yhdysvaltalainen arkkitehti on suunnitellut World Trade Centerin paikalle New Yorkissa nousevat ‘Vapauden Tornin’ (Freedom Tower) ja ‘Muistojen Perustan’ (Memory Foundations)?

Daniel Libeskind

6. Maailmassa on noin 6000 puhuttua kieltä ja niistä noin tuhatta puhutaan yhdellä saarella. Millä?

Uusi Guinea (New Guinea)

7. Hollantilaiset 1600-luvun mestarit, kuten Johannes Vermeer, olivat tunnettuja suurenmoisesta silmästään yksityiskohdille. On paljon spekuloitu, että siihen olisi tarvittu erästä apuvälinettä. Sen mahdollisuudet piirustuksen apuvälineenä olivat tunnnettuja jo niinkin aikaisin kuin 1400-luvulla; Leonardo da Vincikin kuvaili kerran tätä laitetta. Mikä väline tai laite?

Camera Obscura

8. Puoliksi legendaarinen munkki Bodhidharma, joka tunnettiin myöskin Tripitaka Dharma Mestarina, on Shaolin-mytologiassa heidän taistelulajinsa perustaja ja myöskin buddhalaisuuden Chan-koulukunnan perustaja. Millä nimellä Chan-koulukunta tunnetaan Japanissa?

Zen

9. Eräs 1900-luvun tunnetuimmista tieteen filosofeista, tämä wieniläissyntyinen Berkeleyn professori tuli tunnetuksi väitteestään, ettei ole olemassa tieteellistä metodia, ja toi esiin tämän tunnetuimmassa teoksessaan ‘Against Method’. Hänen nimensä?

Paul Feyerabend

10. Tämä titaani, joka oli Gaean ja Uranuksen poika, oli Zeuksen ja muidenkin kreikkalaisten jumalien kuten Demeterin, Heran, Hadeksen and Poseidonin isä. Ennustuksen vuoksi hän söi kaikki lapsensa, mutta Zeus onnistui pakenemaan ja pelastamaan sisaruksensa. Mikä oli tämän titaanin nimi?

Kronos

11. Hän on akkadilainen vastine länsi-semiittien jumalatar Astartelle ja sumerien Innannalle. Mesopotamialaisessa uskonnossa hän on sodan ja seksuaalisuuden jumalatar. Babylonin kaupungin pääportti ja eräs elokuvahistorian pahimmista rahallisista flopeista ovat saman nimisiä. Jumalattaren nimi?

Ishtar

12. Diné on nimitys, jota navajot ja eräät muutkin athapaskalaiset kansat käyttävät itsestään. Näihin muihin lukeutuu kansa, jota yleisesti kutsutaan zuñi-kielen “vihollista” tarkoittavalla sanalla. Tämän ei-omakielisen nimityksen omaksuivat myös valkoiset ja se jäi elämään, vaikka se alunperin olikin zuñien käyttämä halventava nimitys. Mikä sana ja siis mikä kansa on kyseessä?

Apache

13. Eräs renessanssin ja barokin arkkitehtuuriin suuresti vaikuttanut antiikin ajan kirja oli ‘De Architectura’ (‘Arkkitehtuurista’), jonka oli kirjoittanut roomalainen kirjoittaja ja insinööri. Hän tuli tunnetuksi myös ihmisruumiin (miespuolisen) suhteita käsittelevästä tutkimuksestaan, josta on olemassa  Leonardo da Vincin piirros vuodelta 1490. Hänen nimensä?

Marcus Vitruvius (Pollio)

14. Nämä demoniset olennot esiintyvät ensimmäistä kertaa islamia edeltäneessä arabialaisessa runoudessa, ne asuttavat autiomaata ja ovat usein naamioituneet kauniiksi naisiksi. Onnistuessaan houkuttelemaan matkaajan reitiltään ne tappavat ja syövät tämän. Millä nimellä nämä myöskin Iblisin, pimeyden prinssin jälkeläisiksi sanotut olennot tunnetaan.

Ghul tai ghoul

15. Erään tunnetun säveltäjän isoisä, tämä saksanjuutalainen filosofi oli keskeisiä vaikuttajia juutalaisten mukaantuloon 1700-luvulla eurooppalaisen kulttuurin valtavirtaan. Kuka oli tämä mies, jota Gottfried Lessing kuvasi näytelmässään ‘Nathan Viisas’ (1781)?

Moses Mendelsohn

16. Monissa itäisissä uskonnoissa se on jumaluuden tai pyhän miehen ilmentymän tai inkarnaation nimitys. Nuorempi sukupolvi ei ehkä tiedä sanaa uskonnosta vaan internetin keskustelupalstoilta. Mikä sana?

Avatar

17. Minkä kaupungin päämoskeijaan profeetta Muhammed on haudattu?

Medina

18. Mikä nimitys muinaisessa Intiassa oli hindujen erakkoyhteisöillä, joissa pyhät miehet elivät. Myös 1900-luvulla näitä perustettiin, eniten Purin alueella, missä yksi 1903 perustettu sellainen tuli kuuluisaksi Paramahansa Yoganandan opetuksista?

Ashram

19. Tämän rakennuskompleksin loi italialainen yhtiö SGI 1960-luvun alussa. Italialainen arkkitehti Luigi Moretti suunnitteli paikalle kuusi rakennusta, mukaanlukien hotellin ja kauppakeskuksen. Sen nimi tulee nimityksestä, jolla kutsutaan viimeistä sulkua, joka ohjaa veden Potomac-joesta vuorovesialtaaseen nousuveden aikana. Mikä rakennuskompleksi?

Watergate

20. Avalokitesvara (tunnetaan Chenrezigin nimellä tiibetin kielessä) on tärkeä jumaluus Tiibetin buddhalaisuudessa. Minkä nimisten johtajien uskotaan olevan tämän jumaluuden reinkarnaatioita?

Dalai Lama

21. Tämän Melanesiaan kuuluvan saarivaltion mytologiaan kuuluvat mm. ‘Tindalo’-nimiset henget, jotka ovat kuolleiden, eläessään suurta ‘manaa’ eli voimaa omanneiden soturien henkiä. Valtion nimi viittaa kuitenkin Vanhan Testamentin kuninkaaseen, joka oli kuulu vauraudestaan. Mikä valtio?

Salomonin saaret (Solomon Islands)

22. Mikä on yleensä ‘Tullimiehenä’ (‘Le Douanier’) tunnetun, kuvassa esiintyvän maalaustaiteilijan nimi?

Henri Rousseau

23. Tämä katedraali itsessään ei ole ollenkaan niin kuuluisa kuin sen kellotorni. Missä kaupungissa se sijaitsee (katso kuvaa)?

Pisa

24. Kuka kuuluisa renessanssin taiteilija oli tämän Amor-patsaan tekijä (katso kuvaa)?

Donato Donatello

25. (katso kuvaa) 2000 vuotta vanhat Banauen riisiterassit ovat batad-kansan esi-isät aikoinaan kaivaneet käsityönä Ifugao-vuorten rinteisiin. Tämä Unescon maailmanperintö-suojelukohde on nähtävissä missä maassa?

Filippiinit

26. Markiisi De Saint-Julien tilasi taulun, jossa hänen rakastajattarensa olisi keinussa ja hän itse siten, että voisi nähdä tämän hameen alle. Kuka oli työhön palkattu taiteilija? (katso kuvaa)

Fragonard

27. Kuvassa on erään 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun merkittävän sveitsiläistaiteilijan omakuva. Courbet’lta vaikutuksia saaneena hän kehitti oman, nuoruuden ja ikäkauden symboliikkaa sisältäneen tyylinsä. Myöhemmin hänen työnsä jakautuivat maisemiin, muotokuviin ja monumentaalisiin figuratiivisiin sommitelmiin. Hänen nimensä?

Ferdinand Hodler

28. (Katso kuvaa) Tämän erään edellisen vuosisadan tunnetuimmista valokuvista otti Joe Rosenthal, kun merijalkaväen sotilaat olivat pystyttämässä lippua millä saarella?

Iwo Jima

29. Vuonna 2005 teos sarjasta Lintu avaruudessa rikkoi korkeimman veistoksesta huutokaupassa maksetun hinnan ennätyksen – 27.5 miljoonaa dollaria. Kuvanveistäjä kuoli 1957. Kuka? (katso kuvaa)

Constantin Brancusi

30. (Katso kuvaa) Tämä hieroglyfi oli muinaisille egyptiläisille elämän merkki. Miten merkkiä kutsuttiin?

Ankh

 

Historia

 

 

1. Tunnetuimpia instituutioita alallaan, tämän yksityisen etsivätoimiston perusti aiemmin Chicagon poliisivoimiin kuulunut henkilö vuonna 1850.  Se erikoistui junavarkauksiin mutta esti kerran myös Abraham Lincolnia vastaan tehdyn murhayrityksen. Mikä oli etsivätoimiston nimi?

Pinkerton

2. Mikä oli alue, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ‘mustaa tomua’, Valkoisilla Vuorilla Afganistanissa lähellä Pakistanin rajaa, missä sijaitsevaan luolakompleksiin Al-Qaidan ja Osama bin Ladenin uskottiin siirtäneen päämajansa Yhdysvaltain invaasion jälkeen mutta mistä valtausoperaation jälkeen löytyi vain pieni sotilasvartio?

Tora Bora

3. Kuka oli legendaarinen hunnihallitsija, joka vuodesta 434 kuolemaansa vuonna 453 saakka hallitsi Euroopan laajinta valtakuntaa, mm. valloitti Balkanin, marssi halki Ranskan ja ajoi Rooman keisarin Valentinius III:n pakoon pääkaupungistaan Ravennasta?

Attila

4. Elokuun 23. päivä 1973 Ruotsin Luottopankissa (Sveriges Kreditbank) Norrmalmstorgilla kuultiin yhtäkkiä konekivääritulta. “Pirskeet ovat alkaneet”, ilmoitti 32-vuotias vankikarkuri Jan-Erik Olsson."Pirskeet" jatkuivat 131 tuntia, eli viisi ja puoli päivää Olssonin pitäessä neljää pankkivirkailijaa panttivankina kooltaan 11 kertaa 47 jalan suuruisessa holvissa, aina 28. päivän iltaan saakka. Ryöstöyritys itsessään ei ehkä ollut maailmaa mullistanut teko, mutta myöhemmin panttivankien haastattelut olivat yllättäviä. Millä nimellä haastatteluissa paljastuneet tulokset nykyään tunnetaan?

Tukholman Syndrooma (Stockholm Syndrome)

5. Richterin asteikolla suurin koskaan mitattu maanjäristys, järisyttävät 9.5, sattui 22. toukokuuta 1960, aiheuttaen tsunamin, joka aiheutti vahinkoa vielä 10000 kilometrin päässä episentristään. Missä maassa tämä maanjäristys tapahtui?

Chile

6. Millä nimellä tunnettiin neuvostoliittolainen työ-, keskitys- ja siirtoleirien järjestelmä, jonne 1920-luvulta 1950-luvulle rikolliset ja poliittiset vangit pidätettiin ja tuomittiin? Nimi on lyhenne venäjänkielisestä termistä “Pääleirihallinto”.

Gulag ('Glavnoe Upravlenie Lagerey')

7. Sitten edellisten tietokilpailun mm-kisojen kansainvälisen Punaisen Ristin hallinto on hyväksynyt yhden lisäsymbolin käytön punaisen ristin ja punaisen puolikuun lisäksi. Minkä symbolin?

Punainen Kristalli

8. Aikamme säveltäjän John Adamsin eräs tunnetuimmista oopperoista, joka sai ensi-iltansa 1991, kertoo palestiinalaisten vuonna 1985 kaappaamalla risteilijäalus Achille Laurolla sattuneesta amerikkalaismatkustajan kuolemantapauksesta. Mikä oli tämän kaappauksen ainoan uhrin nimi?

Leon Klinghoffer (‘Klinghofferin kuolema’)

9. Minkä kaupungin mamelukkisulttaani al-Ashraf Khalil valloitti vuonna 1291 laittaen pisteen ristiretkeläisten hallinnolle Pyhällä Maalla? Tämä kaupunki nykyisessä Israelissa oli ristiretkeläisten viimeinen pääkaupunki ja tunnettiin tuolloin nimellä St. Jean d’Acre.

Akko

10. Kuka ampui erehdyksessä Harry Whittingtonia heidän ollessaan viiriäisten metsästysretkellä Texasissa keväällä 2006?

Dick Cheney

11. Kuka ranskalainen tutkimusmatkailija (1852-1905) tutki nykyistä Gabonia ja Keski-Afrikkaa ja on saanut mukaansa nimetyksi yhden afrikkalaisen pääkaupungin?

de Brazza

12. Marraskuun 28. päivänä 1979 Air New Zealandin nähtävyysmatkalla ollut DC-10 tuhoutui ja kaikki koneessa olleet 257 ihmistä saivat surmansa. Onnettomuus käytännössä lopetti kaikki kaupallisten lentoyhtiöiden lennot tälle seudulle ilmeisten riskien takia. Mistä seudusta on kysymys?

Antarktis

13. 300-luvulla ennen ajanlaskuamme Aleksanteri Suuri johti joukkojaan itään nykyiseen Pakistaniin saakka, saavuttaen nyt Jhelumin nimellä tunnetun joen. Siellä Aleksanterin joukot löivät intialaiskuninkaan Poruksen armeijan, mutta sen jälkeen hänen joukkonsa kieltäytyivät jatkamasta enää idemmäksi. Tämä joki, jonka nimestä myös käyty taistelu sai nimensä, oli vanhan ajan kaukaisin eurooppalaisen hallitsijan valloitusretki itään. Mikä oli taistelun tai tuon aikainen joen nimi?

Hydaspes (Hydaspeen taistelu)

14. Niitä käyttivät molemmat osapuolet buurisodassa tiedusteluun ja I maailmansodassa Ranska ja Saksa käyttivät niitä joukkojen siirtoihin. Vuoden 1937 hyökkäyksessään Kiinaan noin 50 000 japanilaista sotilasta käytti niitä. Vietnamin sodassa kommunistit käyttivät niitä Ho Chi Minhin reitillään. Viimeinen maa, joka luopui niitä käyttävästä joukko-osastosta oli Sveitsi vuonna 2003. Mikä on kyseessä?

Polkupyörä

15. Valloitettuaan valtakaudellaan yli 350 kaupunkia tätä 18. dynastian faaraota kutsutaan ‘Egyptin Napoleoniksi’. Kuka oli tämä farao, jonka valtakausi vuonna 1458 e.Kr. alkoi 22 vuoden jaksolla, jonka aikana hän jakoi vallan isänsä vaimon Hatshepsutin kanssa? (Tarvitaan nimi ja järjestysnumero)

Thutmose III/ Thutmosis III Tuthmosis III/ Manahpirya)

16. Heidän isänsä oli maansa johtavia poliitikkoja ja nämä kaksi veljestä molemmat pyrkivät presidentiksi. Nuorempi, Amine, tuli presidentiksi vuonna 1982 hieman sen jälkeen, kun hänen veljensä Bashir, joka oli jo ehditty valita presidentiksi, kuoli pommi-attentaatissa. Nämä Gemayelin veljekset olivat maroniittikristittyjä, mutta mitä kansallisuutta?

Libanon tai libanonilainen

17. Tämä kuukausi on varsin usein yhdistynyt sotiin tai muihin tragedioihin. Joitakin kyseisen kuukauden aikana tapahtuneita tapahtumia: Yhdysvaltain sisällissodan, Ruandan kansanmurhan ja Bosnian sodan alku; Abraham Lincolnin, Martin Luther King Jr:n ja paavi Johannes Paavali II:n kuolema; Tshernobylin ydinonnettomuus, San Franciscon maanjäristys, myrkkykaasun ensikäyttö I maailmansodassa ja Titanicin uppoaminen. Mikä kuukausi?

Huhtikuu

18. Millä nimellä tunnetaan Japanin keisari Mutsuhiton (1867-1912) valtakausi, jonka aikana feodaalinen järjestelmä purettiin ja Japanista tuli yksi modernin maailman suurvaltoja? Tänä aikana länsimainen vaikutus Japanissa kasvoi ja Japanin teollisen ja sotilaallisen mahdin perustat luotiin.

Meiji-aikakausi/ Meiji-restauraatio

19. Vuosi 1816 tunnettiin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kesättömänä vuotena. Näin siksi, että voimakkain historiallisesti muistiinmerkitty tulivuorenpurkaus vuonna 1815 viilensi pohjoista pallonpuoliskoa niin, että Englannissakin oli lumimyrskyjä heinäkuussa. Mikä oli tämän aiheuttaneen tulivuoren nimi?

Tambora (Indonesiassa)

20. Tämä muslimihallitsija (1118-1174) unelmoi kaikkien muslimijoukkojen yhdistämisestä Mesopotamiasta Niilille muodostaakseen näin yhtenäisen rintaman ristiretkeläisiä vastaan. Hän valloitti Edessan ja Damaskuksen, mutta kuoli Egyptin valtauksen aikana. Saladin nai sen jälkeen hänen vaimonsa, nousi valtaan ja yhdisti muslimijoukot. Mikä oli tämän, myös viisaana ja monien koulujen, moskeijoiden ja sairaaloiden rakennuttajana tunnetun hallitsijan nimi?

Nûr-al-Dîn/ Nur al-Din/ Nûruddîn/ Nurredin

21. Tätä 1500-luvun espanjalaista kirkonmiestä on kutsuttu anti-imperialismin ja rasisminvastaisuuden isäksi. Hän oli aktiivinen Kuubassa, Venezuelassa, Guatemalassa ja Meksikossa. Toisin kuin useimmat aikalaisensa hän tunsi sympatiaa alkuperäiskansoja kohtaan. Hän ehdotti aikanaan myös intiaanien korvaamista afrikkalaisilla orjilla plantaaseilla, mutta tuomitsi myöhemmin ideansa. Hän kirjoitti kolmiosaisen teoksen “Historia de las Indias”. Kuka?

Bartolomeo de Las Casas

22. Mikä nimi annettiin ratsupostipalvelulle, joka ensimmäistä kertaa tehokkaasti yhdisti Pohjois-Amerikan itä- ja länsirannikot toisiinsa. Sen alku oli aikansa julkisuustapahtuma, mutta ennen pitkää sen korvasi lennätin ja rautatiet. 

Pony Express

23. ‘Noli me Tangere'’ (‘The Social Cancer’), ‘Il Filibusterismo’ (‘The Reign of Greed’) olivat tämän filippiiniläisen kirjailijan, lääkärin ja isänmaanystävän tunnetuimmat teokset. Hän toimi maansa espanjalaisen hallinnon uudistamiseksi ja perusti väkivallattoman ‘Filippiiniläisliigan’ (Liga Filipina). Vuonna 1896 hänet pidätettiin ja teloitettiin Manilassa. Teloitustaan odottaessaan hän kirjoitti ‘Ultimo adios’ (‘Viimeiset jäähyväiset’). Marttyyriutensa takia hänestä tuli esikuva myöhemmille kansallisille liikkeille ja kansallissankari. Hänen kuolinpäiväänsä vietetään Filippiineillä joka vuosi 30. joulukuuta. Kuka?

José Rizal

24. Paitsi että oli merkittävä valtiomies, tämä senegalilainen poliitikko oli myös runoilija ja opettaja. Hänen kirjojaan ovat mm. ‘Chants d'ombre’ (‘Songs of Shadow’, 1945) ja ‘Hosties noires’ (‘Black Offerings’, 1948). Kuka oli tämä mies, josta 1960 tuli itsenäisen Senegalin ensimmäinen presidentti?

Léopold Senghor

25. Hän liittyi nuorena miehenä hunni Attilan hoviin ja saavutti korkean aseman diplomaattina. Attilan kuoleman jälkeen hän siirtyi Länsi-Rooman palvelukseen ja saavutti aseman vanhempana valtiomiehenä, joka nautti jopa suurempaa kannatusta kuin keisari itse. Nähtyään tilaisuutensa hän syrjäytti viimeisen tunnustetun Rooman keisarin Julius Neposin ja asetti tämän tilalle poikansa Romulus Augustuluksen vuonna 475. Kuka oli tämä roomalainen valtiomies, joka tosin kukistui seuraavana vuonna Odovakarin kapinassa?

Orestes

26. Mikä on tämä nimitys, jota ensi kerran käytettiin Venetsiassa 1516 juutalaisille varatusta asuinalueesta, joka erotettiin muusta kaupungista ja jota kristityt vartiomiehet vartioivat?

Ghetto

27. Hän syntyi köyhyydessä Jamaikalla, pyrki edistämään mustien oma-apua ja ylpeyttä ja perusti vuonna 1914 järjestön nimeltä Universal Negro Improvement Association.  Muutettuaan Yhdysvaltoihin hän sai lisää kannattajia julkaisemalla Negro World –viikkolehteä. Hän perusti mm. Black Star Line laivayhtiön, jonka mustat omistivat ja jota he johtivat mutta joka sittemmin meni konkurssiin. Vuonna 1923 hän sai tuomion postipetoksesta ja myöhemmin karkoitettiin. Hän kuoli Lontoossa melko unohdettuna 1940. Kuka?

Marcus Garvey

28. Venäjän ylivalta itäisessä Euroopassa alkoi, kun tsaari Pietari I Suuren joukot voittivat Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n joukot 27.6. 1709. Tämä Suuren Pohjan sodan tärkein taistelu käytiin länteen Vorskla-joelta nykyisessä Ukrainassa. Mikä oli taistelun nimi?

Pultavan taistelu

29. Hän syntyi Buffalossa, Yhdysvalloissa, saksalaisista vanhemmista ja sai tohtorintutkinnon Columbia Universitysta 1890. Hän kehitti Jacquardin ideaa lävistetyistä korteista väestötietojen keräämisessä ja noiden tietojen lukemisessa ja käsittelyssä koneellisesti. Vuonna 1889 hän haki tälle keksinnölleen patentin. 1896 hän perusti Tabulating Machine Companyn ja keksi ensimmäisen automaattisen kortinsyöttömekanismin, mikä loi pohjan modernille IT-teollisuudelle. Vuonna 1924 hänen yhtiöstään tuli osa IBM-yhtiötä. Kuka?

Hermann Hollerith

30. Habibie, Wahid ja Megawati ovat kaikki tärkeitä nimiä minkä Aasian maan viime aikojen poliittisessa historiassa?

Indonesia

 

 

Elämäntapa

 

 

1. Mikä nimitys on kemikaaleilla, joita jotkut eliölajit käyttävät salaiseen, vain saman lajin toisille yksilöille suunnattuun viestintään ravinnosta, sukupuolisesta halusta tai vaarasta ja joiden sanotaan toimivan sukupuolihalun herättäjinä myös ihmisillä? Varsinkin hyönteisillä näiden kemikaalien toimintaa on paljon tutkittu.

Feromonit

2. Ensimmäinen, joka käytti tätä Louis Reardin vallankumouksellista uutta luomusta oli Micheline Bernardini, Pariisin Kasinon strippari. Sen jälkeen siitä kehkeytyi yksi 1900-luvun legendoista. Mikä oli tämä luomus?

Bikinit

3. Mitä ei-addiktoivaa lääkeainetta, jonka kemiallinen nimi on metyylifenidatum (Methylphenidatum) ja joka stimuloi hermostoa, määrätään usein ADHD-oireyhtymästä tai hypervilkkaudesta kärsiville lapsille? Se on myös amfetamiinijohdannainen, jota voidaan määrätä paremman koulumenestyksen saavuttamiseksi.

Rilatiini (Rilatine)

4. Kreikkalainen astrologi Hipparkos käytti tähtien liikkeiden mittaamista apunaan päätelläkseen mikä osa eläinradasta (zodiac) vaikutti eniten hänen aikansa maailmaan. Tuolloin vallitseva merkki oli hänen mukaansa Oinas (Aries). Noin vuoden 60 eKr. tienoilla maailmassa taas alkoi Kalojen aikakausi ja mihin aikaan maailma hänen laskujensa mukaan taas olisi siirtymässä 21. eli tällä vuosisadalla?

Vesimiehen aika (Aquarius)

5. EU-säädösten mukaan tämän ruoka-aineen pitää sisältää vähintään 14 % manteliöljyä, kun taas USA:ssa sen täytyy sisältää vähintään neljänneksen mantelia painostaan. Sitä käytetään myös täytteenä perinteisessä katalonialaisessa Tortell-leivonnaisessa. Mikä tämä usein makeiksi herkuiksi valmistettava ruoka-aine on?

Marsipaani

6. Mikä tanssi on kyseessä? Se yhdistetään Koko Musta -rugby-joukkueeseen (All Blacks) ja se oli maori-legendan mukaan jumalatar Tane-roren keksimä ja nykyisin sitä käytetään yleisnimenä maori-tansseille?

Haka

7. Eräs viime vuosikymmenen vaikutusvaltaisimmista suunnittelijoista syntyi Texasissa 1962. Hän kouluttautui näyttelijäksi, mutta opiskeli sen jälkeen sisustusarkkitehtuuria Parsons School of Design –instituutissa vuoteen 1986 saakka ja työskenteli sitten Perry Ellisin ja Cathy Hardwickin alaisena ennen kuin siirtyi Guccille 1990. Guccin taiteellinen johtaja hänestä tuli 1994. Kuka?

Tom Ford

8. Se on parhaiten tunnettuja oireyhtymistä, joita kutsutaan toistuviksi rasitusvammoiksi. Mikä on tämä lääketieteellinen tila, jossa mediaanihermo on puristuksissa ranteessa aiheuttaen sellaisia oireita kuin tykytystä, kipua, kylmäntuntua ja joskus heikkoutta eri puolilla kättä?

Rannekanavaoireyhtymä (Carpal Tunnel Syndrome, CTS)

9. Tuhkimo-sadussa sankaritar hukkaa lasikenkänsä palatsin portaille. Lasikenkä? Sen on täytynyt olla käytössä outo. Charles Perraultin alkutekstissä kenkä ei ollut lasista vaan toisesta materiaalista; alunperin huono käännös on johtanut lasikengän vakiintumiseen satuun. Mitä oli alkuperäinen materiaali?

Turkis

10. Millä nimellä tunnetaan harjoittelulaji, jossa poljetaan lujaa paikoillaan pysyviä polkupyöriä? Siinä on kaikki muut pyöräilyn ominaisuudet paitsi auringosta ja maisemasta nauttiminen ja jonnekin pääsemisen hyöty.

Spinnaus (spinning)

11. Metsästäjät tarkoittivat ilmaisulla ‘Isot viisi’ niitä viittä suurta nisäkästä, joita Afrikassa eniten tavoiteltiin. Termiä käytetään yhä afrikkalaisissa turisti- ja eräoppaissa. Eläimet ovat leijona, norsu, sarvikuono, leopardi ja mikä muu?

Kafferipuhveli/ Etelä-Afrikan puhveli (Cape Buffalo)

12. Minkä laitteen japanilainen rumpali Daisuke Inoue kehitti vuonna 1971, vaikka ei saanutkaan sitä patentoiduksi ja ei sen vuoksi ole juuri hyötynyt nykyisin alan 10 miljardin dollarin liikevaihdosta?

Karaoke-laite

13. Mikä viinilajike kehitettiin Etelä-Afrikassa 1925? Se on risteytys Pinot Noir ja Hermitage (tai Cinsault) –lajikkeista ja se antaa ominaisen hedelmäisen maun Etelä-Afrikan viineille, joita viljellään mm. tiloilla Kanonkop, Simonsig, Warwick ja Uiterwyk?

Pinotage

14. Pamplonan kuulussa härkäjuoksussa ihmisillä saa olla vain yksi esine/väline käsiensä ja jalkojensa lisäksi suojatakseen itseään häriltä. Se ei vahingoita härkiä mutta sitä käytetään usein arkielämässä paljon pienempien hyökkääjien tappamiseen. Mikä tämä “väline” on?

Sanomalehti

15. Millä yleisellä intialaisella ruoalla on sama nimi kuin eräällä brittikirjailijalla, norjalaisella tietokonetutkijalla, joka on yksi ohjelmoinnin isistä, venäläisellä tietosanakirjailijalla, brittiläisellä mallilla ja ainakin kymmenellä Saksan paikkakunnalla?

Dahl

16. Tämä sanskriitin sana tarkoittaa pyörää tai kiekkoa ja merkitsee myös ihmisruumiin seitsemää energiakenttää, jotka ulottuvat selkärangan alapäästä päälakeen. Jokaiseen energiakenttään liittyy tietty väri, joukko tiettyjä toimintoja, tietty tietoisuuden taso ja muita erottavia piirteitä. Mikä sana?

Chakra

17. Kuka seurasi Bill Gatesia Microsoftin pääjohtajana tämän vetäydyttyä tehtävästä 2000?

Steve Ballmer

18. Tämä on Tyynen meren saarten asukkaiden antama nimitys sekä kasville Piper Methysticum, joka on pippurikasveihin kuuluva matala pensas, että siitä tehdylle psykoaktiiviselle juomalle. Kasvia on käytetty vuosisatojen ajan seremonioissa sen rauhoittavan ja sosiaalisuutta edistävän vaikutuksen vuoksi. Saariyhteisöt Micronesiassa, Melanesiassa ja Polynesiassa käyttävät juomaa edelleen. On ajateltu, että juoman jatkuva käyttö olisi osittain syynä siihen, että näitä kansoja pidetään onnellisimpina ja ystävällisimpinä maailmassa. Mikä juoma tai kasvi?

Kava (tai kava-kava)

19. Minkä mittauksen tulos annetaan tavallisesti kahtena arvona, diastolisena ja systolisena?

Verenpaine

20. Australialainen pariskunta poimi tämän vuoden tammikuussa rannalta kumman näköisen möhkäleen ja ovat nyt saamassa siitä 300 000 dollarin tulonlisäyksen. Heidän löytönsä, joka painoi 14.75 kg, on ainetta, joka maksaa jopa 20 $ grammalta ja jota käytetään sideaineena parfyymeissa. Sen tuonti Yhdysvaltoihin on tosin kielletty uhanalaisten lajien lainsäädännön nojalla. Leon Wright ja hänen vaimonsa toivat rannalta kotiinsa möhkäleen mitä?

Ambra (Ambergris, Ambra Grisea, Grey Amber)

21. Useimmat raskaustestit jäljittävät betahormooni hGC:tä virtsasta. Minkä sairauden jotkut muodot voivat myös tuottaa hGC:tä, mikä taas voi aiheuttaa sen, että mieskin voi antaa positiivisen raskaustestituloksen?

Syöpä (mm. Metastic teratoma)

22. Internetin ja sähköpostin käytön yleistyttyä myös petoksen mahdollisuus on kasvanut. Keinona on pyytää rahaa uhreilta, kun heidät on ensin saatu uskomaan, että he ovat saamassa vielä enemmän rahaa. Tavallisesti uhreja lähestytään sähköpostilla, jossa heidän uskotellaan olevan saamassa huomattavan osuuden rahoista afrikkalaisessa pankissa. Tapaa kutsutaan joskus ‘käsirahapetokseksi’ tai ‘419 petokseksi’, mutta vielä paremmin se tunnetaan sen maan mukaan, missä se lienee keksitty ja on paljon käytetty. Mikä maa?

Nigeria

23. Se on rautaa sisältävä, happea kuljettava metalloproteiini nisäkkäiden ja muidenkin eläinten veren punasoluissa. Se kuljettaa happea keuhkoista muualle ruumiiseen, kuten lihaksiin, missä happi vapautuu. Sen lyhenne on yleensä Hb, mutta mikä sen nimitys on?

Hemoglobiini tai haemoglobiini

24. (Katso kuvaa) Nämä keinotekoiset saaret, joita yhdessä kutsutaan ‘Maailmaksi’, ovat myynnissä hintojen vaihdellessa 7 miljoonan ja 1.8 miljardin dollarin välillä koosta riippuen. Minkä kaupungin läheisyydessä ne sijaitsevat? Vihjeenä voisi olla, että ryhmään ei kuulu saarta, joka esittäisi Israelia.

Dubai

25. (Katso kuvaa) Tämä Espanjan kaupunki, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen Madridista ja jonka vanha kaupunki kuuluu Unescon Maailmanperintökohteisiin, on erityisen kuuluisa katedraalistaan, roomalaisesta akveduktistaan ja Alcazarin linnasta. Mikä kaupunki?

Segovia

26. (Katso kuvaa) Nämä viktoriaanistyyliset rakennukset, joista usein puhutaan ‘postikorttirivistönä’ (Postcard Row), sijaitsevat missä merkittävässä Yhdysvaltain kaupungissa?

San Francisco

27. (Katso kuvaa) Vaikka arabisyntyiset muodostavat alle 7 % tämän Etelä-Amerikan valtion väestöstä, yksi sen suurimpia kotimaisia pikaruokaketjuja on arabiruokaa tarjoava ‘Habib’s’. Sillä on maassa 260 franchising-toimipistettä, McDonaldsilla 1100. Se perustettiin 1988. Mikä maa?

Brasilia

28. (Katso kuvaa) Mikä japanilaisyhtiö, joka tunnetaan erityisesti kameroista, kiikareista ja mikroskoopeista, on osa Mitsubishi-konsernia ja jakaa nimensä Venäjän ortodoksikirkon 1600-luvulla uudistuksia toteuttaneen patriarkan kanssa?

Nikon

29. (Katso kuvaa) Minkä autotehtaan tunnus on kyseessä?

Mazda

30. (Katso kuvaa) Tämän istuimen, ‘Banco Batlló’, suunnitteli arkkitehti (1852-1926), jonka keskeinen elämäntyö on yhä rakenteilla. Kuka?

Antonio Gaudi